Gavellina predstava „Djetinjstvo u Agramu“ u opatijskom Gervaisu

Autor: Marina Pauletić 22.11.2022

Radi se o glazbeno-scenskom hommageu Krleži.

Opatija - Nakon hvaljene predstave „Naš razred“, zagrebačko Gradsko dramsko kazalište „Gavella“ ponovno gostuje u opatijskom centru Gervais ovog petka, 25. studenog s predstavom „Djetinjstvo u Agramu“ prema autobiografskoj prozi Miroslava Krleže.

U „Djetinjstvu u Agramu“ Krleža opisuje vrijeme kada je bio dječak od desetak godina i propituje djetinjstvo kao mjesto utjehe bitno za emocionalni razvoj odrasloga čovjeka. Prisjeća se svojih ministrantskih dana i uspomena te bilježi kako je kao dječak jedne vizionarske noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom – „odbacivanjem svih spoznajnih konvencija koje krivotvore stvarnost“ oslobodio se nametnutih društvenih obrazaca „uređenog dječjeg svijeta nadsvođenog Bogom“. Umjesto Boga koji u njega usađuje strah kažnjavajući grešnike, mladi Krleža gradi kazalište, koje za njega predstavlja presudni oblik slobode.

Scensku interpretaciju zahtjevne Krležine proze kao glazbeno-scenski hommage velikom piscu ostvarila je redateljica Senka Bulić. Mladog Krležu igraju Andrej Dojkić i Marko Petrić, dok zrelog Krležu s mnogo šarma i energije vrhunski interpretira Sven Medvešek. U ostalim ulogama pojavljuju se Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Siniša Ružić, te dvoje glazbenika Lucija Barišić i Matija Antolić.

Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice su dostupne u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici u Opatiji radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music Shopu i Foto Reviji, kao i online na www.mojekarte.hr. Na dan predstave, blagajna u prizemlju centra Gervais otvorena je od 19 sati.

Više sa portala poduckun.net ...