Župan sa suradnicima obišao Kuću halubajskega zvončara, kapitalni projekt Općine Viškovo

Autor: Sanja Tumara 03.06.2024

Foto: PGŽ

Prva je to ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a, obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom.

Viškovo – Kuću halubajskega zvončara, kapitalni projekt Općine Viškovo na očuvanju bogate kulturne baštine i običaja, čiju je izgradnju pomogla i Primorsko goranska županija, posjetio je danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa zamjenicima i pročelnicima.

Pozdravili su ih zamjenik načelnice Denis Mladenić i ravnatelj Ustanove Dominik Damiš, a kroz atraktivni postav proveli su ih Lidija Nikočević, koja je i autorica postava, Sanjin Vranković koji je bio voditelj projekta te predsjednik Udruge Halubajskih zvončara Damir Host.

Prva je to ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a, obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom. Namjera je da ovo postane žarišno mjesto kulture i okupljanja lokalnog stanovništva, prostor zajednice i centralno mjesto za sve one koji žele saznati više i doživjeti ovu specifičnu kulturnu baštinu. Kuća će biti i dom Udruge Halubajskih zvončara te mjesto na kojem će se nove generacije moći upoznati s običajima Halubajštine kao i mjesto okupljanja kako mještana, tako i turista. Prostire se na 1500 metara kvadratnih, a oko nje je i Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi. Izgradnja ovog reprezentativnog objekta, vrijednog 5,8 milijuna eura sufinancirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske putem ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka i integriranog projekta “Povežimo se baštinom”, sredstvima Ministarstva kulture i medija te Primorsko-goranske županije.

Od Kuće halubajskega zvončara očekuje se briga o očuvanju i interpretaciji baštine, ali i davanje novog zamaha razvoju kulture.

Više sa portala poduckun.net ...