„Mogu i ja“ - 13. Sportsko- rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom i volontere školske dobi

Autor: Marina Pauletić 08.12.2022

U Opatiji se održava „Mogu i ja“ - još jedan hvalevrijedan program.

Opatija - Opatija će se još jednom dokazati kao grad koji polaže pozornost i gaji posebnu senzibilnost te kroz razne programe ravnopravno brine i o osobama s invaliditetom pa će se tako u subotu 10. prosinca s početkom u 11 sati, održati 13. Sportsko- rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom i volontere školske dobi. Povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom i Svjetskog dana volontera, a pod pokroviteljstvom Grada Opatije, KŠR Gorovo organizira manifestaciju čije su aktivnosti u potpunosti prilagođene psihofizičkim mogućnostima sudionika.

„Mogu i ja“ je i integracijski sportsko rekreativni program kroz kojeg se osobe s invaliditetom uključuju u aktivnosti koje će provoditi uz pomoć djece volontera. Aktivnosti nisu natjecateljskog karaktera, već su funkcionalne, zabavne i pomažu napretku motoričkih, psiholoških i socioloških karakteristika sudionika. Svi sudionici su već svojim dolaskom i uključivanjem u aktivnosti pobjednici i bit će nagrađeni prigodnim medaljama. Sudionike školske dobi, ovim se programom želi educirati o važnosti volonterstva u našoj zajednici te pomoći osobama kojima je ta pomoć najpotrebnija. Nagrada za volonterstvo je veliki osmijeh i zadovoljstvo svih sudionika koji će pamtiti ovu manifestaciju cijeli život.

Program A namijenjen je treningu motoričkih aktivnosti (MATP) za osobe s cerebralnom paralizom, a vodit će ga Robert Đukić, mag. fizioterapije. MATP je službeno potvrđeni program Specijalne olimpijade i namijenjen je osobama s najtežim stupnjevima motoričkih i senzitivnih oštećenja, a koje ne mogu zadovoljiti univerzalna pravila. Svrha programa je uključiti svaku osobu bez obzira na stupanj oštećenja, jer filozofija programa nije natjecanje već pokazivanje sposobnosti, druženje i svojevrsna socijalna integracija. Program se provodi kroz određene elemente sportskih disciplina strogo prilagođene mogućnostima, stupnju oštećenja i dobi svih sudionika u aktivnostima. Program će se izvoditi uz pomoć volontera OŠ R.K. Jeretov iz Opatije.

Program B je integracijski sportsko rekreativni program za osobe s invaliditetom – partnere, a namijenjen je osobama s lakšim oštećenjima. Voditelj programa je Dalibor Korenić, viši sp. trener. Aktivnosti su strogo prilagođene populaciji osoba s invaliditetom te njihovim psihofizičkim mogućnostima. Velika pozornost usmjerit će se na integraciju osoba s invaliditetom te nesmetano uključivanje u sve sportsko – rekreativne programe koji će se odvijati uz pomoć volontera – partnera. U program su uključeni elementi monostrukturalnih i polistrukturalnih programa metodički koncipiranih u programe sportske rekreacije. Program nije natjecateljskog karaktera. Sve aktivnosti izvode se uz pomoć partnera – volontera OŠ R.K.Jeretov Opatija.

Nakon svih završenih aktivnosti, natjecateljima će se podijeliti medalje i marende.

Više sa portala poduckun.net ...