Hit predstava “Oštija…” i ove godine na Kastafskom kulturnom letu

Autor: Sanja Tumara 12.08.2022

ostija_predstava Foto: arhiva

Grupa zaljubljenika u čakavštinu, stvorila je predstavu kroz koju oživljavaju domaće aforizme Primorja i Kvarnera, koji se u lokalnom govoru, nažalost, sve manje upotrebljavaju. Predstavu su osmislili i vode Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta, Damjan Grbac.

KASTAV - Glazbeno–scenska predstava glumaca amatera i glazbenika profesionalaca “Oštija…” prožeta je glazbenim brojevima i simpatičnom konverzacijom kojom se oživljavaju gotovo zaboravljeni aforizmi Primorja i Kvarnera. Predstava je zamišljena kao interakcija snimljenih video klipova i žive konverzacije popraćene glazbenim brojevima.
Grupa zaljubljenika u čakavštinu, stvorila je predstavu kroz koju oživljavaju domaće aforizme Primorja i Kvarnera, koji se u lokalnom govoru, nažalost, sve manje upotrebljavaju. Aforizmi žive kroz situacije, svakodnevni govor i komunikaciju, a kako je čakavština sve manje zastupljena u svakodnevici, tako i aforizmi sve više gube svoje mjesto i polako nestaju iz upotrebe.
“Za kumpaniju se j’ i pop oženil”, “Kamo gre brod neka gre i barka“ samo su neke od mudrih izreka koje oživljavaju u kratkim pričama predstave “Oštija…” i otkrivaju svoj pravi smisao.
Za potrebe predstave snimljeno je već nekoliko serijala kratkih video klipova koji na svoj osebujan način tumače aforizme. Glumci, atmosfera, ambijent, komedija, spontanost… sve je snimljeno i prilagođeno novim tehnologijama komunikacije, smartfonima, tabletima, kompjuterima i društvenim mrežama. Uspjehu projekta svjedoči preko četiri tisuće pratitelja projekta na društvenim mrežama, kao i rekordno posjećene i rasprodane predstave na Kastafskom kulturnom letu u Kastvu proteklih godina.
Predstavu su osmislili i vode Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta, Damjan Grbac.
Predstava je na rasporedu u nedjelju 14. kolovoza u 21 sat na Crekvini, Kastav, a cijena ulaznice je 70 kn. Ulaznice se mogu kupiti u festivalskom uredu na Trgu Matka Laginje 5 u Kastvu od ponedjeljka do petka od 11 do 14 sati, putem portala www.mojekarte.hr te na prodajnim mjestima: KD Kostrena/ Žuknica 1b/ Kostrena; New Sound d.o.o. / Trg maršala Tita 2/ Matulji; Istra sport d.o.o. / Marsovo polje 8 / Pula; Foto Revija / Užarska 28 / Rijeka; Robna kuća Korzo - caffe bar Nad Urom - IV. kat / Trg Ivana Koblera 1 / Rijeka; Dallas Records Rijeka / Splitska 2a / Rijeka.

Više sa portala poduckun.net ...