[FOTO] U Mošćenicama održana svetkovina Andrejne

Autor: Marina Pauletić 04.12.2023

Osim svoje arhitektonske važnosti, župa svetog Andrije odražava duhovnu i kulturnu baštinu Mošćenica.

Mošćenice – Proteklog četvrtka u Mošćenicama je održana svetkovina Andrejne. Sveti Andrija je jedan od važnih svetaca u kršćanskoj tradiciji, a mnogi ga slave kao zaštitnika ribara. Za sve ribare ovaj blagdan znači jako puno, zato je svake godine to jedna od najsvečanijih misa. Mošćenice su kroz povijest bile svjedokom promjena, ali župa svetog Andrije ostaje konstanta koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost ovog mjesta. Njezina važnost nadilazi puno toga, postajući simbol kontinuiteta i zajedništva među ljudima ovog kraja.

Andrejna je bila i još uvijek je jedan od najvećih blagdana u Mošćenicama. Patron Mošćenica kojemu je izgrađena velebna crkva.

„Drage Mošćenice
Ni straha,
Ne moru naškodit
Ni jugo ni bura,
Sveti Andrej
Vas čuva.“

Ovo su stihovi pjesme „Drage Mošćenice“, kojima je naša mošćeninka Silvana Milotić Kožulova opisala kako nas sv. Andrija čuva.

Osim svoje arhitektonske važnosti, župa svetog Andrije odražava duhovnu i kulturnu baštinu Mošćenica. Kroz stoljeća, crkva je bila svjedok važnih trenutaka u životima lokalnog stanovništva, obilježavajući radosti i tuge, slavlja i molitve. Godine 1983. održana je krizma na dan Andrejne, vođena vlč. Marijanom Pelozom i nadbiskupom Josipom Pavlišićem. Te godine krizmali su se 6., 7. i 8. raz. iz župe Sv. Andrije.

Ove godine je također misa svečano održana, predvođena mons. Sanjin Francetić uz Petra Belanića, Marijana Žderića, dekana Matiju Rašpicu i Mirka Vukoju, te brojne ministrante. Zbor Mareta je uz orgulje uveličao svetu misu, te je dostojanstveno i tradicionalno proslavljen sv. Andrija.

„Lijep je osjećaj čuti kako je naš načelnik Riccardo Staraj na kraju mise potvrdio koliko je sv. Andrija bitan u ovome kraju kroz tradiciju i Katedru čakavskog sabora. Svake godine Katedra čakavskog sabora upriliči obilježavanje sv. Andrije u čast pomoraca i ribara. Sv. Andrija je ostavio veliki trag na ribare ovoga kraja pa se i naša najstarija barka u luci Mošćeničke Drage zove Sv. Andrija. Ime joj je dao ribar Mate Barković, koji je cijeli život ribario ispod Mošćenica u zaštiti sv. Andrije“, kazali su Mošćeničani.

U Mošćenicama održana svetkovina Andrejne

Više sa portala poduckun.net ...