HDZ Kastav: Grad Kastav ne želi odbor za hrvatske branitelje

Autor: Nikola Cvjetović 03.08.2022

Foto: Željko Selci

Vijećnici vladajuće koalicije koju čine SDP-PGS glasovali su protiv osnivanja Odbora za hrvatske branitelje, vijećnici Akcije mladih bili su suzdržani, a za osnivanje Odbora bili su vijećnici HDZ - GO Kastav.

KASTAV - Hrvatska demokratska zajednica - GO Kastav, na inicijativu Gradskog odbora, a uz podršku koalicijskih partnera, prije više od godine dana pokrenula je pitanje osnivanja Odbora za hrvatske branitelje pri Gradskom vijeću Grada Kastva. Nakon niza neusuglašavanja, u prosincu prošle godine predložili smo izmjene i dopune Poslovnika i Statuta Gradskog vijeća Grada Kastva, te prijedlog dostavili predsjednici Gradskog vijeća i gradonačelniku. Konačno, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva, uvrštene su u dnevni red sljedeće točke: Izmjene i dopune Statuta Grada Kastva te Izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća Grada Kastva, istaknuli su u kastavskom HDZ-u na konferenciji za novinare na kojoj su uz predsjednicu HDZ-a GO Kastav i gradsku vijećnicu Irenu Kukurin Barić prisustvovali i članica Gradskog odbora HDZ-a Kastav te članica Odbora za statut, poslovnik i normativnu djelatnost Nataša Juriša i potpredsjednici Gradske organizacije, Leon Kunišek, ujedno i vijećnik te Robert Špiljak, član Odbora za gospodarski razvoj i zaštitu potrošača)
- U ime predlagatelja, opširno obrazloženje potrebe osnivanja Odbora za hrvatske branitelje pri Gradskom vijeću Grada Kastva iznijela sam gradskim vijećnicima. Gradonačelnik, predsjednica Gradskog vijeća i član Akcije mladih, koji je ujedno i jedan od potpredsjednika Gradskog vijeća, iznijeli su svoje mišljenje. Smatraju da osnivanje Odbora nije dobro jer bi se time stvorila "politička situacija", nakon čega se glasalo. Vijećnici vladajuće koalicije koju čine SDP-PGS glasovali su protiv osnivanja Odbora za hrvatske branitelje, vijećnici Akcije mladih bili su suzdržani, a za osnivanje Odbora bili su vijećnici HDZ - GO Kastav.
Na području Primorsko-goranske županije postoji 36000 hrvatskih branitelja prema službenim podacima. Na području Grada Kastva postoji Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja ima oko 150 članova s područja Grada. Međutim, stvarni broj hrvatskih branitelja s područja Grada Kastva je znatno veći, o čemu nažalost ne postoje službeni podaci u Gradu Kastvu, objasnili su HDZ-ovci i dodatno pojasnili:
„Osnovna zadaća Odbora bila bi rasprava o pitanjima značajnim za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te predlaganje poduzimanje mjera i donošenje akata za ostvarivanje prava branitelja; razmatranje prijedloga odluka i drugih akata kojima se uređuju pitanja od značenja za branitelje i o njima Gradskom vijeću davanje mišljenja i prijedloga te praćenje provođenja akata što ih je donijelo Gradsko vijeće kojima se uređuje ostvarivanje prava branitelja i prijedlozi Gradskom vijeću, gradonačelniku i gradskim upravnim tijelima vezano uz poduzimanje odgovarajućih mjera za njihovo provođenje.
Gradski odbor HDZ-a Gradske organizacije Kastav smatra da treba oformiti točnu evidenciju hrvatskih branitelja na području Kastva, biti s njima u kontaktu te sudjelovati u informiranju vezano uz sve važeće nacionalne zakone kojima imaju određena prava i pomoći, bilo iz zdravstvenog, socijalnog ili bilo kojeg drugog aspekta. Potrebno je uspostaviti sustavnu skrb za hrvatske branitelje i njihove obitelji.
Osnivanjem Odbora uspostavila bi se kontinuirana komunikacija između braniteljske populacije i gradskih institucija, a koja bi rezultirala pravovremenim prepoznavanjem njihovih problema, te njihovo jače i organiziranije uključivanje u svim aspektima života grada.
Odbor bi planirao i razne ostale programe, poput pojačane medicinske skrbi, mogućnost edukacija, ostvarivanje prava na pravnu i psihološku pomoći, kao i pomoć u kriznim situacijama u kojima se mogu naći, kako hrvatski branitelji, tako i njihove obitelji. Činjenica je da je kod hrvatskih branitelja prisutna veća smrtnost i veći psihosocijalni problemi u odnosu na ostatak populacije slične dobi. Gradski odbor HDZ-a Kastav smatra da je osnivanje Odbora najmanje što možemo učiniti za njih, obzirom da bi se na taj način sustavno pratile njihove potrebe.
I na kraju, želimo još dodati da već duže vrijeme radimo na dogovoru s Gradom Kastvom vezano uz postavljanje spomenika Domovini i braniteljima. Prošla su tri desetljeća od stvaranja samostalne demokratske države Hrvatske, a Grad Kastav nema spomenika na kojem se polažu vijenci i pale svijeće na dane obilježavanja državnih praznika i sjećanja na poginule hrvatske branitelje. I to treba promijeniti!“
Nataša Juriša osvrnula se na šestomjesečni izvještaj gradonačelnika Mateja Mostarca o stanju u gradu. Po njemu, u Kastvu je sve super, teče med i mlijeko. Dok se glanca vlastita bista, činjenica je da grad Kastav ne radi ništa osim što na svakoj, ali svakoj sjednici Gradskog vijeća, mijenja urbanistički plan uređenja i prodaje građevinske gradske parcele privatnim investitorima. Od nekih kapitalnih projekata - najjači je kuhanje graha za proslavu Praznika rada 1. maja, kazala je Juriša.
Za kraj, uz čestitku u ime svih prisutnih upućenu sugrađanima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a posebno hrvatskim braniteljima, Irena Kukurin Barić je rekla da je posebno osjetljiva na pitanje očuvanja časti, dostojanstva i ugleda hrvatskih branitelja, s obzirom na to da u obiteljima ima Vukovarca, branitelja koji se još uvijek vodi kao "nestali". Iza njega su ostali roditelji kojih sada više nema te supruga s dvoje male djece. "Bliske su mi sve nedaće kroz koje su prolazili i prolaze “, zaključila je Kukurin Barić na kraju.

Foto: Željko Selci
Više sa portala poduckun.net ...