[FOTO] Na Kovačevu uklonjene betonske barijere na spornom putu: Građanski neposluh ili legalizacija sporne prometnice?

Autor: Nikola Cvjetović 27.05.2022

kovacevo__4_

Podsjetimo, uklanjanje postavljenog asfalta te postavljenje barijera čime je onemogućeno korištenje te dionice za promet, bio je epilog rasprave na gradskom vijeću prije osam mjeseci kada je iznesen podatak da je netko potajno asfaltirao put koji ide preko čestica u vlasništvu grada Opatije i Republike Hrvatske.

Opatija - Nakon osam mjeseci zatišja ponovo se aktualizirao problem s bespravno asfaltiranom cestom na Kovačevu. Građanski neposluh ili uređenje spoja ceste koja vodi od Kosićeva prema naselju ključna su pitanja na koja čekamo odgovor iz grada Opatije, no za pretpostaviti je da se radi o nekoj 'akciji na vlastitu ruku' u aranžmanu nekog od stanara, obzirom da se iz grada Opatije vrlo ažurno najavljuju sve planirane komunalne akcije. Uklonjene betonske barijere na oba kraja cestice, na kojoj je prije osam mjeseci uklonjen asfalt, ponovo je pretvorilo spornu dionicu cestice u prometnicu kojom prometuju teretna vozila.

kovacevo__1_

Podsjetimo, uklanjanje postavljenog asfalta te postavljenje barijera čime je onemogućeno korištenje te dionice za promet, bio je epilog rasprave na gradskom vijeću prije osam mjeseci kada je iznesen podatak da je netko potajno asfaltirao put koji ide preko čestica u vlasništvu grada Opatije i Republike Hrvatske.

– Ovim činom poslana šaljemo poruku da se više neće tolerirati ovakve samoinicijativne akcije, istaknuo je Kirigin koji je na mjesto događaja stigao ranije od najavljene tiskovne konferencije s obzirom na to da je od jutra trajao tihi prosvjed nezadovoljnih stanara koji su platili asfaltiranje, ali nisu željeli otkriti kome je plaćena usluga.

– Kao odgovorni gradonačelnik ja to ne mogu i neću dozvoliti iz više razloga, kao prvo svi građani kada nešto grade uplaćuju komunalni doprinos Gradu, a onda Grad radi pristupnu dokumentaciju za cestu, javnu nabavu, ishoduje građevinsku i na kraju uporabnu dozvolu. Ovo što je ovdje napravljeno nema niti jedan akt za gradnju i ne može dobiti akte za gradnju. Drugo, u slučaju kada bi na ovoj, priznajmo, vrlo opasno izvedenoj “cesti” došlo do nesreće, i u najgorem slučaju netko strada, odgovoran je Grad Opatija, odnosno gradonačelnik. I na kraju koja je poruka ovog čina: ako se može preko noći tako graditi zašto onda ne bi i svi drugi građani bez gnjavaže ishodovanja potrebnih dozvola asfaltirali što god zažele, poručio je prije osam mjeseci gradonačelnik Kirigin.

kovacevo__3_

Kako je tada najavio, Grad Opatija je podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je bez ikakvih dozvola asfaltirala put. Nadamo se da će sve mjerodavne službe odraditi posao što brže da se utvrdi tko je to učinio, dodao je Kirigin te istaknuo da će uklanjanje asfalta platiti porezni obveznici grada Opatije, ali čim se utvrdi krivac dalje ćemo postupati sukladno zakonu.

Tom prilikom je istaknuo i kako razumije da se stanari osjećaju prevareno jer se očito odobravaju građevinske dozvole bez adekvatnih pristupnih puteva za ovako velike objekte, no važno je da javnost zna kako građevinske dozvole ne izdaje Grad. Grad, isto tako treba ubrzati izgradnju treće ceste koja nudi cjelovito rješenje za ovaj i mnoge druge situacije, no ovo sigurno nije način djelovanja i neću dozvoliti da se ovakvo divljaštvo događa u Gradu Opatiji, naglasio je gradonačelnik.

kovacevo__2_
Više sa portala poduckun.net ...