Gotovo je s nepropisnim parkiranjem i zaustavljanjem: U Viškovu kreće s radom prometno redarstvo

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.04.2022

Nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila obavljat će se na cijelom području općine Viškovo s posebnim naglaskom na centar odnosno potez od Marinića do Gornjih Sroka.

Viškovo - Ovog mjeseca u Viškovu je s radom počeo prometni redar čime je Općina Viškovo iskoristila mogućnost koju pruža Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa će tako, osim policije, promet u mirovanju na području najveće hrvatske općine po broju stanovnika nadzirati i Saša Ilijaš. Riječ je o educiranom i iskusnom službeniku koji je proteklih 6 godina na poslovima prometnog redara proveo u riječkom prometnom redarstvu.

Prometno redarstvo Općine Viškovo bavit će se poslovima nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila odnosno nadzorom prometa u mirovanju koji se temelji na Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Nepropisno parkiranje i zaustavljanje negativno utječu na prometnu situaciju u cjelini jer se ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. Osim toga, ometa se nesmetano odvijanje javnog prijevoza jer su autobusna stajališta često zakrčena osobnim vozilima, stvaraju se gužve, a povećava se i opasnost od prometnih nesreća. Ti su problemi prisutni u većini gradova i općina, a pogotovo u Viškovu kojim dnevno prođe između 10 i 15 tisuća vozila. Do 1. svibnja predviđeno je upoznavanje vozača s počinjenjem prekršaja odnosno izdavanje upozorenja o počinjenom prekršaju. Nakon toga, prometni redar će početi primjenjivati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i sankcionirati prometne prekršaje u dijelu nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

„Naš cilj nije kažnjavanje vozača nego uvođenje reda i podizanje razine prometne kulture. Najčešći prekršaji u prometu u mirovanju su zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na pješačkim prijelazima, na nogostupu ili u pješačkoj zoni. Obilaskom terena prije uvođenja prometnog redarstva kada smo analizirali svrhu i opravdanost uvođenja takve vrste nadzora, nerijetko smo nailazili na vozače koji su se zaustavljali i parkirali suprotno vertikalnoj prometnoj signalizaciji odnosno nisu poštivali znakove zabrane zaustavljanja i parkiranja, zaustavljanja i parkiranja u raskrižju, na komunalnim prolazima i prilazima, kolnim ulazima u zgrade, dvorišta ili garaže. Prometni redar će posebnu pozornost posvetiti zaustavljanju i parkiranju na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Nadam se da će kroz neko vrijeme kada se mještani naviknu na činjenicu da u Viškovu osim policije postoji i prometni redar, vozači sve manje ometati odvijanje prometa motornih vozila ili pak kretanje pješaka ostavljanjem nedovoljne širine slobodnog prolaza..“, ističe voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak.

Nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila obavljat će se na cijelom području općine Viškovo s posebnim naglaskom na centar odnosno potez od Marinića do Gornjih Sroka.

Više sa portala poduckun.net ...