Festival Kvarner predstavlja vrhunski koncert: Arvo Pärt, zagrebačka filharmonija i poznati solisti nastupaju u posebnom ambijentu Kapucinske crkve

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.06.2022

wp-content/uploads/2018/05/kapucinska-crkva-2.jpg

Ova izuzetna zvučna i svjetlosna instalacija zahtijeva dovoljno prostora, zbog čega je broj mjesta ograničen. Uz impresivnu rasvjetnu opremu, u crkvu će biti dopremljena i dva koncertna klavira.

Rijeka - Festival Kvarner s ponosom predstavlja jedinstveni koncertni doživljaj u petak, 24. lipnja u prekrasnom i akustično izvrsnom ambijentu Kapucinske crkve u Rijeci. Riječ je zasigurno o jednom od koncertnih vrhunaca godine, a publici će se predstaviti poznati estonski skladatelj Arvo Pärt koji je svjetsku slavu postigao skladbama poput „Fratres“, „Za Alinu“ i „Spiegel im Spiegel“.

„Ovim ćemo se koncertom odmaknuti od uobičajenog poimanja klasičnog koncerta i publici podariti potpuno nove osjetilne dojmove“, kaže dirigent Michael Fendre. „Za mjesto održavanja odabrali smo Kapucinsku crkvu u srcu Rijeke. U njezinom jedinstvenom ambijentu, tradicionalna podjela na pozornicu i publiku dobrim će dijelom nestati te će cijela crkva istovremeno biti i gledalište i pozornica, a impresivnu glazbu pratit će neprestana igra svjetla i boja.”

Ova izuzetna zvučna i svjetlosna instalacija zahtijeva dovoljno prostora, zbog čega je broj mjesta ograničen. Uz impresivnu rasvjetnu opremu, u crkvu će biti dopremljena i dva koncertna klavira.

„Što se tiče izbora orkestra, mislim da mogu reći da se radi o pravoj senzaciji“, dodaje Fendre, „jer ovaj jedinstveni projekt realiziramo zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom koja, prema mojim saznanjima, već dugo nije svirala u Rijeci.“

Uz njih će nastupiti i međunarodno priznati solisti, čime se dodatno naglašavaju posebnost ovog projekta. Hrvatska pijanistica Martina Filjak dobro je poznata domaćoj publici: nakon pobjede na natjecanju u Clevelandu postala je međunarodna zvijezda i jedna je od najfascinantnijih pijanistica svoje generacije. Na koncertu će Martina Filjak izvesti djela „Tabula rasa“, „Za Alinu“, „Spiegel im Spiegel“ i „Variationen zur Genesung von Arinuschka“. Dva violinska sola izvest će Mari Samuelsen i Soyoung Yoon. Mari Samuelsen, jedna od najdarovitijih violinistica mlađe generacije, isključivo angažirana u Deutsche Grammophonu, međunarodno je poznata po svojim interpretacijama Pärtovih djela. Njezini glazbeni spotovi na YouTubeu imaju milijune pregleda.

Na ovom će koncertu Mari Samuelsen izvesti djela „Tabula rasa“, „Spiegel im Spiegel“, „Darf ich“ i „Fratres“. Soyoung Yoon, koja će se pridružiti Samuelsen u izvedbi djela „Tabula rasa“, surađuje s najznačajnijim orkestrima i dirigentima na relaciji između Sjeverne Amerike i Seula, a proslavila se i kao komorna glazbenica.

Ovaj koncert režirat će Michael Fendre, umjetnički ravnatelj Festivala Kvarner i voditelj raznih EU projekata i vlastitih koncepata, koji je već dugo povezan s Arvom Pärtom i dobro poznaje hrvatsku kulturnu scenu. Fendre je ravnao nizom svjetskih premijera djela Arva Pärta, primjerice povodom Europske prijestolnice kulture 2003. u Grazu na praizvedbi „In Principio“. Njegova najvažnija glazbena aktivnost trenutno je inovativna obrada opera i oratorija Josepha Haydna. Osim samog mjesta održavanja koncerta, posebnost je i vrijeme održavanja:

„Koncert započinje u 21 sat jer ovaj glazbeni koncept zahtijeva mrak kako bismo stvorili nezaboravnu igru zvuka, svjetla i boje u Kapucinskoj crkvi“, kaže Michael Fendre.