Istra dobila ozbiljan news portal Istra24.hr - Naša je misija borba protiv korupcije, mi nećemo stati

Autor: Srđan Brajčić 15.02.2022

Istra24_hr Redakcija portala Istra24.hr

- Sigurno smo zadovoljni reakcijom i velikom podrškom čitatelja. Iako danonoćni rad, i vikendom, traži energije i truda, ispunjeni smo. Ako su puna nezavisnost i sloboda možda utopijski pojmovi, nama je polje široko i dobro se osjećamo u radu, istaknuo je Zoran Angeleski.

Rijeka - Istra24.hr internetski je news portal koji je s radom počeo prije nešto više od mjesec dana. Portal uglavnom čine novinari Glasa Istre koji su u tim novinama dobili otkaz u proteklih 15 godina. Iako se vlasništvo Glasa Istre u tom periodu mijenjalo, ostala je ružna praksa da se uprave i glavni urednici otkazima obračunavaju s redakcijom.

Danas glavni urednik portala Istra24.hr Dražen Majić potjeran je, zajedno s još nekoliko kolega, 2006. godine. Novinar tog portala Zoran Angeleski dobio je otkaz u Glasu Istre u svibnju prošle godine, isto kad i Borka Petrović, Chiara Bilić i Danijela Bašić Palković. Danas, zajedno s Martinom Pereša, Mateom Čelebija, fotoreporterom Manuelom Angelinijem i dizajnericom Šimom Kastelc čine redakciju news portala Istra24.hr.

Zoran Angeleski naš je sugovornik koji za Torpedo.Media govori o razlozima zbog kojih su pokrenuli Istra24.hr.

Glas Istre je dio nas, ali mi više nismo dio te novine

Zoran_Angeleski-14657 Zoran Angeleski

Dosadašnji rad vašeg news portala govori nama, čitateljima, da se okupila novinarska ekipa koja se posla uhvatila vrlo ozbiljno. Gdje se rodila ideja da pokrenete portal i zbog čega ste se uopće upustili u ovaj pothvat?

- Novinarstvo je naša strast, naš poziv u punom, gotovo teološkom značenju te riječi. Ideja se rodila na otprije postojećoj prijateljsko-kolegijalnoj vezi četvero novinara Glasa Istre koje su prošlog proljeća dobili otkaz u tom dnevnom listu i dotad HTV-ovog urednika i novinara Dražena Majića, koji je 2006. također dobio otkaz kao istraživački novinar Glasa Istre.

Javnosti je poznato da veći dio vaše novinarske ekipe čine bivši zaposlenici Glasa Istre. Neki od vas su dobili otkaz prošle godine zbog toga što su upozorili da te novine, u predizbornoj kampanji za lokalne izbore, protežiraju vladajuću stranku u Istri, IDS. Slažete li se s time da su, otpustivši svoje novinare, vlasnik i glavni urednik učinili medvjeđu uslugu Glasu Istre - novine su dobile konkurentski medij?

- Glas Istre je dio nas, ali mi više nismo dio te novine. Na vaše pitanje svaki čitatelj može ponaosob donijeti svoj sud. No, to se tiče petero članova redakcije portala Istra24, ostali članovi naše redakcije su super vrijedni, kvalitetni i pošteni novinari , a vjerujte ovo zadnje je najvažnije, da ne kažemo najrjeđe.

Koliko vaša redakcija sada broji novinara, tj. suradnika?

- Uskoro će nas, s par pojačanja, biti deset, odnosno 11, a raspisali smo i natječaj kako bismo u skoroj budućnosti čim više i kvalitetnije medijski pokrivali cijelu Istru.

Bez političkih pritisaka

Je li pokretanje vašeg portala proteklo glatko, odnosno s kojim ste se sve preprekama suočili u tom procesu?

- Osim izazova u profesionalnoj višemjesečnoj ozbiljnoj pripremi, nije bilo prepreka.

Dobro, a je li bilo političkih pritisaka koji su išli u smjeru da vas se obeshrabri u ideji da pokrenete news portal?

- Nije bilo pritisaka.

Zanimljivo je primijetiti da se u samo mjesec dana vašeg rada u Istri događaju vrlo značajan politički procesi. Jedan od njih je i odlazak bivšeg gradonačelnika Pule i aktualnog župana Borisa Miletića iz IDS-a. Je li taj događaj povezan s pisanjem Istre24 o malverzacijama lokalnih političara, a najviše IDS-ovaca u Istri ili je pak odlazak Miletića koincidirao s vašim dolaskom na medijsku scenu Istre?

- Za objektivnu ocjenu najbolji je kritičar samo vrijeme. Možda treba proteći još neko vrijeme prije suda o našem medijskom doprinosu događajima na političkoj sceni Pule i Istre. Nama je u interesu samo opći, javni interes!

Istra24slogan

Hoće li Miletić opstati kao župan?

- Dugoročno neće. On sad ovisi o policijsko-pravosudnom epilogu. Ne vidimo zasad da ‘institucije rade svoj posao’. Nismo mi slučajno kao zemlja tako visoko rangirani po korupciji - jedino smo u tome visoko rangirani, a Istra tu nije izuzetak. Štoviše, tu je more i navala na priobalje. Naša je misija upravo borba protiv korupcije, kakvu god stranačku ili tajkunsku boju imala.

U kakvim ste odnosima s aktualnim gradonačelnikom Pule, Filipom Zoričićem i koja je vaša ocjena njegovog dosadašnjeg mandata?

- Prema svakoj političkoj opciji, i poziciji i opoziciji, držimo profesionalan, nepristran i kritički odnos. U to su se mogli uvjeriti svi čitatelji u ovih pet-šest tjedana našeg postojanja. To od nas traži i etički kodeks novinarskog ceha. To nam je kompas, pa i u novinarskom praćenju rada pulskog gradonačelnika, o čijim smo pojedinim potezima u kulturi, ali i spornim potezima njegovih najbližih suradnica kad je posrijedi sukob interesa u željenoj gradnji pored shopping malla Max City Stoja u vlasništvu srpskog milijardera Dragana Šolaka, kritički pisali.

Otvoreni za sve profesionalne izazove

Na što ste vi kao tim Istre 24 najviše ponosni u dosadašnjem radu?

- Ponos nije najpoželjnija riječ, ali sigurno smo zadovoljni reakcijom i velikom podrškom čitatelja. Iako danonoćni rad, i vikendom, traži energije i truda, ispunjeni smo. Ako su puna nezavisnost i sloboda možda utopijski pojmovi, nama je polje široko i dobro se osjećamo u radu.

U kojem smjeru ćete razvijati portal - ostaje li on lokalnog karaktera koji kritički propituje rad lokalnih vlasti ili ćete se baviti i nekim drugim, recimo riječkim ili nacionalnim temama? Drugim riječima, imate li ambicija “preskočiti” Učku?

- Otvoreni smo za sve profesionalne izazove koji podižu medijske, a time i demokratske standarde življenja. Tko zna što nam donosi budućnost. Mi smo, unatoč razgranatoj korupciji, optimisti.

Istra ima svoje news portale i radijske postaje, tu su novine Glas Istre i televizija TV Nova, ali ipak postoji dojam da se suočavate s problemom neovisnog novinarstva. Je li taj dojam točan?

- Kolikogod je IDS u tri desetljeća izvrsnim marketingom uvjerio ostatak Hrvatske da je Istra najrazvijenija regija u kojoj teče med i mlijeko, bolji poznavatelji političkih, a posebno zemljišnih transakcija uz more, znaju da je - osim velikih komunalnih problema s kojima se sve vrijeme suočavaju građani Istre po pojedinim sredinama - ovdje na djelu stranačko kadroviranje poslušnika koje je otelo tisuće radnih mjesta pametnijim, obrazovanijim i poštenim, a sve usmjereno na prostor priobalja, kao glavne mete i političkog kapitala partije i bliskih joj tajkuna. Punih 22 godine prodaju maglu o projektu Brijuni Rivijera, za koji je 'otac' Ivan Jakovčić isticao da će ukinuti nezaposlenost u Istri, a da nije od Barbarige do Muzila zakopana ni jedna lopata u zemlju, podignuta niti jedna cigla. Osim što su djelatnici istoimene tvrtke Brijuni Rivijera potrošili u više od dva desetljeća milijune kuna proračunskih obveznika.

IDS se potrudio ušutkati glavne medije

Koliko je zapravo Istra danas demokratska, odnosno koliko je dugogodišnja vlast IDS-a utjecala na demokratske procese u Istri?

- Stvarnost može svaki građanin Istre procjenjivati individualno. Nekima u Istri, nije ih mali broj, posebno u zapadnoj Istri, tradicionalno turističkom području još od 70-ih u Jugoslaviji, egzistencija je osigurana, uz, za prosječne hrvatske prilike, visok standard. No, tu je ona druga, ekonomski prilično ugrožena Istra, središnja, istočna s nekad rudarskim Labinom (i danas neadekvatno prometno povezanim s ostatkom Istre), zatim deindustrijalizirana Pula s propalim brodogradilištem Uljanik koju je 2000. iz pulskog zaljeva ozbiljno namjeravao preseliti Ivan Jakovčić, kao i prilično pusta sjeverna Istra. IDS se bitno potrudio zadnjih 16 godina ušutkati glavne medije i “neposlušne” novinare , pa je njegovo samopozicioniranje kao lijeve i liberalne stranke upravo tragikomično. Oni su i po politološkom teoremu 'stranačke utvrde' branili svoj feud Istru, brutalno napadali konkurente, poistovjećivali Istru s IDS-om kao HDZ s Hrvatskom, a kad se tome pribroje Jakovčićeve čistke konkurenata u vlastitoj stranci, kao i IDS-ova kontrola medija u Istri, jasno je da je IDS bio i ostao suštinski desna stranka, koja se samo nominalno i frazeološki, znajući gdje se nalazi, kitila antifašizmom. To pokazuju i aktualni potresi u toj stranci, u kojoj je sve donedavno, kao ni u jednoj političkoj stranci u Hrvatskoj, vladao čelični zakon šutnje.

Koja je vaša najveća zamjerka IDS-u? Ima li stranka uopće snage i potencijala da se vrati svojim izvornim politikama?

- Ta stranka nije te famozne ‘izvorne politike’ provodila već nakon prvog mandata (od 1993. do 1997.), pretvorivši tada s Jakovčićevom kupnjom sela Sv. Juraj I brojnim sličnim transakcijama njegovih stranačkih drugova, IDS u najveće nekretninsko poduzeće u Istri. Bilo bi zgodno pomnožiti sve njihove javne proračunske plaće od stupanja na dužnost i usporediti s današnjim vlastelinskim bogatstvom koje posjeduju brojni visokopozicionirani čelnici te stranke. S druge strane vremenom su, kompromisima sa Zagrebom, potpuno prestali spominjati, a kamoli se boriti za autonomiju, po kojoj su jahali i pobjeđivali ranih 90-ih.

istra24hr

Nitko pa ni Infobip nema nikakvog utjecaja na našu uređivačku politiku

Na koje vi sve prepreke nailazite tijekom obavljanja novinarskih zadataka?

- U počecima su pojedine instance prilično smiješno ignorirale naše postojanje, ali brzo su se stvari promijenile u pravcu profesionalizma. Što se tiče kompromitiranih političara i tajkuna, njihovo je ponašanje, gotovo unisono, bahato. Što im je veći grijeh, ta je bahatost i glumljenje svemoći veće. No, to tako više neće moći. U tom kontekstu, ključno je hoće li policija i Državno odvjetništvo početi djelovati. Jer, mi nećemo stati.

Iako je Infobip demantirao priču da on zapravo stoji iza news portala Istra24, već da su vaši odnosi isključivo komercijalne i tehničke prirode, možete li nam podrobnije objasniti koja je njihova uloga u vašem mediju?

- Mi cijenimo interes naših kolega novinara za našom poslovnom i financijskom organizacijom, iako, iskreno, nismo naišli na sličan primjer kada su u pitanju drugi i tiskani i elektronski mediji, jer su gotovo svi, osim HRT-a, također privatni. No, znamo da taj interes budi činjenica da nam je oglašivač svjetski uspješna IT i telekomunikacijska tvrtka Infobip iz Vodnjana.

Infobip se uoči početka djelovanja našeg portala javno očitovao u Lideru, istaknuvši tada: “Naše oglašavanje i tehnička podrška nemaju nikakav utjecaj na uređivačku politiku portala Istra24”. Mislim da su se u ovih više od mjesec dana svi čitatelji uvjerili da Istra24 novinarski i urednički posve neovisan medij, a posebno su se u to uvjerile sve političke opcije, ali i istarski tajkuni.

Motiv u njihovoj oglašivačkoj podršci isključivo je podržavanje neovisnih medija koji podižu razinu medijskih sloboda, kao vrlo bitan korak u demokratizaciji društvenih procesa. Oni u tvrtki Techno media grupa d.o.o., čiji je direktor i vlasnik naš kolega Dražen Majić, nemaju vlasničkog udjela.

Infobip nema i neke druge uloge u vašem mediju osim navedenih?

- Nema.

Je li taj komercijalni odnos dovoljan da pokrijete sve troškove vašeg poslovanja, uključujući i plaće vaših novinara?

- Nas ni desetero novinarki i novinara radimo svaki dan po 16 do 18 sati neprestano (uključujući subotu i nedjelju), da bi čim prije stekli čim više ozbiljnih sponzora, kao i opravdali oglašavanje postojećih oglašivača. Činjenica je da nam je startno oglašavanje olakšalo i usmjerilo rad prema neovisnom novinarstvu, istraživačkom, reportažnom novinarstvu, ali i objektivnom bazičnom izvještavanju kada je Istra u pitanju, novinarstvu koje nije ovisno o klik biteovima, tabloidnim i zabavljačkim formama “novinarstva”. To nije naš svijet.