Četvrti susret pripadnika Slovenske nacionalne manjine Općine Matulji

Autor: Marina Pauletić 30.11.2023

Vijeće podupire izvođenje nastave slovenskog jezika u osnovnoj školi „Dr. Andrija Mohodovičić“ u Matuljima.

Matulji – Proteklog petka u dvorani „Hangar“ u Matuljima održan je četvrti susret Slovenaca koji žive na području Općine Matulji.

Susret pripadnika slovenske nacionalne manjine osmislilo je Vijeće slovenske nacionalne manjine Općine Matulji koje djeluje od 2015. godine s ciljem da se brojni Slovenci, koji žive na području Općine Matulji, uz kulturno-umjetnički program upoznaju, druže i provedu nekoliko sati sa svojim sunarodnjacima.

Prisutni su bili i gosti Vasja Simonič, predsjednik Vijeća PGŽ, tajnica Slovenskog kulturno prosvjetnog društva Bazovica iz Rijeke, ujedno i članica Vijeća, Sandra Grudenić te načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.

Prisutne je pozdravio Robert Bavčar, predsjednik Vijeća, a zatim je uslijedio kulturno-umjetnički program. Grupa djece ljetne škole KPD Bazovica pod vodstvom učiteljice Lidije Mugoša Ivica izvela je pjevanu predstavu Žabja svadba, a učenici slovenskog jezika OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji s učiteljicom Romanom Turkušić Skrab izveli su pjesmu Danes bo srečen dan. Ovaj kratki program oduševio je sve prisutne. Program je vodila Andrea Šlosar, članica Vijeća. Ukratko je nazočne upoznala s radom i ciljevima Vijeća. Zahvalila se Općini Matulji i Uradu za Slovence v zamejstvu Vlade Republike Slovenije, koji financiraju rad Vijeća.

Vijeće podupire izvođenje nastave slovenskog jezika u osnovnoj školi „Dr. Andrija Mohodovičić“ u Matuljima. Učenje slovenskog jezika uvedeno je u školskoj godini 2013/14. s osam učenika. Interes je sve veći, te danas ima pet grupa s ukupno 64 učenika.
Vijeće slovenske nacionalne manjine Općine Matulji organizira posjete sličnim institucijama u inozemstvu (Italija, Slovenija) radi razmjene iskustava, te izlete u Sloveniju radi upoznavanja prirodnih i drugih znamenitosti Slovenije.

Uz harmoniku i prigodnu zakusku učesnici su proveli večer u ugodnom raspoloženju.

Više sa portala poduckun.net ...