40 godina prijateljstva s gradom Castel San Pietro Terme

Autor: Marina Pauletić 13.09.2023

Predstavnici Liburnije gostovali su i na kulturno-sportskoj manifestaciji Sagra Castellana della Braciola.

Opatija/Matulji/Mošćenička Draga - Predstavnici Grada Opatije, Općina Matulji i Mošćenička Draga proteklog su vikenda boravili u talijanskom gradu Castel San Pietro Terme s kojim su općine i Grad Opatija zbratimljeni već punih 40 godina.

Grad Opatiju predstavljali su članovi Zajednice Talijana Opatija, na čelu s predsjednicom Sonjom Kalafatović koja se na svečanom primanju prigodnim govorom obratila gradonačelniku Castela San Pietro Termi Faustu Tintiju u ime izaslanstva. U izaslanstvu su u ime Općine Matulji bile Doris Stanić i Irene Barak, kći pokojnog Vinka Surine te Zoran Soldatić i Natali Iskra, predstavnici Općine Mošćenička Draga.

Podsjećamo, upravo je Vinko Surina kao tadašnji predsjednik Skupštine općine Opatija, 1983. godine potpisao Sporazum o bratimljenju s ovim pitoresknim talijanskim gradom smještenim nedaleko Bologne. Vinko Surina je bio i počasni građanin Castela San Pietro Termi. Nakon što su formirane današnje lokalne samouprave u Hrvatskoj, pobratimstvo je nastavljeno sa sve četiri liburnijske jedinice. Od tada, svake godine početkom rujna, bratski gradovi sudjeluju na ceremoniji obnove prijateljstva.

Pobratimstvo među gradovima nastavit će se i ubuduće jer je izgrađeno na temelju dugogodišnjeg prijateljstva, istih ljudskih vrijednosti i uvjerenja unutar granica EU, istaknuto je na svečanom primanju.

Predstavnici Liburnije gostovali su i na kulturno-sportskoj manifestaciji Sagra Castellana della Braciola.

Više sa portala poduckun.net ...