[FOTO] Croatian Choco Concept: Marina Prijatelj predstavila kolekciju čokoladnih proizvoda Antonio Bazzarini, Rovinjska gianduja – Gianduja rovignese

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.12.2022

GIANDUJA_-_Rovinj_-_Croatian_Choco_Concept_foto_Petar_Kuerschner_jr__7_ Foto: Petar Kürschner jr.

Receptura Rovinjske gianduje inspirirana je originalnom recepturom zamjene za čokoladu i prilagođena današnjem vremenu kada je nestašica kakaa daleka prošlost, te su u tom smislu prema preporuci Antonia Bazzarinija, za daljnje eksperimentiranje i istraživanje, umjesto brašna dodali „3 žlice kakaa“, a ima i jedan tajni sastojak..

Opatija/Rovinj - Rovinjska gianduja – Gianduja rovignese kolekcija je čokoladnih proizvoda koju je dizajnirala Marina Prijatelj ispred Ateliera Ecostyle, vlasnika branda Croatian Choco Concept. Riječ je o maloj manufakturnoj proizvodnji iz Rijeke s poslovnicama u Opatiji i Matuljima, specijaliziranoj za mikro serije dizajniranih čokolada i pralina koje izrađuju za hotele visoke kategorije, te luxury vinoteke i dućane. Uz to su, na sceni artisan čokolada u Hrvatskoj i šire, jedinstveni i inovativni u osmišljavanju čokoladnih priča s temama hrvatske kulturne baštine, popularizacije umjetnosti, znanosti i prirodnih atrakcija.U radu su posebno vezani za Istru čije su zanimljivosti i ljepota nepresušni izvor inspiracije za kojima je autorica projekata, Marina Prijatelj, uvijek u potrazi. Jedna od tih priča, priča o rovinježu Antoniu Bazzariniu, iznimno je otkriće za ovu tvrtku, kao i za Grad Rovinj koji se, zahvaljujući svom sugrađaninu i njegovoj brošuri iz 1813. godine, iznenada našao u svijetu čokolade.

GIANDUJA_-_Rovinj_-_Croatian_Choco_Concept_foto_Petar_Kuerschner_jr__2_ Foto: Petar Kürschner jr.

Kao što to obično biva, najzanimljivije se stvari otkrivaju slučajno, pa je tako prije godinu dana autorica projekta Marina Prijatelj, istražujući tradicionalne čokoladne recepture, na stranicama jednog od vodećih distributera čokolade Cacao Barry-a, naišla na izuzetno otkriće: Gianduja – jedna od najvećih čokoladnih klasika, koja se diljem svijeta proslavila kroz razne oblike (čokolade, praline, čokoladne namaze) - svoje izvorno porijeklo vuče iz Rovinja, o čemu svjedoče tiskani materijali, čak i patent!
To je za povijest čokolade iznimno značajan podatak budući da se svaka poveznica s Giandujom ranije uvijek pripisivala Caffarellu iz Torina ili Nutelli. Za to su otkiće zaslužni talijanski autori Clara & Gigi Padovani Giunti čija su istraživanja o povijesti Gianduje dovela do toga da je njen pravi, izvorni autor Antonio Bazzarini iz Rovinja. Svoje su zaključke objavili u knjizi Gianduiotto Mania, 2007.g.

Priča je tu posebno zanimljiva jer rovinjež Antonio Bazzarini (Rovigno, 1782. – Torino, 1850.), nije bio ni čokolatijer ni slastičar, već značajni filolog i lingvist koji je nakratko ušao u svijet čokolade i zauvijek ga promijenio. Naime, njegov vizionarski izlet u gastronomiju imao je veliki utjecaj na tadašnja kretanja izrade čokolade koja su se kasnije proširila diljem svijeta. Tada, u vrijeme Napoleonove vladavine, kada je uvoz kakaa iz Južne Amerike postao težak, mladi je Antonio Bazzarini, eksperimentirajući s kakaom i hranom iz svog prirodnog okoliša - grada Rovinja gdje je badema bilo u izobilju, otkrio „zamjenu za čokoladu“.

GIANDUJA_-_Rovinj_-_Croatian_Choco_Concept_foto_Petar_Kuerschner_jr__6_ Foto: Petar Kürschner jr.

Svoje otkriće prenio je u Italiju, te ga 1813. godine patentirao i tiskao u brošuri vrlo znakovitog naslova: „Nacionalna strategija zamjene za čokoladu / Piano di sostituzione al cioccolato ed al caffè.“ U knjižici je, između ostalih naputaka, bio recept: "šaka dobro preprženih badema, nekoliko zrna lupine gotovo pocrnile na štednjaku, pšenica i šećer. Dobro usitnite pomoću mužara". No, pravo iznenađenje dolazi u kratkoj fusnoti koja određuje "ako želite, možete dodati trećinu kakaa u tijesto" –ta fusnota poanta je ove priče: to je prva u svijetu poznata napisana receptura gdje se kakao miješa s orašastim plodovima i prva ikad objavljena zamjena za čokoladu, te je kao takva izvorni zametak čokolade Gianduje. (Napomena: Iako je Antonio Bazzarini u svojim receptima koristio bademe, njegov recept jednako predviđa i upotrebu lješnjaka koji su se tijekom vremena uvriježili kao najčešće upotrebljavano orašasto voće u giandujama.) Inspirirana tom pričom, autorica Marina Prijatelj dizajnirala je kolekciju čokoladnih proizvoda s nazivom Antonio Bazzarini, Rovinjska giianduja – Gianduja rovignese.

Receptura Rovinjske gianduje inspirirana je originalnom recepturom zamjene za čokoladu i prilagođena današnjem vremenu kada je nestašica kakaa daleka prošlost, te su u tom smislu prema preporuci Antonia Bazzarinija, za daljnje eksperimentiranje i istraživanje, umjesto brašna dodali „3 žlice kakaa“, a ima i jedan tajni sastojak. Također prema njegovim uputama, samu smjesu izrađuju tradicionalnom tehnikom ručne izrade po principu končiranja pomoću dva kamena, dok se od namirnica koristi vrhunska čokolada Q-fermentacije s minimalno 70% kakaa, domaći bademi, te najkvalitetniji dodaci provjerenog porijekla.

Atelier Ecostyle u svom asortimanu nudi čokolade u više veličina i gramaža, bombonijere s dvije i osam pralina u obliku badema, čokoladni namaz (220g) te craft sladoled (240g), a sve pakirano u ekološkim craft kutijama raznih veličina te luxury kaširanim kutijama (samo za limitiranu nakladu bombonijera i kutija za čokoladu u obliku knjige gdje su, Antoniu Bazzariniu u čast, spojili njegove dvije velike ljubavi: leksikografiju i čokoladu). Čokolade, praline i čokoladni namazi izrađuju se u Choco Laboratoriju u Matuljima, sladoled se izrađuje u Puli, u Kulinarskom razvojnom centru Amfiteatar, čiji je vlasnik naš dugogodišnji suradnik na nizu projekata, chef Deniz Zembo. Velika im je želja ostvariti i suradnju s izvrsnom destilerijom Darna iz Rovinja na razvoju zajedničkog likera, a posebno se vesele dogovorenoj suradnji s Željkom Prgometom u skoroj nabavi istarskog badema i popularizaciji njegove sadnje i zaštite.

GIANDUJA_-_Rovinj_-_Croatian_Choco_Concept_foto_Petar_Kuerschner_jr__4_ Foto: Petar Kürschner jr.

Vizualni identitet potpisuje Boris Ljubičić, a baziran je na liku i djelu Antonia Bazzarinia, gdje su za logo korišteni autentični memorandum njegove nakladničke kuće iz 1835. godine i portret iz njegovog najpoznatijeg djela, talijanskog rječnika. Prema riječima samog autora - Rovinjsku gianduju krasi osebujan dizajn s povijesnim pokrićem jer odgovara cjelokupnom projektu, u kojem je u samoj ambalaži, ali i proizvodu pohranjena kvaliteta rovinježa Antonija Bazzarinia. Njegov portret i tipografija su elementarni detalji personaliziranog pristupa cjelokupnom projektu kakvog do sada u Hrvatskoj nije bilo. Odabrani pristup u realizaciji logotipa, tipografije, boja (masline i terra tosse) uz upotrebu Antonijevog portreta odgovara vremenu i prostoru u kojem je Antonio Bazzarini živio i djelovao. Samim time je ova ambalaža, ali još bitnije i sam proizvod, luksuzna poslastica inspirirana originalnom recepturom iz 19. stoljeća, te se može smatrati autohtonim proizvodom i povijesnim artefaktom posvećenim gospodinu Antoniju Bazzariniu. Vizualni identitet same ambalaže Rovinjske giuanduje o tome najbolje svjedoči.

Foto: Petar Kürschner jr.

Croatian Choco Concept: Marina Prijatelj predstavila kolekciju čokoladnih proizvoda Antonio Bazzarini, Rovinjska gianduja – Gianduja rovignese

Više sa portala poduckun.net ...