Češki mješoviti pjevački zbor „Dvořák“ nastupio u Lovranu, u subotu stiže Katarina Girl Choir iz Švedske

Autor: Marina Pauletić 17.08.2023

Češki zbor „Dvořák“

Katarina Girl Choir čini čak 58 članica.

Lovran – Prošloga petka, 11. kolovoza se u sklopu Kulturnog ljeta u Lovranu na Trgu sv. Ivana, na već tradicionalnom ljetnom koncertu KUD-a „Lovor“ Lovran pridružio još jedan zbor, gotovo kao element iznenađenja. Ljetujući na Jadranu, češki mješoviti pjevački zbor „Dvořák“ iz Uherský Broda odlučio je potražiti atraktivnu lokaciju te se domaćoj i stranoj publici predstaviti sa svojim repertoarom. S velikim oduševljenjem tu su ideju pozdravili u Lovranu uvidjevši odmah i priliku da zbor izmjeni kontakte s lovranskim laureatskim zborom KUD „Lovor“ Lovran koji ove godine slavi 75 godina svoga rada.

Na prepunom Trgu sv. Jurja u Lovranu češki su se gosti predstavili raznovrsnim repertoarom koji se proteže od renesansne polifonije preko klasičnih zborskih obrada do suvremene češke glazbe, a sve to pod dirigentskom palicom Petra Kučere. Iako je velika većina pjesama izvedena na češkom jeziku, gromoglasni aplauzi upućivali su na zadovoljstvo publike što je još jedan dokaz da glazba ne poznaje granice.

Švedski zbor Katarina Girl Choir

Nakon češkog zbora uslijedio je nastup KUD-a „Lovor“ Lovran koji je pod ravnanjem maestre Ariane Bossi uz pratnju profesorice Vjere Lukšić na glasoviru te uz solistu Andreja Grlaša domaću ali i stranu publiku oduševio domaćim i stranim obradama te ponovno opravdao svoju kvalitetu i dugovječnost.

Trg sv. Ivana pravo je malo, slatko blago unutar starogradske jezgre Lovrana, upravo idealno za klasične, jazz festivale, predstave, ali zbog akustičnosti omiljena pozicija za zborove. Tako će se ove subote, 19. kolovoza u 19:30 sati predstaviti još jedan zbor, ovoga puta iz Švedske. Ravno iz Stockholma nam stiže Katarina Girl Choir, njih čak 58. Na svom proputovanju Kvarnerom zaželjeli su i lovranskoj publici otpjevati nešto iz svog repertoara. Zbor pjeva dvo-četveroglasno s naglaskom na sakralni repertoar. Zbor je poznat po velikim zajedničkim projektima na kojima se okuplja i pjeva preko 300 pjevača, često uz pratnju orkestra. Neki od tih projekata su Mahlerova Osma simfonija, Carmina Burana i Adventski koncerti.

Više sa portala poduckun.net ...