Najavljen bogat program proslave Dana grada Opatije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 18.07.2022

dan_grada_opatije_najava_2022__1_

Nagrada grada za životno djelo, na sjednici 21. srpnja, uručit će se Dolores Kurti, fotografkinji koja već desetljećima kroz objektiv svog fotoaparata vrijedno bilježi brojna događanja u našem gradu.

Opatija - Najavljen je program proslave Dana grada Opatije koji se obilježava 25. srpnja, što je ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova.

Grad Opatija i Gradsko vijeće dan Grada tradicionalno obilježavaju svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju nagrade Grada Opatije. Ove godine izabrano je dvoje laureata za nagradu grada u području društvenog života – prof. Sandi Basić i Udruga osoba s invaliditetom, dok počasna građanka postaje pjevačica Anica Zubović, nezaobilazno ime hrvatske glazbe 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća.

Nagrada grada za životno djelo, na sjednici 21. srpnja, uručit će se Dolores Kurti, fotografkinji koja već desetljećima kroz objektiv svog fotoaparata vrijedno bilježi brojna događanja u našem gradu.

Sutra, 19. srpnja na lokaciji UP J. Šporer u 20 sati održat će se nastup plesača u organizaciji Plesnog art laboratorija pod nazivom Dopplerov efekt-Niti.

U subotu 23. srpnja u čast Dana grada održat će se Regata tradicijskih barki u ikarskom akvatoriju, uz popratni prigodni program na novouređenom trgu u Iki. Riječ je o edukativno-zabavnoj manifestaciji koja se odvija u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“. Program počinje od 18:30 sati cooking showom na trgu na kojem će se nuditi riblji specijaliteti. U 19 sati počinje regata tradicijskih barki, na kojoj se prezentiraju i natječu posade u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera. Na regatnom polju ikarskog akvatorija okušat će se 15 barki i posada. Predviđeno je trajanje regate, ovisno o vjetru, oko sat vremena, nakon čega slijedi podjela nagrada, a potom zabava i nastup Klape Baladur do kasnih sati.

Na sam Dan grada 25. srpnja, svečana središnja blagdanska misa služit će se u 19 sati, a nakon mise slijedi tradicionalna procesija Opatijom. Ispred UP Šporer održat će se zatim koncert Damira Kedže, prilika da se ljudi nakon procesije još malo podruže u ugodnom okruženju manifestacije Gin garden.

Društvo naša djeca Opatija radionicama vezanim uz opatijsku baštinu i kulturu obilježit će Dan grada, ali i raspisivanjem natječaja za izradu prvog opatijskog dječjeg suvenira pod nazivom „Kroz dječjih ruku rad upoznaj naš grad“.

Nakon dva pandemijska izdanja, ali ipak s održanom tradicijom održavanja, "Klape va Mandraće", koje se uvijek održavaju oko Dana Grada ove će godine doživjeti svoje 19. izdanje. Klape će ponovno zapjevati i odličnim izvedbama "ozvučiti" Volosko na tradicionalnoj lokaciji – va Mandraće. Ova uvijek odlično posjećena manifestacija ove će se godine održati u subotu 30. srpnja s početkom u 21 sat.

Na blagdan svete Ane u župnoj crkvi u Volskom će biti služena sveta misa u 10 sati koju predvodi msg. Sanjin Francetić, a u 19 sati misu će predvoditi nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić. 30. srpnja u kapeli sv. Ane na Puževom bregu misu će predvoditi velečasni Petar Belanić koji će se drugi dan, 31. srpnja u crkvi na Voloskom, nakon mise u 19 sati, oprostiti sa župljanima jer odlazi na službu u drugu župu.

Više sa portala poduckun.net ...