[FOTO/VIDEO] Pune ruke posla: Krš i lom i u zaleđu, građani se samoinicijativno prihvatili raščišćavanja

Autor: Nikola Cvjetović 22.07.2023

Sva sreća da nije nitko stradao u ovom nesvakidašnjem nevremenu. Vjerojatno će se ove dane još "otkriti" koje sve posljedice je ostavilo nevrijeme, ali sva sreća da nitko nije stradao.

Veprinac - Nevera koja je jučer u poslijepodnevnim satima prošla preko Kvarnera ostavila je brojne posljedice prvenstveno kroz veliku materijalnu štetu, na svu sreću bez ljudskih žrtava. Iako je većina snaga bila koncentrirana na raščišćavanje glavnih prometnih pravaca, odnosno Nove ceste te donje od Preluka prema Opatiji brojni građani su se samoinicijativno organizirali i prionuli poslu poput vrijednih Vološćana, ali i Veprinčana čije je mjesto također dobrano 'nastradalo'.

- Prema dojavama mještana najviše je stradao Stari grad, ali bilo je dojava i iz Zagrada, Zatke, Guštići gdje su stabla pala na telefonski ili strujni kabel... U Starom gradu bilo je desetak porušenih stabala po cesti i na skalinima za Brituh. Na početku je izgledalo ko da je prošao tornado. Bilo je i više slomljenih stabala voćki i drveća na privatnim okućnicama i dva oštećena vozila koja su bila uz kraj ceste i na parkingu u Starom gradu te podignuti i odletjeli crjepovi na dva krova. Drva su pala na kabel struje i telefona. Kako telefonski kabel nije puknuo nakon intervencije djelatnika 3.t-cable d.o.o. brzo je isti popravljen i za sada funkcionira, a prema njihovim izjavama imali su dosta intervencija po Veprincu. Ostalo je neraščišćeno kod područne škole Veprinac (kojoj se trenutno renovira fasada pa je u skeli) gdje su dva čempresa s privatne okućnice otrgnula strujni priključak na kući i sve zajedno srušilo se u dvorište škole. Javljeno je HEP-u koji se izolirati kabel te će se nakon toga moći ukloniti čempresi. Mještani Starog grada, (kao i u drugim zaseocima) sami su krenuli u raščišćavanje a pomogli su im članovi MO, članovi DVD Učka i na kraju su došli i vatrogasci iz Opatije i obavili glavninu posla. Bilo je i turista koji su pomagali raskrčiti ceste. Popiljena su sva stabla i sklonjena uz kraj ceste kao i sve grane tako da su sve ceste prohodne i čiste. Ostalo je za skloniti grane koje su pale na stepenice prema Brituhu te otkloniti grane koje su pale s dvije lipe na Brituhu koje su izgubile polovinu svoje krošnje. Skela na zvoniku je izdržala i pred kraj dana došli su i radnici izvođača pogledati ako ima štete. Sva sreća da nije nitko stradao u ovom nesvakidašnjem nevremenu. Vjerojatno će se ove dane još "otkriti" koje sve posljedice je ostavilo nevrijeme ali sva sreća da nitko nije stradao. Hvala svima koji su došli pomoći, vrijednim i solidarnim Veprinčanima, DVD-u Učka i opatijskim vatrogascima, djelatnicima 3.t-cable i svima koji su javljali situaciju na terenu, poručila je Zorica Sergo, ispred VMO Veprinac Učka.

VIDEO

Pune ruke posla: Krš i lom i u zaleđu, građani se samoinicijativno prihvatili raščišćavanja

Više sa portala poduckun.net ...