Delegacija JLS-a s Liburnije posjetila pobratimljeni grad Castel San Pietro Terme

Autor: Nikola Cvjetović 12.09.2023

Dugogodišnje prijateljstvo pobratimljenih gradova proteklo je u posebnom raspoloženju i vrlo emotivnim trenucima.

Matulji - Delegacija bivše općine Opatija proteklog vikenda bila je u posjeti zbratimljenom gradu Castel San Pietro Terme. Dugogodišnje prijateljstvo pobratimljenih gradova proteklo je u posebnom raspoloženju i vrlo emotivnim trenucima.

Delegaciju Općine Matulji predstavljale su Doris Stanić, predsjednica Odbora za društvene djelatnosti i Irene Barak, kćer pokojnog Vinka Surine, potpisnika Sporazuma o bratimljenju iz 1983. godine. Upravo prisjećanje na te trunutke izazvalo je emocije brojnih ljudi u Vijećnici Castel San Pietro Terme. Prisjetili su se na inauguraciju Vinka Surine i na to koliko jedan čovjek može doprinijeti društvenoj zajednici.

Podsjetimo, Vinko Surina jedan je od troje stranih državljana koji je proglašen počasnim građaninom Castel San Pietro Terme u Italiji do 2013. godine, što itekako dokazuje koliko je doprinio, uz svoje prijatelje iz Italije, ovom četrdesetogodišnjem društvenom angažmanu koji je najviše došao do izražaja tijekom Domovinskog rata.

Osim predstavnika Općine Matulji, na svečanoj sjednici sudjelovala je i delegacija Zajednice Talijana Grada Opatije, na čelu s predsjednicom Sonjom Kalafatović. Kalafatović se obratila načelniku Castel San Pietro Terme Faustu Tinti i ostalim članovima uime svih predstavnika JLS-e, a prigodnim riječima obratio se i potpredsjednik Giulio Bonačić.

Zoran Soldatić, viši stručni suradnik za EU projekte, i Iskra Natali, viša savjetnica za obračun i naplatu prihoda i nabavu, predstavljali su delegaciju Općine Mošćenička Draga.

U sklopu posjete, predstavnici liburnijski JLS-e gostovali su i na najvećoj kulturno-sportskoj manifestaciji Sagra Castellana della Braciola.

Gemellagio 2023, između Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Općine Matulji i Castel San Pietro Terme, nastavit će se i ubuduće, još kvalitetnijom suradnjom, izgrađenom na temelju dugogodišnjeg prijateljstva, istih ljudskih vrijednosti i uvjerenja te na koncu, unutar istih granica EU, istaknuto je za posjeta talijanskog grada pobratima.

Više sa portala poduckun.net ...