Izbori bez borbe: Glasovanje o vijećima mjesnih odbora privuklo mali broj birača

Autor: Nikola Cvjetović 20.11.2022

wp-content/uploads/2021/05/Glasanje-lokalni-izbori-2021-Rijeka.jpg

Za malo uzbuđenja u izbornom danu pobrinula su se različita tumačenja utvrđivanja granica mjesnih odbora, odnosno adresa, pa je tako nositelju nezavisne liste Adrianu Josipoviću na izbornom mjestu prije glasanja rečeno da on glasa za VMO Vlahov breg, a ne za Jušići centar...

Matulji – Iznimno slab odaziv birača i izostanak gotovo svake političke borbe obilježili su današnje izbore za vijeća mjesnih odbora u Matuljima. Od ukupno 22 mjesna odbora, četiri – Mune, Žejane, Rukavac i Kućeli – nisu imala niti jednu kandidacijsku listu, pa se izbori nisu niti održali. Od preostalih 18 mjesnih odbora, u njih čak 14 birači su mogli zaokružiti samo jedan broj – toliko je, naime, bilo valjanih kandidacijskih lista, odnosno jedna.

Tako je na period od četiri godine vlast u tih 14 mjesnih odbora formirana i prije izbora. Mjesni odbor Brdce ”osvojila” je nezavisna lista Vande Miscoria, Bregi nezavisna lista Daria Kinkele, Frančići su unaprijed pripali nezavisnom Marinu Demarku, a Jurdani nezavisnoj listi Gorana Šajine. Vladajući SDP ”bez borbe” si je pripisao mjesni odbor Lipa predvođen s Đeni Šamanić, dok je nezavisna lista Ricarda Corallinija osvojila Mjesni odbori Pasjak. Apsolutnu većinu u Principima ima nezavisna lista Miljenka Hegeduša, u Rupi Daria Medvedića, u Šapjanama Sandi Surina, u Mjesnom odboru Šmogori - Radetići vladat će SDP predvođen Jelenom Lučin kao i u odboru Trtni - Osojnaki gdje je na čelu Morena Sušanj. Nezavisni Sandro Pecman je bez borbe potvrdio svoj drugi mandat u mjesnom odboru Veli Brgud, a Valent Božić u vijeću mjesnog odbora Vlahov Breg, kao i Ervin Stanić u VMO Zvoneća.

Nešto veći interes birača vladao je u onim mjestima gdje su bile dvije kandidacijske liste. Primjerice, jednom od najvećih mjesnih odbora, Puževom komunu, na izbore je izašlo 93 od mogućih 867 birača, koji su većinom glasali za koaliciju SDP-PGS kojoj je pripalo 69 glasova i 5 mjesta u vijeću, dok su ”konkurentima” s liste HDZ-a pripala dva mjesta u vijeću koje su osvojili s 24 glasova.

Od 974 birača koliko ih je moglo glasati za Vijeće mjesnog odbora Mihotići, glasanju je pristupilo 66 glasača, a s mjestom više u Vijeću slavila je nezavisna Kristina Zajc, dok se Leo Puž ispred SDP-a morao zadovoljiti s tri osvojena mjesta. U 'bitci' za Vijeće mjesnog odbora Jurdanići nezavisni Sandro Ćiković osvojio je tri mjesta, dok mu se nezavisni imenjak, Sandro Ladavac morao zadovoljiti s dva vijećnika.

Za malo uzbuđenja u izbornom danu pobrinula su se različita tumačenja utvrđivanja granica mjesnih odbora, odnosno adresa, pa je tako nositelju nezavisne liste Adrianu Josipoviću na izbornom mjestu prije glasanja rečeno da on glasa za VMO Vlahov breg, a ne za Jušići centar gdje mu je ime bilo odštampano na izbornim listićima. Nakon konzultacija, Josipoviću je dopušteno glasanje, ali će o ovoj priči zasigurno još biti riječi u narednim danima, obzirom da nije bio jedini koji je bio upućen na glasanje za vijeće susjednog mjesnog odbora. Jušići centar uvjerljivo je osvojio nezavisni Ivan Črnjarić s četiri mjesta u vijeću, dok je Josipoviću pripalo jedno.

Relativno najveća izlaznost – gotovo 40 posto – bila je u Pasjaku što ”prevedeno” u realne brojke znači da je glasalo 45 od 114 upisanih birača, a visoku izlaznost barem što se postotka tiče bilježi i Lipa gdje je glasalo 36% birača, odnosno 40 od 111 upisanih. Za ilustraciju, najslabiji odaziv bio je u Mjesnom odboru Frančići, gdje je izašlo 4 birača. Ne 4 posto birača, već svega četiri osobe, što u postocima čini 2,8 posto birača. Sličnih je primjera više – na izborima za Vijeće Mjesnog odbora Šmogori-Radetići moglo je glasati 212 birača, a na izbore je izašlo njih 11, s time da je među tih 11 jedan bio nevažeći, a izrazito loš odaziv bio je i za VMO Trtni-Osojnaki gdje je od 291 upisan birača svoje pravo iskoristilo njih 14, a isti broj birača glasao je i u Bregima.

Više sa portala poduckun.net ...