Odjeci najvećeg europskog skupa neurokiruga u Opatiji – Sajko: Hrvatska neurokirugija stoji ukorak sa svjetskom

Autor: Marina Pauletić 27.10.2022

Neurokirurzi u Hrvatskoj se suočavaju s brojnim izazovima, stručnim, organizacijskim i financijskim, no prevladava strast i želja za pruzanjem najkvalitetnije zdravstvene skrbi hrvatskom pacijentu, istaknuo je tajnik SeENS-a Tomislav Sajko.

Opatija – Peti Kongres neurokirurškog udruženja Jugooistočne Europe / 5th Congress of Southeast Europe Neurosurgical Society (SeENS) održan je nedavno u Opatiji i okupio brojne stručnjake s područja neurokirurgije iz mnogih europskih zemalja. O temama i zaključcima skupa, kao i stanju u zahtjevnom području medicine, više je rekao dr. sc. Tomislav Sajko, jedan od osnivača i tajnik SeENS-a te specijalist neurokirug u specijalnoj bolnici Neurospine i Klinici za neurokirurgiju KBC „Sestre milosrdnice“.

- Opatijski skup nakon dvije godine pandemije bio je najveće okupljanje neurokiruga u Europi te uvod u Europski kongres neurokirurških društava koji se održava u Beogradu. Kongres je imao 150 registriranih sudionika, s glavim temama iz neurokirurške onkologije, cerebrovaskularne i endovaskularne neurokirurgije, spinalne neurokirurgije te istraživanja u neurokirurgiji, kazao je Sajko.

Dodao je kako SeENS slavi 10. godišnjicu postojanja, te je u proteklih 10 godina prepoznat kao neizostavni dio svjetske i europske neurokirurske zajednice!

- Osnivači SeENS-a, uz mene su to bili prof. dr. sc. Krešimir Rotim i prof. dr. sc. Lukas Rašulić, krenuli su s idejom ponovne komunikacije među neurokirurzima JI Europe koja je od 1990. do 2010. bila gotovo ugasena. Od 2012. godine, odnosno od osnivanja u kratkom roku je ostvaren veliki odaziv sto je rezultiralo s 4 SeENS kongresa, u Beogradu 2013. godine, Sarajevu 2015. godine, Cluju 2017. godine te Solunu 2019. Godine. Peti kongres u Opatiji je dokaz kontinuiteta SeENS-a i njegove vaznosti, što su prepoznali brojni učesnici kongresa: neurokirurzi iz Europe i svijeta, kao što su prof. dr. sc. Andreas Demetriades, predsjednik Europske neurokirurske federacije – EANS, prof. dr. sc. Amir Samii, potpredsjednik International Neuroscience Institute iz Hannovera i Pekinga, te prof. dr. sc. Charles Branch iz Wake Forest Sveucilisne bolnice u Sjevernoj Karolini, SAD, objasnio je Sajko.

Usporedio je stanje neurokirurgije u Hrvatskoj i regiji, s drugim dijelovima svijeta, prvenstveno SAD-om i vodećim europskim zemljama.

- Hrvatska neurokirugija ponosno stoji u korak s europskom i svjetskom neurokirurgijom, prateći sva najnovija znanstvena dostignuća i tehnoloski napredak! Također, hrvatska neurokirurgija je preko predstavnika zastupljena u izvršnim tijelima Svjetske i europske neurokirurške federacije, gdje prof. dr. sc. Krešimir Rotim predstavlja Hrvatsku kao potpredsjednik Ustavnog odbora Svjetske neurokirurške federacije i počasni predsjednik SeENS-a. Neurokirurzi u Hrvatskoj se suočavaju s brojnim izazovima, stručnim, organizacijskim i financijskim, no prevladava strast i želja za pruzanjem najkvalitetnije zdravstvene skrbi hrvatskom pacijentu, istaknuo je Sajko.

Javnosti često nije potpuno jasno čime se sve bave neurokirurzi, koji su ključni u nizu medicinskih stanja i situacija.
- Neurokirurzi pokrivaju područje operacijskog liječenja tumora mozga i kralježnične moždine, operacija degenerativnih bolesti i ozljeda kralježnice, operacija traumatskih ozljeda mozga, lijecenja funkcijskih bolesti središnjeg živčanog sustava, te cerebrovaskularnih operacija liječenja aneurizmi moždanih krvnih zila i krvnožilnih malformacija mozga i kralježnične moždine. Bavljenje neurokirurgijom nije zanimanje već način života, te je za postizanje razine vrhunski usavršenog neurokirurga potrebno dugogodišnje svakodnevno odricanje, učenje, operiranje te usavršavanje, zaključio je Sajko.

Više sa portala poduckun.net ...