Kvarnerski prosvjed protiv Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u subotu u Opatiji

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.01.2023

Udruga Žmergo u Opatiji organizira prosvjed u subotu, 28. siječnja 2023., u 10.30 sati na Slatini (ispod Hotela Milenij), kojim se priključuje inicijativi Javno je dobro te poziva građane da jasno i glasno poruče da ne prihvaćaju zakon kojim se, pored ostalog, koncesijama ograničava slobodan pristup plažama.

Opatija - Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u upitnoj saborskoj proceduri podigao je puno prašine ili bolje rečeno uzburkao valove među građanima okupljenima oko inicijative Javno je dobro koji ove dane pripremaju veliki prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu 2. veljače, točno u podne.

Osim što ga prate proceduralne greške (dokument nije usklađen s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske, pravnom stečevinom Europske unije, protivan je propisima o prostornom planiranju, propisima koji reguliraju koncesiju, javnu nabavu te mnogim drugima pravnim izvorima), Prijedlog Zakona koji je otišao u saborsku proceduru sastavljen je bez pokušaja interne komunikacije među ministarstvima, a kamoli uvažavanjem mišljenja građana, dok su posljedice koje iz njega slijede vrlo pogubne po kvalitetu života građana na brojne načine.

Evo samo nekoliko problematičnih dijelova i situacija koje se mogu anticipirati novim Prijedlogom zakona koji je pred usvajanjem:

- građanima će se ograničiti pristup javnim plažama
- turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer će se njihovi turisti moći kupati gdje im koncesionari odrede
- mali poduzetnici i obrtnici koji rade na plažama će biti pod direktnim utjecajem bogatog i podobnog koncesionara
- banke će upisati ''založno pravo'' na koncesije na pomorskom dobru pa će tako oni ''dijeliti'' koncesije ako prvi ''veliki'' investitor propadne. i to za svo vrijeme dok koncesija traje (50 i više godina)
- kao dohrana će se prikazati svako nasipavanje, a županije će to poticat subvencijama lokalnoj upravi i koncesionarima
- kapetani iz lučke kapetanije će moći izdavati dozvole za gradnju zvane ''sanacija'' što znači puno gradnje bez projekata i ''papira'', a legalno
- Komunalni redari neće smjeti na koncesionirano područje tako da gradovi i općine neće upravljati svojim područjem pomorskog dobra
- koncesionari će moći angažirati zaštitare koji će legitimirati kupače i slati one koji nisu gosti u posebni dio, 2. klasu ili još gore.

Lokalni prosvjedi, pa tako i ovaj opatijski, najava su velikog prosvjeda inicijative Javno je dobro koji će se održati 2. veljače . na Markovom trgu točno u podne kako bi se zakonodavcu poslala snažna poruka 'Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!'

Iz poziva inicijative: “Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sad!”

- Stanimo na kraj protu javnom, protuopćem i nestručnom prijedlogu Zakona punom manipulativnih formulacija koji je u koliziji s Ustavom Republike Hrvatske, pravilima struke i svim pozitivnim propisima koji reguliraju planiranje, građenje, zaštitu okoliša i opću uporabu općeg dobra koje je pomorsko dobro. Ukoliko želimo čisto more i slobodne plaže, moramo se dignuti i reagirati, ne dopustiti da se usvoji loš Zakon koji nije u interesu građana. Pridružite nam se u Opatiji i zajedno podignimo svoj glas. Vidimo se u subotu, 28. siječnja na Slatini (ispod Hotela Milenij) s početkom u 10.30 sati! Razmisli gdje ćeš staviti svoj ručnik ovo ljeto. Obrani svoje omiljeno mjesto na svojoj plaži, izađi i pridruži se prosvjedu koji poručuje “Obala i more, 100% slobodno, 100% naše!” Sa sobom na prosvjed povedi susjede, prijatelje i obitelj i ne zaboravi ponijeti svoj ručnik za plažu, suncobran i/ili transparent s važnim porukama inicijative , poručuju iz udruge.

Više sa portala poduckun.net ...