[FOTO] Festival samoniklog bilja u Kršan privukao brojne zaljubljenike u prirodu

Autor: Nikola Cvjetović 17.05.2023

Nekoliko fotografija s festivala pogledajte u nastavku teksta...

Kršan - Prvog svibanjskog vikenda već 12. godinu zaredom, dočekali smo sve ljubitelje prirode i zdravog života koji su nam se u velikom broju i ove godine pridružili na svim dvodnevnim događanjima koje smo priredili – na predavanjima, radionicama, istraživali ponudu brojnih izlagača ili pak sudjelovali u outdoor aktivnostima.

Kratkom svečanošću, Festival su proglasili otvorenim kršanski načelnik Roman Carić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Ezio Pinzan, saborski zastupnik Emil Daus i direktorica općinske Turističke zajednice Ariana Brnetić.

- U uvodnom dijelu zanimljivom točkom nastupila su djeca Dječjeg vrtića Kockica, a njima i njihovim tetama posebno zahvaljujemo na pomoći u uređenju šatora biljkama koje su sami sakupi. Otvorenje je svojim nastupom uveličao i nastup KUD- a Ivan Fonović Zlatela. Manifestacija je započela već u 12 sati radionicom Pokaznog branja bilja koji već godinama održava Franko Zgrablić, dobri duh Festivala. Od izv.prof. dr. sc. Ivane Vitasović Kosić saznali zašto je prirodna hrana važna za zdravlje i okoliš, a o tome kakav je utjecaj biljaka na naš organizam i kako možete usporiti starenje u nastavku je govorila dipl.nutricionistica dr.sc. Martin Linardić. Bilo je i riječi o biljnim vrstama koje pospješuju zdravstveni status i trebale bi biti uključene u našu prehranu. Jedna od tema subotnjih predavanja bila je i ona pod nazivom Kuda ide otpad?, a o njoj je govorila prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić. U nedjelju, 7. svibnja dr.sc. Snježana Bilić govorila je o tome zašto je svako stablo bogatstvo, a Žaklina Stroligo, fitoaromaterapeutkinja podučila je mnogobrojne zainteresirane posjetitelje kako pravilno slojevito njegovati kožu, istaknula je direktorica općinske Turističke zajednice Ariana Brnetić.

Radionice na kojima se sudjelovalo su one o sirovoj hrani, samoniklom bilju u ručno izrađenom papiru, zatim o izradi prirodne kozmetike iz bilja Gorskog tara te izrada čokolade sa samoniklim biljem. Raw food ili sirova hrana bila je „pogođena“ tema za proljeće o kojoj je educirala Mihaela Brijak Gutierrez, vlasnica istoimenog zagrebačkog obrta. Bilo će riječi o detoksikaciji organizma kojom čistimo tijelo od toksina, pospješujemo probavu, jačamo imunološki sustav i doprinosimo samoizlječenju. Poznati travar i neizostavni sudionik svih dosadašnjih festivala, Franko Zgrablić dva dana vodio je na pokazno branje bilja kršanskim livadama. Za tu se radionicu uvijek traži mjesto više, a pripremljene su outdoor aktivnosti - nordijsko hodanje i biciklijada na kojima je bio velik odaziv.

- Zdrav život zaista je postao svjetski trend. Podsjećamo da je ovaj festival ekološki osviješten festival – od ponude pitke vode, selekcioniranja otpada, platnenih vrećica koje su bile korištene gdje god je to bilo moguće, a i dvodnevni program se preuzimao putem QR coda. Mislili smo i na gastronomske užitke te je i tu bilo prilike naučiti od Marte Fazlić kako izraditi paštu s poludivljom blitvom, a Pino Janjih i frontmen grupe Whiteheads Damir Komnenović uz obaveznu animaciju posjetitelja napravili su polpete od samoniklog bilja s namazom od medvjeđeg luka. Ove godine festival je bio obogaćen i „Butigicom od druge ruke“. Naime, kršanska Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Dodir nade“ predstavila je i rukotvorine svojih članova, ali i buvljak. Inicijativa je usmjerena na promicanje održivosti i recikliranja, a prikupljeni iznos od prodaje bit će iskorišten za osiguranje besplatnih kućanskih usluga starijim osobama slabijeg imovinskog stanja. Predstavili su se i Veleučilište u Rijeci u suradnji sa Šimom Martinovićem koji rade na projektu uzgajanja divljih šparoga, a u Kršanu je zainteresiranima predstavljen način uzgoja. U ime Veleučilište u Rijeci prisutna je bila dr.sc Martina Peršić, a za očekivati je da će desetak znanstvenika i agronoma u roku nekoliko godina usavršiti uzgoj na području cijelog Jadrana. Kršan, poznat po sajmu samoniklog bilja, mogao bi uz redove nasada samoniklog bilja imati i redove divljih šparoga. Organizatori su i ove godine TZ općine Kršan, Općina Kršan i Poljoprivredna zadruga Čepić polje, uz suorganizatorstvo Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije i brojnih sponzora i prijatelja Festivala kojima se zahvaljujemo. Velike zahvale na uređenju šatora idu Marini i Maji Rajšić i Maji Rajšić. Hvala i svim posjetiteljima i izlagačima koji su i ove godine doprinijeli dobroj atmosferi na kršanskom Pristavu. Vidimo se dogodine, napomenula je Brnetić.

Festival samoniklog bilja u Kršan privukao brojne zaljubljenike u prirodu

Više sa portala poduckun.net ...