Objavljen natječaj za skladbe festivala MIK 2023.

Autor: Marina Pauletić 21.11.2022

Foto: arhiva

Uvjete natječaj možete pročitati u tekstu ispod.

Rijeka - Nakon još jedne izvrsne mikovske godine koja još uvijek traje brojnim izvedbama skladbi i sjećanja nakon odličnog riječkog finala, MIK objavljuje natječaj za pjesme koje će biti izvedene na MIK-u 2023. Jer, MIK nikad ne miruje, a sve s ciljem da festivalska karavana uvijek podjednako veseli publiku u gradovima domaćinima festivalskih večeri kao i same sudionike festivala. To zajedništvo traje još od 1964.g. i uvijek se iznova potvrđuje kao jedinstveno na ovim prostorima.

Nova izvođačka i autorska imena odlično uklopljena s onim već znanim, festivalu donose nove zvuke koji nikad ne zaboravljaju očuvati tradiciju ovog podneblja, glazbenog izričaja, dijalekta – sve ono što MIK čini jedinstvenim festivalom bogate povijesti. I ovogodišnji je natječaj usmjeren upravo ka tim posebitostima, a otvoren je za nove autorske radove sve do 15. veljače 2023. Organizator vjeruje da će i ove godine, kako to obično biva, natječaj privući velik odaziv autora koji prijavljuju svoje skladbe, od kojih će komisija odabrati one najbolje koje će dobiti priliku predstaviti se publici u gradovima domaćinima, ali i širokoj javnosti putem medija.

Evo i kompletnog teksta natječaja uz želju organizatora da si autori daju oduška u svojoj kreativnosti i originalnosti, poštujući uvjete natječaja:

I. Skladbe upućene na natječaj moraju imati zastupljen barem jedan od dva elementa:

a) Stihovi skladbi mogu biti pisani na: čakavici Istre i Kvarnera i jadranskih otoka ili na hrvatskom književnom jeziku*, talijanskom dijalektalnom i književnom jeziku*
(*s tematikom vezanom uz Istru i Kvarner, u širem smislu );

b) u glazbenom dijelu: korištenje etno elemenata istarsko - kvarnerskog podneblja, u duhu najljepših ostvarenja festivala MIK. Preporuča se autorima da traže nove ideje kako u
stihovima, tako i u glazbi.

II. Skladbe mogu biti pisane kao zabavne pjesme ili kao pjesme slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih modernoj, zabavnoj, pop, rock, folk ili bilo kojem suvremenom pravcu glazbe. MIK je pokazao otvorenost prema svim stilovima glazbe i podstiče mlade autore da stvaraju ono što osjećaju kao svoj način izražavanja. Moguća su manja odstupanja od pravila iz točke I. ukoliko su zastupljeni drugi elementi koji neupitno potvrđuju da autorsko djelo ima u nekom od elemenata ono "nešto" za što možemo reći: i to je MIK.


III. Autori glazbe dužni su voditi računa o kvaliteti stihova. Glazba i stihovi ocjenjivat će se kao jedinstveno djelo.

IV. Svaka prijava mora sadržavati sljedeće elemente:
a) demo snimku (mp3) sa snimljenom vokalnom dionicom i instrumentalnom pratnjom jednog ili više instrumenata;
b) stihove skladbe;
c) podatke o autorima i kontakt informacije.

V. Skladbe upućene na natječaj ne smiju biti ranije objavljene i izvedene. Autori garantiraju originalnost prijavljenih djela. U slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja festivala bez dogovora s direkcijom festivala. Direkcija zadržava pravo naknadne narudžbe pjesama u svrhu postizanja čim bolje kvalitete Festivala.

VI. Autori odabranih skladbi su dužni izvršiti ispravke u glazbi i stihovima ukoliko to Organizator iz bilo kojih opravdanih razloga bude zahtijevao. U slučaju da to autori nisu voljni uraditi organizator pridržava pravo da predmetne skladbe diskvalificira.

VII. Autori odabranih skladbi su obvezni u roku od 15 dana nakon objavljivanja rezultata natječaja potpisati s Organizatorom izdavački ugovor. U slučaju da autor u datom roku ne vrati predmetni ugovor potpisan ili ga vrati nepotpisanog, slijedi diskvalifikacija skladbe.

VIII. Natječaj traje do 15.veljače 2023. Radovi se šalju isključivo na e-mail: info@festivalmik.com (mp3 + tekst + sve podatke o skladbi)

IX. Slanjem radova na ovaj Natječaj, autori prihvaćaju sve njegove uvjete i prenose pravo na organizatora da odabrane, prvi put javno izvede, snimi na nosačima zvuka i slike, prenosi putem radija i televizije i da se ova prenesu na treća lica. Sva ostala prava autor pridržava za sebe.

Ostale informacije mogu se dobiti pozivom na tel. br. 091/208 3802, slanjem maila na e-mail:info@festivalmik.com ili posjetom na službene stranice MIK-a.

Više sa portala poduckun.net ...