[NAJAVA PREDAVANJA] Igor Vlahović: Geološka građa Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?

Autor: Marina Pauletić 04.11.2023

Zašto je najveći dio Istre vrlo stabilan, dok je zaleđe Rijeke obilježeno brojnim potresima?

Poklon - U petak, 10. studenog u 18 sati u Centar za posjetitelje Poklon stiže Igor Vlahović, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koautor knjige „Na samom rubu Dinarida – Geologija Parka prirode Učka“, koji će održati predavanje ”Geološka građa Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?”.

Da bismo odgovorili na to pitanje vratit ćemo se prvo mnogo milijuna godina unatrag u geološku prošlost da vidimo u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Istra i njezini sjeverni dijelovi, Ćićarija i Učka, i ima li sličnih okoliša i danas? Razmotrit ćemo kako možemo saznati koliko su stare stijene i kako možemo odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima kao dio tektonskih ploča koje se postupno kreću kroz dugotrajna geološka razdoblja. Razmotrit ćemo i kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke, po čemu su to geološki različite Učka i Ćićarija, gdje se nalazi njihova granica na površini i u podzemlju, ali i po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka PP Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida…

A sve o čemu ćemo razgovarati će nam dati i odgovor na još jedno danas svima jako zanimljivo pitanje: zašto je najveći dio Istre vrlo stabilan, dok je zaleđe Rijeke obilježeno brojnim potresima?

Na kraju ćemo zajedno pogledati i koje bi točke iz geološkog vodiča kroz PP Učka bilo zanimljivo posjetiti kad nađete malo vremena za šetnju prirodom.

Prof. dr. sc. Igor Vlahović, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti, rođen je u Zagrebu 1965. godine. Od 1990. do 2006. godine bio je zaposlen u Hrvatskom geološkom institutu gdje je sudjelovao u izradi Geološke karte Republike Hrvatske na mnogim područjima od Savudrije do Konavala. Sudjelovao je na brojnim gospodarskim projektima, kao što su geološka istraživanja za cestovne i željezničke tunele, više dionica autocesta, istraživanje pitke vode, ugljikovodika, arhitektonsko-građevinskog i tehničkog kamena, kao i geološka istraživanja za potrebe više nacionalnih parkova i parkova prirode. Od 2006. godine zaposlen je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine kao redoviti profesor u trajnom zvanju.
Igor Vlahović bio je član organizacijskih i znanstvenih odbora 20-ak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, a sudjelovao je kao istraživač na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Uredništvom se bavi već više od 30 godina, kao glavni urednik, urednik ili član Uredničkog odbora šest međunarodnih znanstvenih časopisa, a bio je i urednik ili tehnički urednik 30-ak znanstvenih i stručnih knjiga. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija različitih kategorija te recenzirao nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova za brojne međunarodne časopise.

Više sa portala poduckun.net ...