Bogatim i sadržajnim programom opatijska Gimnazija obilježava 60. obljetnicu

Autor: Nikola Cvjetović 28.11.2023

Urednica školskog lista RetroGenije Eni Ramić rekla je da gimnazijski list Eugenije izlazi 24 godine, a povodom obilježavanja 60. godišnjice izdali su posebno izdanje lista, koji nije 25. broj.

Opatija - Ravnatelj Gimnazije Eugena Kumičića Boris Barbarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin u prostoru škole najavili su proslavu 60. obljetnice Gimnazije u Opatiji. Ovom prilikom posebno izdanje školskog lista RetroGenije predstavila je urednica učenica Eni Ramić, 4. razreda općega smjera.

Ravnatelj Barbarić rekao je da je proslava započela sportskim susretima učenika opatijskih srednjih škola jučer u Sportskoj dvorani Marino Cvetković i najavio okrugli stol „(Retro)gimnazijalci“ koji će se održati sutra, a na kojem će se okupiti bivši i sadašnji gimnazijalci. U četvrtak u 10 sati ispred tržnice otvara se izložba o Gimnaziji u legendarnoj „trizduji“, u suradnji s Autotrolejom. Istoga dana na prostoru tržnice organizirana je i humanitarna akcija, nazvana Retro-buvljak, a prikupljena sredstva namijenjena su korisnicima Doma za nezbrinutu djecu „Ivana Brlić Mažuranić“ Lovran. Svečana proslava 60. godišnjice gimnazije u Opatiji održat će se u Centru Gervais u petak u 18 sati. Osim sadašnjih učenika, na istoj će nastupiti i bivši, danas široj javnosti poznati GEK-ovci.

Prije točno 60 godina prvi je razred upisala prva generacija opatijskih gimnazijalaca. Gimnaziju su te davne 1963. upisala 62 učenika, a prve razrednice u novootvorenoj školi bile su prof. Ivanka Glogović te prof. Vlasta Nadvornik-Crnković. Ime koje s ponosom nosi i danas naša je škola dobila rješenjem Ministarstva prosvjete, kulture i športa 2. prosinca 1992. godine.

Pročelnica Stilin uputila je čestitke za obljetnicu, kao i za veliki broj uspjeha i rezultata koje je GEK postigao tijekom godina. Istaknula kako Županija osnivač škole podržava učenike i nastavnike u njihovom radu te u radu iste participira i financijski. Bila je to prilika i za naglasiti kako je opatijska gimnazija ove godine obnovila fasadu na kojoj se radovi bliže svome kraju.

Urednica školskog lista RetroGenije Eni Ramić rekla je da gimnazijski list Eugenije izlazi 24 godine, a povodom obilježavanja 60. godišnjice izdali su posebno izdanje lista, koji nije 25. broj. Izgled lista je u retro stilu, teme su vezane uz prošlost škole, događaje od 1960. do danas, a u njemu se mogu pročitati i riječi bivših učenika, među kojima i učenice prve generacije opatijskih gimnazijalaca. Eni je zahvalila mentorici profesorici Kristini Staničić što im je dala slobodu u kreiranju tekstova i uređivanju ovog posebnog izdanja.

Više sa portala poduckun.net ...