[FOTO] Okončan projekt 'Povežimo se baštinom' - Otvoren jedinstveni interpretacijski centar mitologije Slavena @ Trebišća

Autor: Nikola Cvjetović 22.04.2024

- Same fotografije svjedoče o jedinstvenom interpretacijskom centru kojeg se ne bi posramili na najveći europski gradovi. Usudim se reći da je kvaliteta postave, priča, dizajn, suvremeni pristup, živopisna atmosfera i neka posve nova mitološka dimenzija nešto što je mnogobrojnu publiku oduševilo, istaknuo je Staraj.

Mošćenička Draga – Prošle subote održana je završna prezentacija projekta 'Povežimo se baštinom'. Projekt se sastojao od tri interpretacijska centra i tri tematska igrališta, na području Brseča, Mošćenica, Trebišća, koji su sufinancirani iz Urbane aglomeracije Rijeka.

Završna prezentacija uključila je pješačku turu organiziranu od strane Ekomuzeja , Turističke Zajednice i Općine Mošćenička Draga. Bila je to tura za organizatore, partnere aglomeracije, sve institucije uključene u projekt, općine i gradove riječkog prstena, udruge i ostale dionike u projektu. Grupa se sastojala od 40-ak izletnika kojih je stazom vodio arheolog Mario Zaharia. U samom selu dočekala ih je kazališna družina Perunika koja je u četrdesetak minuta uprizorila mitološki svijet starih Slavena, načelnik Rikardo Staraj sudjelovao je u predstavi kao narator, a glazbom, pjesmom i riječju doprinijeli su Marko Žele i Emanuela Ela Lazarić. Nakon uprizorenja pristupilo se okrijepi koju su na izvorni autohtoni način pripremili Marin i Maja Bradičić, vlasnici draškog restorana Ponte. Tijekom predstave, kao dio čina iz same predstave, arhitekt Ivan Juretić predstavio je projekt obnovljenog mlina kojeg je pustio u funkciju upravo na dan otvaranja muzeja.

Samom otvorenju, uz načelnika Staraja, prisustvovali su predsjednik Ekomuzeja prof. Robert Mohović, Natali Iskra koja je u Općini Mošćenička Draga radila na projektu Povežimo se baštinom, Mitski park i Culturerecovery (sve EU projekti koji su se provodili u Trebišći te predstavnice tvrtke MUZE d.o.o. koja je realizirala sam postav interpretacijskog centra 'Kuća stabla svijeta', a pozdravnom obraćanju pridružila se i Iris Bruketa iz PGŽ-a. Vrata su se otvorila i imali smo prilike vidjeti fantastičan prizor - Interpretacijski centar mitologije Slavena, Peruna i Velesa, proces istraživanja te "drvo svijeta" koje se proteže od prizemlja do krova uz multimediju, floru i faunu područja, mitologiju i tradiciju, daleku i recentnu povijest, kao i sve važne aktere koji su sudjelovali u projektu.

- Same fotografije svjedoče o jedinstvenom interpretacijskom centru kojeg se ne bi posramili na najveći europski gradovi. Usudim se reći da je kvaliteta postave, priča, dizajn, suvremeni pristup, živopisna atmosfera i neka posve nova mitološka dimenzija nešto što je mnogobrojnu publiku oduševilo. Nakon gotovo 20 godina rada, nevjerojatno je kakav smo proizvod dobili. Sjetimo se da je Katedra Čakavskog sabora, na čelu s prof. Velčićem kao predsjednikom iste, započela istraživanje ove jedinstvene priče na Kvarneru, no i u Hrvatskoj. Davne 2006. godine spomenuti prof. Velčić te znanstvenici i akademici Katičić, Belaj i Vinšćak u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora M. Draga počeli su raditi na otkrivanju ovog područja koje je skrivalo najoriginalniju priču o sukobu dva boga, Peruna i Velesa, preljubu Mokoši i rađanju Jarila, na padinama Učke, točno u grotlu mošćeničkog potoka gdje se odvijala borba podzemlja i nadzemlja, bogova koji su živjeli u oprečnim sferama, a sve zato da bi priroda imala svoju ravnotežu i cikluse. Bila je to poganska vjera povezana s prirodnim ciklusima, a glavni akteri te vjere bili su Bog Gromovnik Perun, Bog podzemlja Veles, Mati vlažna zemlja Mokoš i sin Jarilo, dok su osnovni staroslavenski prirodni simboli bili: voda - potok, mlin - mlinski kamen, vatra - grom i drvo - hrastovo stablo, istaknuo je Riccardo Staraj.

Po završenom druženju u selu Trebišće pošlo se polako prema Mošćeničkoj Dragi gdje su načelnik Staraj i prof. Mohović održali prezentaciju ukupnog projekta Povežimo se baštinom, a priključila se i tvrtka MUZE d.o.o. koja se ponovo osvrnula na sam interpretacijski centar Kuća stabla svijeta. Prezentacija je sadržavala cjelokupnu baštinu M. Drage sa svim interpretacijskim centrima i tematskim dječjim igralištima, dakle pet centara i pet igrališta! Po završetku prezentacije slijedio je prigodni domjenak u restoranu Ponte u Mošćeničkoj Dragi.

- Sve smo završili u roku, dakle do kraja 2023. godine, a sada smo sve službeno otvorili: Interpretacijski centar "Kuća stabla svijeta" i tematsko dječje igralište u Trebišću, Interpretacijski centar Etnografska zbirka Mošćenice (dio priče je i mošćenički toš) te tematsko dječje igralište Mošćenice, Interpretacijski centar Rodna kuća Eugena Kumičića u Brseču i tematsko dječje igralište, istaknuo je Staraj i podsjetio da Ekomuzej zapravo ima 5 sastavnica.

- Osim ove tri navedene tu je i interpretacijski centar Kuća od mora u centru Drage te interpretacijski centar Viktor Car Emin u Kraju. No, projekt Povežimo se baštinom podrazumijeva ova tri prva navedena. I sad na kraju, nije nam ništa drugo preostalo nego zaželjeti da se centri i igrališta posjećuju i koriste, da budu svrha kulturnog turizma destinacije i da privlače svojom posebnošću domaće i strane turiste, škole, umjetnike, fakultete, stručnjake i zaljubljenike u kulturu, umjetnost, tradiciju i nadasve prirodu našega kraja, zaključio je Staraj.

Okončan projekt 'Povežimo se baštinom' - Otvoren jedinstveni interpretacijski centar mitologije Slavena @ Trebišća

Više sa portala poduckun.net ...