[RAZGOVOR] Društvo „Lunjo i Maza“ spašava napuštene četveronošce

Autor: Portal Poduckun 21.05.2023

Veronika Brčić u društvu mace Jolene koja traži dom (Foto: arhiv Društva „Lunjo i Maza“)

Udruga trenutno ima svega četiri aktivna volontera koji se svakodnevno zalažu, brinu i bore za napuštene, ozlijeđene i nezbrinute životinje.

Liburnijsko društvo za zaštitu životinja „Lunjo i Maza“ već četvrt stoljeća brine o malim čupavcima na području našeg grada. Društvo je osnovano 1998. godine i jedna je od najstarijih udruga za dobrobit životinja u Hrvatskoj koja pokriva prvenstveno područje Liburnije, ali ne okreće leđa niti životinjama na nekoj drugoj, udaljenijoj adresi. Udruga trenutno ima svega četiri aktivna volontera koji se svakodnevno zalažu, brinu i bore za napuštene, ozlijeđene i nezbrinute životinje. Jedna od njih je i Veronika Brčić koja više od 15 godina aktivno pomaže udruzi i brine za četveronožne ljubimce.

– Volonterstvo je u našoj udruzi organizirano tako da imamo ljude koji rade na terenu i kojima je zadatak provođenje projekta „Uhvati-steriliziraj-vrati“, zatim ljude koji se bave oglašavanjem te ljude koji brinu za financije. Također se javljamo na natječaje i projekte jedinica lokalnih samouprava, no većinu novca za naš rad ipak priskrbimo sami organizacijom sajmova, aukcija te vlastitim projektima – kazala je Veronika.

Maca Jolene traži dom (Foto: arhiv Društva „Lunjo i Maza“)

Kroz godine rada Udruga je udomila i spasila na tisuće životinja. Što se tiče samog procesa udomljavanja životinja, naša sugovornica objašnjava da se pronađenu životinju ponajprije veterinarski zbrine, očisti od parazita, cijepi protiv zaraznih bolesti te sterilizira ili kastrira. Zatim slijedi oglašavanje životinje na Facebook stranicama udruge. Kada se javi potencijalni udomitelj, s njim se odradi kratak razgovor te ga se pita je li imao iskustva sa životinjama te kakve uvjete nudi.

– Nije nam cilj da spašenu životinju udomimo prvome tko se javi, već želimo da naši štićenici dospiju u zaista prave, odgovorne ruke istinskih ljubitelja životinja. Također ne odobravamo udomljavanje životinja kao poklon djeci, niti osobama koje smatraju da je „sterilizacija neprirodna“. Kada se radi o spašavanju životinja radimo po principu koja je životinjica „hitnija/ugroženija“. Tako, primjerice, dobijemo li dojavu za ozlijeđenu životinju, ona će imati svojevrsnu prednost u odnosu na neku koja je napuštena, ali je na sigurnom staništu i nije direktno ugrožena. Isto vrijedi i za mačiće koji su ostavljeni negdje bez mame, ti će malci imati prednost pred onima koji barem imaju mamu – istaknula je Veronika.

Mačkovnik (Foto: arhiv Društva „Lunjo i Maza“)

Udrugu muči i problem prostora kao i budućeg skloništa za napuštene životinje o kojem se u Opatiji dugo i puno priča, ali rješenja još nema na vidiku.

– Udruga je bez prostora, čak i onog derutnog kojeg smo do sada imali u Lovranu, a koji je u fazi rušenja. Zbog toga smo bili prisiljeni naš rad svesti na apsolutni minimum te trenutno pomažemo samo macama. Za adekvatan prostor se borimo od kada postojimo, no ništa se po tom pitanju još uvijek nije pokrenulo i to je jedan od razloga zbog kojeg imamo samo četiri volontera.

Kako Udruga trenutno radi isključivo s mačkama, zanimalo nas je i nešto više o njihovoj sterilizaciji koja se provodi svake godine.

Mačkovnik (Foto: arhiv Društva „Lunjo i Maza“)

– Sada je vrijeme kada bismo trebali odraditi najveći broj sterilizacija u godini, međutim, odrađujemo tek po macu do dvije tjedno jer ih nemamo gdje smjestiti na postoperativni oporavak. Služimo se, naravno, vlastitim domovima. Nitko od nas volontera ne može u svoj, životinjama već pretrpani dom, smjestiti sve mačke za koje nam građani dojavljuju, a o predstojećoj sezoni odbačenih mačića ne želimo ni razmišljati – objasnila je naša sugovornica te uputila apel sugrađanima:

– Sterilizacija je jedini učinkoviti način kako populaciju mačaka držati pod kontrolom. Mačke su izuzetno potentne po pitanju razmnožavanja. Sterilizirajte svoje mace (mužjake također!), a za slobodnoživuće mace iz susjedstva obratite se ovlaštenom komunalnom redaru. Pozovite se na Zakon o zaštiti životinja i dužnost lokalne samouprave da staništa slobodnoživućih mačaka drži pod kontrolom. Možete obavijestiti i nas, no radi nedostatka smještaja, nažalost nećemo moći odraditi puno.

A udruzi možete pomoći i tako da kupite njihov „Mačkovnik“. Riječ je o rokovniku koji je obogaćen edukativnim tekstovima o mačkama sa stajališta volontera te je izuzetno zanimljiv za sve koji žele nešto više naučiti o njima. Ovaj poseban rokovnik možete nabaviti po cijeni od 13 eura na štandu Udruge Žmergo za vrijeme eko sajmova koji se održavaju ispred opatijskog Mrkata.

Autorica: Elia Filinić

Više sa portala poduckun.net ...