Antonja 2023. - Danas kreće pusno ludilo diljem Kastavštine i Liburnije

Autor: Marina Pauletić 17.01.2023

Antonjski rog će zatulit...

U nastavku donosimo pregled organiziranih događanja povodom ovogodišnje Antonje...

Pusni odbor Matuji

Matulji/Kastav/Opatija/Lovran/Viškovo – Nakon što se pust podignuo u gotovo svim predjelima riječkoga prstena, stigao je red i na područje Kastavštine te ostatka Liburnije gdje se glavni krivac za sva nedjela podiže 17. siječnja na blagdan svetog Antona, odnosno Antonju. Tako će se u „najpusnoj“ općini – Matuljima – pust podignuti u 16 sati na „matujsken place“, dok će fešta početi već u 15 sati kada će svirkom okupljene zabavljati Jože Vešmašinov in prijateli. U Frlaniji će se pust pak podignuti u 17 sati.

Fešta na Zvonećoj

Na Zvonećoj „pusta zdižu“ u 18:30 sati, a zabava će se nastaviti u grijanom šatoru uz Orkestar armunikaši škole Nike Polesa, Sakraboyski, Jože veš mašinov in prijatelji i Gustafi, grijani šator od 19 sati. Osim toga, u područnoj školi Zvoneća bit će otvorena izložba Zvonejska zvončarska tradicija, a održat će se i tradicionalno „obahajanje po konobah“ – spremne su četiri lokacije: OPG Ružić, konoba Sušnji, konoba Barbovi i konoba Miholjovi. Moći će se degustirati autohtono vino Jarbolu te razna domaća pića, a zabavljat će vas Niko Poles trio.

Dule postaje šef Opatije

U Kastvu će se manifestacija 'Antonjski rog' održati u 17:30 sati Pod Ložun te će se ključevi grada predati Pusnemu gradonačelniku. U parku Viškovo će se u 11 sati ujutro otkriti skulptura zvončara naziva „Antonja“ uz predstavljanje pjesme „Zvončar“, dok će se pust podignuti u centru u 18 sati.

Lovranci će „na pal pul maruna“ u 17 sati uz zvuk Toronjere i Duleta i „Bonacu“ podići Pusta. Ako sve bude po planu po užance povorku sačinjenu od lovranskeh pusneh judi predvodit će Puhački orkestar Lovran i Žejanski zvončari.

Lovranske maškarane snage...

U 18 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, uz taktove Limene glazbe Marinići pusnoj meštrici i maškarama bit će predan općinski ključ te će se pust dignut na pal.

Opatija će svoga pusta i karnevalsku zastavu podignuti u 11 sati ujutro ispred opatijske tržnice nakon čega će biti svečano otovrena izložba 'Karići' Jerka Gudca u caffe baru Barić. Lovranci će na Trgu slobode „pul maruna“ u 17 sati dignuti pusta, a za zabavu će se pobrinuti Dule i Bonaca. U poslijepodnevnim satima dizanje pusta rezervirano je i za Ičiće, Brajšin prolaz odnosno Promenadu te republiku Vasansku gdje će pusta dignuti u 16:30 sati. U Veprincu će se pust pak podignuti u 17 sati poslijepodne u Tumpićima, kraj Sale.

Pusni pakal va Frlanije

Za kraj mi vam donosimo kratku pjesmu o pustu i maškarama Milice Tuševljak iz njezine zbirke pjesama „Moja Lovranšćina“:

Pusni tanci
Kad pridu pusni tanci,
Baš su lepe te užanci.
Tancaš, vrišćeš i kantaš,
I za niš ne bacilaš.
Obučeš se kako šiši,
Baš te briga ča ti visi.
Kompanija kad se najde,
Saku kuću se obajde.
Krabujosnicun na nose
Dobro j' dok te nogi nose.

Više sa portala poduckun.net ...