Načelnik Kinkela: Tjednim prikupljanjem biorazgradivog otpada komunalni standard podižemo na višu razinu

Autor: Nikola Cvjetović 05.02.2024

Vedran Kinkela, Alan Sanković i Sandro Pecman

- Apeliramo na građane da moraju dostaviti Izjavu o kompostiranju, jer će isključivo temeljem potpisane navedene obvezujuće Izjave o kompostiranju imati pravo na ostvarivanje povoljnije cijene usluge, istaknuto je na tiskovnoj.

Matulji - Novim sustavom prikupljanja otpada, koji je Komunalac početkom ove godine uveo na uslužnom području općine Matulji kao i na uslužnom području ostalih općina izuzev grada Opatije gdje je isto uvedeno od srpnja prošle godine, pokrenuto je tjedno prikupljanje biorazgradivog otpada. Time je standard pružene usluge, kao i standard održivog gospodarenja otpadom, podignut na novu razinu, istaknuo je u uvodu tiskovne konferencije matuljski načelnik Vedran Kinkela te napomenuo da je s obzirom na ograničene kadrovske kapacitete i broj vozila, zbog uvođenja četiri nova mjesečna pražnjenja spremnika za bio-otpad, nužno bilo smanjiti broj preuzimanja reciklabilnog otpada, koji u suštini predstavlja čisti i suhi otpad čije duže čuvanje u spremniku ne uzrokuje neugodne mirise ili druge probleme za korisnike spremnika.

Kako ističe načelnik Kinkela ovo je i dalje nadstandard u odnosu na odvoze koje imaju druga komunalna poduzeća u našem okružju obzirom da je sukladno odredbama Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada predviđen broj planiranih primopredaja spremnika za reciklabilni komunalni otpad jednom u dva tjedna te da je učestalost do uvođenja odvojenog prikupljanja biootpada bila jednom tjedno.

- Povećanje učinkovitosti samog sistema skladištenja recikabilnog otpada je i na nama kao korisnicima usluge. Pažljivijim skladištenjem možemo djelomično smanjiti obujam samog otpada, primjerice tetrapake i plastične boce možemo ispuhati, a kartonsku ambalažu uredno složiti, čime ćemo si osloboditi više mjesta za skladištenje, poručuje Sandro Pecman, v.d.rukovoditelj radne jedinice usluge te dodaje kako su u samim počecima primjene novog sustava prikupljanja otpada uvidjeli kako dio korisnika nema dovoljne kapacitete spremnika za dvotjedno odlaganje reciklabilnog otpada.

- Korisnici s područja Općine Matulji kao i sa čitavog uslužnog područja mogu predati Komunalcu zahtjev za zamjenom spremnika za reciklabilni otpad većeg obujma, a zahtjev se može predati osobno u prostorijama Komunalca svaki radni dan od 8 do 14 sati, putem maila ugovor@komunalac-opatija.hr ili slanjem upita na web stranici Komunalca. Zahtjevi će se obrađivati i realizirati individualno kako budu dolazili i u skladu s raspoloživosti spremnika, istaknuo je Pecman te dodao da ako Komunalac ne bude na raspolaganju imao dovoljan broj spremnika, kao dodatna privremena mjera korisnicima je omogućeno besplatno preuzimanje vrećica s barkodom, do trenutka dostupnosti spremnika.

Ukoliko korisnici još uvijek ne mogu procijeniti da li im je potrebna zamjena spremnika i kolikog volumena, također se mogu javiti sa zahtjevom za dodjelu vrećica osobno u prostorije Komunalca na adresi Jurdani 50b, putem e-pošte: ugovor@komunalac-opatija.hr ili na broj telefona: 051/ 505 - 201, interno 1. Vrećice se mogu preuzeti na reciklažnom dvorištu svaki četvrtak u terminu od 10 do 18 sati (vrijeme pauze 13 od 13:30 sati), no uz prethodnu najavu dan ranije.

- Također, pozivamo korisnike da koriste postojeće kapacitete reciklažnih dvorišta gdje mogu odložiti veće količine sortiranog reciklabilnog otpada (karton, papir, stiropor, metali, plastika). Korisnici sa sobom trebaju ponijeti i radniku na dvorištu dati na uvid osobnu iskaznicu i račun od zadnjeg mjeseca koji služi za identifikaciju i obvezno evidentiranja korištenja usluge. Po završetku evidencije, nakon upisa i vaganja korisnik otpad odlaže u raspoložive spremnike prema uputama djelatnika Komunalca, odnosno korisnici sami razvrstavaju otpad koji odlažu. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta ostaje kao i do sada ponedjeljkom, srijedom i petkom 7 do 15 sati, dok je utorkom i četvrtkom 10 do 18 sati. Reciklažno dvorište iz godine u godinu prihvaća sve veće količine otpada pa je tako prošle godine putem reciklažnog dvorišta zbrinuto 223 tone reciklabilnog otpada. Ovim putem napominjemo da se u odnosu na dosadašnju praksu otpad može dovesti na različitim vozilima (osobnim, dostavnim, teretnim), ali količine otpada moraju odgovarati osobnim potrebama, zaključuje Pecman.

Kako bi se dodatno smanjila sama količina otpada, od 2010. kada su dodijeljeni prvi komposteri, korisnike usluge se motivira da se bio otpad izdvaja od preostalog otpada. No, kako je u međuvremenu izmijenjena regulativa u odnosu na prijašnje godine potrebno je da svi korisnici koji individualno kompostiraju dostave potrebnu Izjavu o kompostiranju sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom.

Kako pojašnjava direktor Komunalca Alan Sanković, samo preuzimanje kompostera i tom prilikom potpisan Ugovor ne predstavljaju zakonski temelj za ostvarivanje prava na povoljniju cijenu usluge, budući da u trenutku kad je spremnik za kompostiranje dodijeljen nije postojala Izjava o kompostiranju u obliku u kojem se traži danas. Osim toga, ne znači da se kompostiranje u ranije dodijeljenim komposterima provodi i sada.

- Svi oni korisnici koji individualno, odnosno kompostiraju na svojoj okućnici, da li putem dodijeljenog ili kupljenog kompostera, odnosno individualno izgrađenog, na način kako se to provodilo u prijašnjim vremenima (zadovoljavajuće površine, ograđen, natkriven itd., odnosno što kolokvijalno u našem kraju nazivamo ''gomila'') moraju dostaviti Izjavu o kompostiranju, jer će isključivo temeljem potpisane navedene obvezujuće Izjave o kompostiranju imati pravo na ostvarivanje povoljnije cijene usluge. Obrazac Izjave o kompostiranju slali smo već i ranije svim korisnicima, no šaljemo još jednom i sada uz zadnje račune svim korisnicima, a istu je moguće preuzeti i na službenoj web stranici društva (https://www.komunalac-opatija.hr/wp-content/uploads/2023/04/Izjava-o-kompostiranju-Komunalac-.pdf). Ispunjenu i potpisanu Izjavu o kompostiranju korisnici mogu osobno dostaviti u prostorije Komunalca na adresu Jurdani 50b, svaki radni dan od 8 do 14 sati, ili ju dostaviti putem Hrvatske pošte, dostavne službe ili , e-pošte na adresu: ugovor@komunalac-opatija.hr. Ukoliko se izjava predaje digitalnim putem ona može biti i skenirana i u obliku fotografije (može i slikana mobitelom), jedino je bitno da ista bude jasno i čitko ispunjena te osobno potpisana od strane korisnika usluge koji istu predaje, ističe Sanković.

Kako bi što više sačuvali okoliš za buduće generacije ovom prilikom najavljena je donacija biorazgradivih vrećica za sve građane Liburnije koju je osigurala tvrtka BIO-MI, proizvođač finalnih i polufinalnih termoplastičnih materijala i proizvoda koji se koriste za proizvodnju primarne i sekundarne ambalaže te poljoprivrednih proizvoda.

- Njihove osnovne aktivnosti usmjerene su ka naprednom inženjeringu novih bioloških i održivih plastičnih materijala, a ujedno su i prvi proizvođač certificirane termoplastike na biološkoj osnovi, biorazgradive i kompostabilne u istočnoj i jugoistočnoj Europi te im se ovim putem zahvaljujemo na donaciji 28.000 vrećica za građane Liburnije koje će se moći preuzimati za mjesec dana putem reciklažnih dvorišta i na tržnici u Opatiji, zaključio je Kinkela.

Više sa portala poduckun.net ...