Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego od Komisije traži posebnu oznaku za najbolje hrvatske proizvode

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.11.2022

Ti su proizvodi, kako stoji u uredbi, „najjači predstavnik brenda “made in EU”, prepoznatljivog u cijelom svijetu, koji generiraju rast i čuvaju našu baštinu. Vina, žestoka pića i poljoprivredni proizvodi su europsko bogatstvo koje treba dalje jačati i štititi

BRUXELLES – Dugi niz godina postoji potreba za odvajanjem posebne kategorije najkvalitetnijih proizvoda. Posebice u Istri i Hrvatskoj. Mala smo zemlja s mnogobrojnim globalno poznatim vrhunskim proizvodima. Istra je sedam godina u nizu najbolja maslinarska regija svijeta. Ovoga je tjedna stigla i fantastična vijest za naše istarske proizvođače - meso istarskog boškarina dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, proizvođači jamstvo kvalitete kakvo zaslužuju za svoj proizvod, a potrošači jamstvo autentičnog mesnog proizvoda. Idemo dalje u tom smjeru i zato od Komisije tražim uvođenje posebne (premium) oznake za vrhunske, najkvalitetnije i najbolje proizvode, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, prilikom predaje amandmana na reviziju EU Uredbe o oznakama zemljopisnog podrijetla.

Naime, Flego je zajedno s kolegom slovenskim zastupnikom i članom Odbora za poljoprivredu Francom Bogovičem predao danas Komisiji svoje zahtjeve u pogledu uvođenja nove oznake vrhunskih proizvoda. Tako Flego i Bogovič traže „uvođenje nove oznake ili znaka kojim se potvrđuje sukladnost s najvišim i deklariranim standardima, jer su proizvodi visoke kvalitete jedno od najvećih bogatstava Europske unije, kako za naše gospodarstvo, tako i za kulturni identitet“. Ti su proizvodi, kako stoji u uredbi, „najjači predstavnik brenda “made in EU”, prepoznatljivog u cijelom svijetu, koji generiraju rast i čuvaju našu baštinu. Vina, žestoka pića i poljoprivredni proizvodi su europsko bogatstvo koje treba dalje jačati i štititi“.

- Imamo nezadovoljne potrošače, jer za one voljne izdvojiti više novaca za visoko kvalitetne najbolje prehrambene proizvode – bila riječ o maslinovom ulju, medu, siru ili čemu drugom – ne postoji jednostavan način da zaista znaju što plaćaju. S druge strane, imamo proizvođače najkvalitetnijih proizvoda, koji se nažalost ne izdvajaju na tržištu kao takvi. To nije fer. I to želim promijeniti. Mora postojati jasna distinkcija kvalitetnih proizvoda od onih najkvalitetnijih!

Slovenski zastupnik Bogovič podržava Fleginu ideju o uvođenju nove oznake.

- Visokokvalitetni prehrambeni proizvodi na razini EU-a zaštićeni su oznakom zemljopisnog podrijetla. Međutim, kod pojedinih proizvoda, posebice meda i maslinovog ulja, postoje velike razlike u kvaliteti unatoč dodijeljenoj oznaci geografskog podrijetla – bilo zbog prijevare u vidu korištenja jeftinijih i manje kvalitetnih sastojaka u proizvodnji, bilo zbog nejasnih pravila na EU razini koja dovode u nepovoljan položaj proizvođače, prvenstveno manje. Zato podržavam svaku inicijativu koja donosi poboljšanje u procesu proizvodnje, kao i jačanje transparentnosti u EU sustavu zemljopisnih oznaka. Na kraju, ali ne manje važno, mora se pojačati i kontrola visokokvalitetnih proizvoda, čime bi se također spriječile zlouporabe u praksi, smatra Bogovič.

Flego zaključuje kako „Istra i Hrvatska imaju zavidan broj proizvođača najkvalitetnijih proizvoda, koji zaslužuju biti nagrađeni za svoj rad“.

- Pridjev istarski ispred bilo kojeg proizvoda - sira, ulja, pršuta, vina - sinonim je vrhunske kvalitete. Želim omogućiti najboljima da se kao takvi jasno ističu na tržištu. Zato trebamo novu dodatnu oznaku najviše kvalitete. Onda možemo reći da svaki proizvođač dobiva adekvatnu ocjenu za svoja ulaganja.

Glasovanje o amandmanima u Odboru za poljoprivredu bit će početkom godine, nakon čega slijedi glasovanje na plenarnoj sjednici te pregovori Komisije i Vijeća.

Više sa portala poduckun.net ...