Matuljski vijećnici protiv postrojenja za bio otpad u Jurdanima: Njima turizam, nama smeće

Autor: Nikola Cvjetović 24.10.2023

Ostaje vidjeli kako će se prema ovom problemu postaviti (grado)načelnici Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage te hoće li oni mimo volje matuljskih vijećnika dati zeleno svjetlo sporazumu o sufinanciranju eko postrojenja za biološku obradu biootpada.

Matulji - Četiri zaključa s većinom glasova uz dva suzdržana ( Igor Barak - HDZ i Nevio Klarić - MOST) prihvatili su matuljski vijećnici nakon dvosatne rasprave na izvanrednoj sjednici koja se primarno odnosila na prihvaćanje sporazuma o sufinanciranju eko postrojenja za biološku obradu biootpada na lokaciji unutar poslovnog kruga društva Komunalac u Jurdanima. Rasprava koja se svela na to da Matulji 'nisu dežurno smetlište Liburnije' u zaključku pod prvom točkom iznjedrila je odluku da vijeće nije suglasno da općinski načelnik u ime općine Matulji potpiše sporazum o sufinanciranju spomenutog postrojenja. Također, vijeće je predložilo načelniku da od uprave Komunalca zatraži iznalaženje alternativnih lokacija izvan naseljenih mjesta kao i komparativnu analizu tih lokacija. U trećoj točki, vijeće podržava inicijativu mjesnih odbora da se pokrene postupak izmjene prostorno planske dokumentacije u cilju zabrane budućeg utvrđivanja lokacija za zbrinjavanje i preradu bio-otpada na području općine Matulji i zaključno da načelnik u ime općine Matulji na Skupštini Komunalca pokrene postupak promjene društvenog ugovora tako da se odluke o lokacijama za preradu bio-otpada donose isključivo konsenzusom svih suvlasnika Komunalca.

Predviđena lokacija za smjeđtaj postrojenja

Ovim zaključcima prethodila je dugotrajna i konstruktivna rasprava o kojoj su se očitovali svi predstavnici stranaka u vijeću izuzev HSU-a, i nezavisnog Sandra Pecmana koji se u ovom slučaju izuzeo od glasanja i diskusije obzirom da je na vijeću bio u svojstvu inženjera razvoja i investicija tvrtke Komunalac, ali i prezentera samog projekta.

U uvodnom izlaganju Pecman je vijećnicima objasnio principa rada postrojenja i ostale tehnikalije vezane uz sam natječaj i projekt, koji bi u punom pogonu moga obraditi tisuću tona bio otpada godišnje na što je direktor tvrtke Ervino Mrak pojasnio da bi se radio o uštedi od milijun kuna na godišnjoj razini koliko sad plaćanju zbrinjavanje ove vrste otpada. Diskusiju koja je uslijedila otvorio je vijećnik Rajko Stanić (PGS) koji je istaknuo dugogodišnje 'matuljsko domaćinstvo liburnijskom smeću' te aktualizirao problem financijskog obeštećenja od strane drugih jedinica lokalnih samouprava.

U raspravi koja je uslijedila u prvi plan je stavljen odnos članova skupštine prema Matuljima, ali i zaštita interesa mještana i same općine. Pritom se podvuklo kako Matulji obzirom na strukturu kućanstava imaju vrlo malen postotak bio otpada u ukupnoj masi te da ključni problem leži u Opatiji i turizmu koji značajno podiže te količine. Također, predloženo je i postavljanje nekoliko pogona na različitim lokacijama čime bi se mogle napraviti značajnije uštede. Jedan od iznesenih primjera bilo je i postavljanje postrojenja u rasadnik opatijske tvrtke Parkovi u Ičićima gdje bi se umjesto miješanja peleta u procesu prerade mogla koristi 'sjecka', odnosno otpad od obrezanih stabala i granja, i pritom imati nusproizvod za gnojenje. Kako je istaknuto, uz uštedu na kupovini gnojiva značajna ušteda bi se postigla i na gorivu za dopremu bio-otpada u Jurdani.

Uz općinske vijećnike na sjednici su prisustvovali i predstavnici vijeća mjesnih odbora koji okružuju prostor Komunalca koji su nedavno upoznali javnost i sumještane s ovim problemom. Također, ostaje vidjeli kako će se prema ovom problemu postaviti (grado)načelnici Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage te hoće li oni mimo volje matuljskih vijećnika dati zeleno svjetlo sporazumu o sufinanciranju eko postrojenja za biološku obradu biootpada.

Više sa portala poduckun.net ...