Drastični rast cijena građevinskih radova privremeno odgodio projekt revitalizacije Rasadnika Angiolina i Amerikanskih vrtova

Autor: Nikola Cvjetović 23.03.2022

wp-content/uploads/2019/04/amerikanski-vrtovi-otvorenje-2019-1.jpg

Cijena postignuta na natječaju dvostruko je veća od planirane, a nakon razgovora s drugim građevinskim kompanijama, utvrđeno je kako ta cijena odgovara postojećim tržišnim okolnostima. Zbog toga, nužna je privremena odgoda projekta kako bi se projekt prijavio na poziv koji omogućava više iznose bespovratnog sufinanciranja.

Opatija – Realizacija projekta revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika u Parku Angiolina privremeno je odgođena zbog tržišnih i gospodarskih okolnosti koje su rezultirale neodrživim troškovima izvođenja radova. Na više javnih nadmetanja koje su Parkovi d.o.o., kao provoditelji projekta, raspisali, zaprimljena je samo jedna ponuda zainteresiranih izvođača radova, koja dvostruko nadmašuje planirani iznos troškova. Pritom bi udio vlastitih sredstava koje Parkovi d.o.o. moraju uložiti u financiranje prihvatljivih troškova porastao za 614 posto, što značajno nadilazi financijske mogućnosti ovog trgovačkog društva.

Projekt „Revitalizacija Amerikanskih vrtova i Rasadnika u Perivoju Angiolina“ Parkovi d.o.o. su prijavili na poziv za dostavu projektnih prijedloga „Revitalizacije brownfield lokacija Urbane aglomeracije Rijeka“ raspisan od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 9. srpnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 19.316.325,52 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi iznosili 13.932.696,50 kuna. Odlukom ministarstva od 10. veljače 2021. godine, trgovačkom društvu Parkovi d.o.o. je za realizaciju projekta dodijeljeno 11.145.997,20 kuna bespovratnih sredstava, što je 80% prihvatljivih troškova, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je 18. ožujka 2021. godine. Prema projektu, Parkovi d.o.o. su trebali financirati 2.786.499,30 kuna, odnosno 20% prihvatljivih troškova te još 5.383.629,03 kuna neprihvatljivih troškova, koji uključuju PDV i trošak krajobraznog uređenja koji je ocijenjen neprihvatljivim jer spada u temeljnu djelatnost prijavitelja projekta.

wp-content/uploads/2021/03/parkovi-amerikanski-vrtovi-park-angiolina-rasadanik-4.jpg

Parkovi d.o.o. su raspisali dva javna nadmetanja za izvođenje radova. Na prvi natječaj, objavljen u studenom 2021. godine, nije pristigla niti jedna ponuda. Na ponovljenom natječaju raspisanom u veljači 2022. godine pristigla je samo jedna ponuda u visini od 27.421.129,24 kuna, što je dvostruko veći iznos od procijenjene vrijednosti radova. Drugim riječima, umjesto nešto manje od 2,8 milijuna kuna, Parkovi d.o.o. bi za financiranje radova morali izdvojiti minimalno dodatnih 14,3 milijuna kuna, odnosno ukupni financijski izdatak – samo kada se uračunaju prihvatljivi troškovi – iznosio bi više od 17 milijuna kuna.

- Tržišne okolnosti u protekle 3 godine, otkako je za vrijeme prethodne uprave pripreman projekt i troškovnik, dramatično su se promijenile. Iznos dobiven na natječaju provjerili smo i upitima prema gospodarskim subjektima koji su preuzeli natječajnu dokumentaciju, ali nisu dali ponudu te smo potvrdili kako bi ostale ponude bile na razini ili iznad tog iznosa od 27,4 milijuna kuna. U takvim okolnostima, projekt je postao ekonomski neodrživ, rekao je direktor Parkova Ivan Bilobrk.

Pojasnio je kako privremena odgoda ne znači da je projekt obustavljen, već da će se ga se u dogovoru sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje prijaviti na prvi idući odgovarajući poziv za financiranje.

wp-content/uploads/2021/03/parkovi-amerikanski-vrtovi-park-angiolina-rasadanik-1.jpg

- Razgovarali smo s predstavnicima SAFU-a, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, koja je nadležna za nadgledanje i provedbu europskih projekata te nadležnog ministarstva, koji su se složili s nama da je projekt kvalitetan i donosi dodatnu turističku, gospodarsku i kulturnu vrijednost za Opatiju te da zaslužuje realizaciju. Prema pozivu na koji je projekt prijavljen, najviši iznos bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti pojedinom projektu iznosio je 11.248.000 kuna, što praktički odgovara iznosu sredstava koja su dodijeljena Parkovima. Nastavkom našeg projekta izlažemo se prevelikom financijskom riziku, a budući da nismo iskoristiti financijska sredstva, odnosno ugovor nije konzumiran, najbezbolniji način je raskid ugovora. To je zajednički stav svih triju ugovornih strana. U najavi su novi pozivi koji bi uključivali i veći iznos sufinanciranja, a kako je dokumentacija spremna i pozitivno ocijenjena, moći ćemo ga brzo prijaviti na odgovarajući poziv. Čitav proces, osim kvalitetnog projekta, rezultirao je i značajnim iskustvom u provedbi EU projekata, koje će nam biti od neprocjenjive vrijednosti u daljnjem radu, rekao je Bilobrk.