Drugi semestar združenog europskog studija “Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management” donio pet studijskih putovanja

Autor: Marina Pauletić 28.05.2024

Pet studentica (dvije iz Nizozemske, jedna iz Hrvatske, jedna iz Belgije i jedna iz Kine) pažljivo su pratile i imale brojna pitanja za brojne predavače i sugovornike na terenskoj nastavi.

Opatija - Drugi semestar europskog združenog diplomskog stručnog studija “Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management” na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji obilježen je učenjem brojnih znanja i vještina iz menadžmenta, poslovnih operacija, zadovoljstva kupaca i prodaje, održivim razvojem te menadžerskim izvješćivanjem u kampovima. U sklopu predmeta Outdoor Hospitality Innovation student izrađuju tzv. “Advisory report” za održivi razvoj kampa 5*.

Pet studentica (dvije iz Nizozemske, jedna iz Hrvatske, jedna iz Belgije i jedna iz Kine) pažljivo su pratile i imale brojna pitanja za brojne predavače i sugovornike na terenskoj nastavi.

Osim više od 40 eminentnih gostiju predavača iz europske prakse, za studentice su organizirani brojni studijski posjeti te terenska nastava kako bi na najboljim primjerima iz prakse student mogli steći znanja i razviti kreativnost u budućim menadžerskim izazovima.

- U ožujku su studentice u pratnji svojih mentorica Josipe Cvelić Bonifačić-ujedno i voditeljice studiji, Marine Laškarin Adžić, Sandre Janković, Marinele Krstinić Nižić te Ana-Marije Vrtodušić Hrgović posjetile kampove u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera i to: Kamp Plitvice Holiday resort čuven po svojim kućicama na drvu te Camping Plitvice, novi kamp 5*.

- Početkom travnja organizirano je trodnevno praktično učenje u Istri: o operacijama u kamping resort poučavala ih je na konkretnim primjerima Valentina Bacola, direktorica kampa Polari, o održivom razvoju i konkretnim uspjesima Valamar Riviere d.d. govorio im je tehnički direktor Flavio Gregorić, a s izazovima menadžmenta kamping resorta 5* upoznate su u Premium camping Istra. O budućnosti kampinga slušale su inspirativno predavanje od direktora operacija za kampove Bruna Radoša. Trećeg dana, studentice su posjetile i najveći hrvatski kamp Lanternu te jedinstveni cjelogodišnji kamp Polidor.

- Od 22. do 27. travnja studentice su boravile 6 dana u Premium camping Krk gdje su u Premium camping resort Krk by Valamar bile na terenskoj nastavi. Kao pravi kampisti, noćile su u mobilnim kućicama i kroz shadowing direktora odjela, na primjeru praksi ovog jedinstvenog 5* resorta istraživale su organizaciju kampa “na licu mjesta”. Otok Krk, osim predvodnika u održivosti, jedan od predvodnika i kamping turizma u Hrvatskoj kako po kvaliteti (ukupno 28 kampova, 3 kampa 5*,4 kampa 4* i 4 kampa s oznakom “Superplatz”), tako i po o značaju koji ova vrsta smještaja ima u ukupnom turizmu otoka: kampovi sudjeluju sa 36% u ukupnom broju noćenja i značajno pridonose održivosti destinacije. Stoga je izbor Krka kao destinacije za praktično učenje o “outdoor hospitality” bio logičan izbor.

- Osim Premium camping resort Krk, studentice su na otoku Krku još posjetile: kamp Ježevac 4*, kamp Baška Beach resort 4*, kamp Bunculuka 4* i kamp Omišalj 5*. Posebno impresionirane posjetom kampu BOR u gradu Krku te njegovim jedinstvenim “održivim agro-konceptom” koji uključuje vlastitu uljaru, proizvodnju vlastitog vina, parcele u hladovini trsja te bio vrt.

- Kako je otok Krk predvodnik u održivosti u Hrvatskoj i želi postati prvi europski CO2 neutralan otok, za studentice je organizirana prezentacija o održivim projektima otoka Krka u komunalnom poduzeću Ponikve, Krk. Posebni doživljaj bio je i posjet Marini Punat, najstarijom i najnagradjivanijoj hrvatskoj marini. Direktorica marine Renata Bernarda Marević upoznala ih je sa menadžmentom ove velike nautičke luke, izazovima i uslugama koje marina pruža svojim gostima.

- Početkom svibnja, studenti su imali prilike posjetiti neke od najboljih i najinovativnijih camping resorta u Istri:

Prvi posjet bio je jedinom kampu koji je član Leading camping Europe iz Istre: kampu Veštar koji posluje u sklopu rovinjske “Maistre” i ovu sezonu dočekuje sa brojnim visokokvalitetnim sadržajima: od nove recepcije, animacijskog centra, bazena i dr.
 Drugi kamp bio je Kamp Mon Perin u Balama koji je ove je zime postao najinovativniji “outdoor hospitality” i to ne samo u Istri. Ovaj jedinstveni resort oživio je priču pronađenih stopa dinosaura kroz uređenje PALEO parka: vanjskih bazena u obliku dinosaura, makete dinosaura u pravoj veličini, a tu je i novi zatvoreni bazen s morskom vodom, luksuzni wellness, a po prvi puta izgrađena je kongresna dvorana u jednom hrvatskom kamping resortu. Po kvaliteti smještaja je ovaj je kamp na studente ostavio snažan dojam: nove vile sa vlastitim grijanim bazenima i električnim automobilom na korištenje za vrijeme boravka i nove mobilne kućice sa zatvorenim ostakljenim terasama za zimsko poslovanje otvaraju nove perspektive I mogućnosti za ovaj oblik smještaja.

Kamp Val Saline, neposredno uz najbolji europski naturistički kamp Valalta, postao je Superplatz čim se otvorio. Znanje i iskustvo djelatnika Valalte pretočeni su u ovaj rovinjski kamp koji ima i jedinstveni koncept poslovanja. Od plimnih protočnih bazena s morskom vodom, prekrasnog wellnessa s pogledom na more do besplatnih ležaljki na brižljivo uređenim plažama, Val Saline su svojim sadržajima, a posebno wellness ponudom na vrhu istarskog kamping proizvoda.

U nastavku, studentice su posjetila prvi glamping kamp 5* ArenaOne99 u Pomeru u Puli. Jedinstveni koncept različitih glamping šatora u više veličina, svi popratni sadržaji u glamping objektima, divna priroda uz samo more, otvaraju potpuno novu perspektivu razvoja “outdoor hospitalitya” I privlače nove segmente gostiju koji na ovakvim mjestima traže apsolutni mir, regeneraciju i savršeni odmor.

Jedno od većih iznenađnja za studente bila je posjeta glamping village “Floria” iz Labina – malom privatnom glamping village koji na 17.000 m2 ima samo 8 glamping šatora i 7 parcela.

- Studijski posjet nazvan “Istra – Luxury Outdoor Hospitality” otvorio je nove vidike i promišljanja o daljnjem kvalitativnom razvoju i perspektivama “outdoor hospitality-a” u Hrvatskoj.

- Do kraja 2. semestra koji završava početkom lipnja, studentice će još posjetiti kampove u Sloveniji kroz dvodnevni posjet i noćenje u bugalovima poznatog kampa Šobec.

- Kraj semestra označiti će četverodnevno putovanje na Lago di Garda u organizaciji Fakulteta te partnera ovog studija, poznatog i nagrađivanog lanca kampova “Vacanze col Cuore” koji upravo na Lago di Garda kao i u Toscani i Nizozemskoj ima više svojih kampova. Osim upoznavanja sa posloanjem i samim kampovima planiran je posjet Sirmione i Lasize te čuvenom kampu Piani di Clodia.

Drugi semester ovog studiji koji će završiti u Opatiji donijet će nova znanja i brojna praktična iskustva studentima.
Praksu će student obavljati već ovog ljeta i to na izuzetno zanimljivim lokacijama: u kampu u Italiji, u marketing odjelu poznatog ADAC- PIN kampa, u odjelu za razvoj poznatog nizozemskog izdavača ACSI, u Francuskim kampovima u animaciji I u Africi u Eco Lodge-u.

Praksa u elitnim tvrtkama iz Outdoor sektora priprema je za 3. semestar koji se održava na Sveučilištu u Gironi, Katalonija, Španjolska i to na jesen do Božićnih blagdana. Nakon 2. semestra, student će pisati 3 mjeseca završni rad čija se obrana planira u 4 mjesecu 2025. godine.

U međuvremenu, otvorene su prijave za novu generaciju studenata koju čekaju jednako uzbudljiva iskustva, vrhunski predavači i studijska putovanja.

Više sa portala poduckun.net ...