Nakon komedije, satira - Mjesec Kazališta Kerempuh u Gervaisu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.03.2022

Cijena ulaznice za pojedinačne predstave iznosi 80 kuna, a kazališna pretplata za tri predstave iz ciklusa „Mjesec kazališta Kerempuh u Gervaisu" iznosi 210 kuna.

Opatija - Mjesec Kazališta Komedija je iza nas, u travnju u opatijskom kazališnom hramu gostuje Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s naslovima „Hrvatski put ka sreći", „Bilježnica Robija K." i „Škrtac".

U petak, 8. travnja gledamo autorski projekt Bobe Jelčića ironičnog naslova „Hrvatski put ka sreći", nesvakidašnju predstavu o emotivnom i svima nama prepoznatljivom vremeplovu kroz veći period hrvatske povijesti. Potraga za srećom kao okosnica predstave započinje početkom prošloga stoljeća, od Austro-Ugarske Monarhije, a završava stvaranjem neovisne Hrvatske. Ova minijaturna saga ispričana je nekonvencionalnim kazališnim jezikom s mnogo ekspresije, emocionalnog naboja, kretnji i govora tijela, a s minimalno teksta, no uz maksimalno kreativno kolektivno (ko)autorstvo glumaca: Nataše Dangubić, Marka Makovičića, Ane Maras Harmander, Jerka Marčića, Karla Mlinara, Ozrena Opačića, Maje Posavec i Nikše Butijera.

Slavna, satirička kolumna "Bilježnica Robija K." Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea, pisana u formi dnevnika splitskog dječaka Robija K., u Kerempuhovoj kazališnoj predstavi dobiva svoj ironijski odmak. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš - od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, "naših" i "njihovih" pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Satiričkoj kazališnoj igri publika se može prepustiti u subotu, 16. travnja u 20 sati.

U režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, „Škrtac" dolazi u Gervais u srijedu, 27. travnja u 20 sati. Kerempuhov „Škrtac" priznaje Molièrovo komediografsko umijeće, ali ga istovremeno otvara našoj suvremenosti. Koketirajući s elementima pop kulture, stihovima dobro nam poznatim s estrade, dodatno se naglašava situacijska komika, ali i činjenica da Molièreove likove pokreću iste strasti kao i naše suvremenike. Molièrova kritika nije nimalo izgubila na prodornosti, on u pravilu uvijek izaziva društvo da se pogleda u ogledalo, koje čak i kada je iskrivljeno, govori istinu. Suvremeni lihvari danas možda ne nose kićene perike, naplaćuju se drugačijim putem i s vremenom su usavršili svoje metode iznude, ali karakterizira ih ista lakomost i pohlepa. Glumački ansambl čine: Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Filip Detelić, Iskra Jirsak, Vedran Mlikota/Dražen Čuček, Linda Begonja, Borko Perić, Luka Petrušić, Damir Poljičak, Karlo Mlinar.

Cijena ulaznice za pojedinačne predstave iznosi 80 kuna, a s popustom za studente i umirovljenike 60 kuna (popust je moguće ostvariti samo na blagajni Festivala Opatija). Kazališna pretplata za tri predstave iz ciklusa „Mjesec kazališta Kerempuh u Gervaisu" iznosi 210 kuna.

Ulaznice za sve programe u centru Gervais mogu se kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music Shopu, online na portalu Mojekarte.hr i sat vremena prije početka programa na blagajni u centru Gervais. Za prisustvovanje programima u Gervaisu nije više potrebno predočiti Covid potvrdu, ali nošenje maske za lice je i dalje obavezno.

Više sa portala poduckun.net ...