41. Balinjerada: Vrhunac Karnevala u Opatiji uz „najluđu utrku na svijetu“

Autor: Marina Pauletić 01.02.2024

Foto: arhiva

Uzbuđenje slavnog spusta na „karićima“, duhovite maske, kreativna vozila iz „kućne radinosti“ i pregršt dobre glazbe dio su opatijske Balinjerade.

Opatija – Ovoga vikenda opatijskim ulicama će zavladati dobro poznati zvuk „roštanja“ balinjera, a natjecateljski duh i uzbuđenje grad će ispuniti izvrsnom atmosferom. 41. izdanje Balinjerade, tradicionalne opatijske karnevalske manifestacije zaštićenog imena i žiga, održat će se u nedjelju, 4. veljače, i okupiti brojne natjecatelje i gledatelje koji su željni iskusiti slavni spust niz glavnu ulicu na vozilima na kugličnim ležajevima izrađenima „u kućnoj radinosti“.

Svi posjetitelji željni adrenalina moći će saznati što su karići te kakav je osjećaj na njima juriti asfaltom jer u 10 sati, osim treninga i prijava natjecatelja, počinje i program „Taxi balinjera“ – uz stručnu pratnju vozača, na posebno pripremljenim vozilima, stazom će se spuštati tko god poželi.

Foto: arhiva

Svečani start utrke je u 12 sati, a kolonu će predvoditi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te pusni gradonačelnik i osnivač Balinjerade Duško Jeličić Dule.

- Balinjerada je sinonim za Opatiju, ona je naš zaštitni znak, a ujedno i zaštićeni brand. Opatijci ponosno njeguju svoju karnevalsku tradiciju, koja se uspješno prenosi na nove generacije, što nam potvrđuje velik broj djece i mladih koji sudjeluju na Balinjeradi. Karnevalsko vrijeme u Opatiju dovodi i mnoge goste, što je još jedan pokazatelj cjelogodišnjeg turizma u Opatiji. Pozivam sve ljubitelje dobre zabave i karnevalskih običaja da nam se pridruže i ove nedjelje na 41. Balinjeradi u Opatiji, naglasio je gradonačelnik Opatije i predsjednik TZ grada Opatija Fernando Kirigin.

Foto: arhiva

Nakon službenog defilea niz stazu će se sjuriti natjecatelji u kategorijama monopatini, karići unjuli, karići dvojki te prodefilirati Merikanska vozila kod kojih cilj nije brzina, već se nagrađuju u kategoriji „za lepo videt“. Osigurane su nagrade za najbrže, najmlađe, najdojmljivije, ali i najsporije kariće, a tradicionalno će biti proglašena i Miss Balinjerade. Za dobru zabavu i izvrsnu atmosferu u karnevalskom duhu pobrinut će se „otac Balinjerade“ Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca na startu te Dellboysi na cilju, dok će odličnu atmosferu održavati Mario Lipovšek Battifiaca koji će natjecatelje ispratiti na startu utrke, Irena Grdinić pozdravit će ih na središnjem dijelu kod Tisak Medije, a Dražen Turina Šajeta dočekati u cilju.

Po završetku utrke karnevalska zbivanja će se nastaviti defileom karnevalskih grupa i zabavom na Slatini, gdje će se u 13 sati održati i „Kukalka“ – morska verzija Sinjske alke u režiji Opatijskih kukala.

- Nakon što su prošlog vikenda Opatiju osvojile male maškare željno iščekujemo Balinjeradu koja svojom originalnošću i „maškaranim šušurom“ budi posebnu atmosferu u gradu. Kreativno izrađeni karići, „roštanje“ balinjera, natjecateljski duh i izvrsno raspoloženje, ovu manifestaciju čine zaista posebnom, a to iz godine u godinu prepoznaje i sve veći broj posjetitelja. Pozivamo sve da ove nedjelje posjete Balinjeradu, iskuse uzbuđenje slavnog spusta i dožive nezaboravno karnevalsko iskustvo u Opatiji, poručila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić.

Foto: arhiva

Privremena prometna regulacija – nedjelja, 04.02.2024.
Radi održavanja “Balinjerade 2024.” u nedjelju, 04. veljače 2024. godine od 09:00 do 15:00 sati za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb).

Ujedno se dana, 04. veljače 2024. godine od 07:00 do 15:00 sati zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade 2024.”, od raskrižja s Ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku), do Slatine (ex hotel Zagreb).

Više sa portala poduckun.net ...