[FOTO/VIDEO] PROSLAVA NAJVEĆEG MARIJANSKOG BLAGDANA Brojni vjernici na obilježavanju blagdana Velike Gospe na Trsatu

Autor: Nikola Cvjetović 15.08.2022

vela_gospa_2022_trsat_2022__5_

Nakon dvije pandemijske godine s manjim brojem posjetitelja, ove se godine očekuje veći broj vjernika i hodočasnika kao i povratak tradicionalnog sajma... Što su naši reporteri zabilježili na Trsatu pogledajte u priloženom videu i velikoj fotogaleriji...

Rijeka - Danas se obilježava blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koji se slavi svake godine 15. kolovoza.

vela_gospa_2022_trsat_2022__1_

Najveći marijanski blagdan i ove se godine tradicionalno obilježava u Crkvi Majke Božje Trsatske, u jednom od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.

Hodočasničku misu u 10 sati predvodio je provincijal fra Milan Krišto, dok će središnju misu koja započinje u 18 sati i 30 minuta predvodit će riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Uoči središnje mise održat će se i tradicionalna procesija, a na Trsatu se očekuje dolazak velikoga broja vjernika i hodočasnika.

vela_gospa_2022_trsat_2022__4_

Nakon dvije pandemijske godine s manjim brojem posjetitelja, ove se godine očekuje veći broj vjernika i hodočasnika kao i povratak tradicionalnog sajma pa će policija i prometni redari regulirati promet, a prema Trsatu iz centra grada voze dodatne besplatne autobusne linije 2 i 8.

vela_gospa_2022_trsat_2022__3_

Osim na Trsatu, Velika Gospa u Rijeci se slavi i u središtu grada kao zaštitnica najstarije gradske župe. Tradicionalno je župni blagdan proslavljen misom bdjenja, dan uoči blagdana, 14. kolovoza, a predvodio ju je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Oduvijek je ova misa bdjenja svjedočanstvo zajedništva vjernika Rijeke i Trsata, kako bi na taj način vjernici iz središta grada na Rječini na Veliku Gospu mogli hodočastiti Gospi Trsatskoj u svetište. Objasnio je to i župnik mons. Sanjin Francetić najavljujući nakon mise procesiju s Gospinim kipom okolnim ulicama u kojoj su sudjelovali brojni svećenici Prvostolnog dekanata te vjernici iz središta grada.

Što su naši reporteri zabilježili na Trsatu pogledajte u priloženom videu i velikoj fotogaleriji...

VIDEO

PROSLAVA NAJVEĆEG MARIJANSKOG BLAGDANA Brojni vjernici na obilježavanju blagdana Velike Gospe na Trsatu