Mladi Opatijci ružičastim majicama obilježavaju dan protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Ivana Grabar 19.02.2022

Dan ružičastih majica obilejžava se 23. veljače. Žmergo i Savjetovalište pozivaju sve mlade Opatijce u dobi od 15 do 30 godina, ali i one koji se tako osjećaju da se priključe obilježavanju ovog važnog datuma fotografiranjem u ružičastoj majica držeći u rukama natpis s motom kampanje #NasiljePrestajeOvdje

Opatija - Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA i Savjetovalište za dobro mentalno zdravlje djece i mladih Opatija obilježavaju Dan ružičastih majica kojim se tematizira problem vršnjačkog nasilja akcijom fotografiranja u ružičastim majicama držeći u rukama natpis s motom kampanje “Nasilje prestaje ovdje”.

U svijetu poznatiji kao Pink shirt day, datum se obilježava zadnje srijede u veljači. Ideja se rodila u Kanadi davne 2007. godine kada su učenici organizirali prosvjed u ružičastim majicama kako bi dali podršku svom školskom kolegi koji je postao žrtva nasilja jer je na prvi dan škole odjenuo upravo takvu majicu.

U Hrvatskoj se Dan ružičastih majica obilježava od 2014. godine inicijativom Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, a svi koji se žele priključiti akciji, odijevaju predmet ružičaste boje, kojim skreću pozornost na problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima.

Žmergo i Savjetovalište pozivaju sve mlade Opatijce u dobi od 15 do 30 godina, ali i one koji se tako osjećaju, a naročito one kojima je osobno tema vršnjačkog nasilja važna, da se priključe obilježavanju ovog važnog datuma i to na sljedeći način:

1. odjenite majicu ili bilo koji odjevni predmet ružičaste boje
2. izradite čitak i vidljiv natpis s motom kampanje - #NasiljePrestajeOvdje
3. fotografirajte se u ružičastoj majici držeći u rukama natpis u razini trupa
4. fotografiju objavite na svom Facebook profilu uz obavezno tagiranje
a. FB grupe ŽLICA - Žmergov info-centar za mlade
b. FB stranice Savjetovališta za dobro mentalno zdravlje djece i mladih Opatije
5. podijelite fotku na FB grupu ŽLICA.e (ne zaboravi #NasiljePrestajeOvdje).

★ Sve fotografije sudionika akcije objedinit će se u virtualnu galeriju opatijskih ambasadora
borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kakav bismo to “zeleni” info-centar za mlade bili kada ne bismo unijeli i dimenziju “zelenog” u cijelu priču? Kako? Zapravo, vrlo jednostavno i na nekoliko načina:

● ponovo upotrijebi papir / karton za izradu natpisa
Osvrni se oko sebe i za izradu natpisa potraži čistu pozadinu iskorištenog papira, poleđinu lista zidnog kalendara, kartona od ambalaže nekog kupljenog predmeta, poklopca kutije od pizze… Sigurni smo da ovakvog potencijalnog materijala ima u izobilju.
● održiva ružičasta majica

Baš eto nemaš u ormaru ništa ružičasto? Nećeš sigurno otići u kupovinu nove, no ako inzistiraš, u tom slučaju predlažemo potražiti ju u second hand shop-u. No, radije bismo da ju za ovo fotkanje posudiš od prijatelja_ice ili člana obitelji ili se pak upustiš u avanturu bojanja jedne stare bijele pamučne majice tehnikom iskuhavanja s npr. ciklom. Držimo palčeve da ti uspije!

Sad imaš sve informacije i neke ideje i nema razloga da ne kreneš u akciju. Klikamo se i družimo u virtualnoj akciji u iduću srijedu, 23.2.! Stisni na Facebook događaj-u da “dolaziš”.

Aktivnost obilježavanja se provodi kroz projekt Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA kojeg financijski podupiru Središnji državni ured za demografiju i mlade i Grad Opatija

Više sa portala poduckun.net ...