Održana komemoracija za prof.dr.sc. Alana Šustića, dr.med.

Autor: Nikola Cvjetović 27.11.2023

Uz obitelj, prijatelje i kolege, pozdravne riječi u ime Grada Rijeke uputio je i zamjenik gradonačelnika i kolega prof. Šustića, Goran Palčevski.

Opatija - U opatijskom Centru Gervais održana je komemoracija za prof.dr.sc. Alana Šustića.

Uz obitelj, prijatelje i kolege, pozdravne riječi u ime Grada Rijeke uputio je i zamjenik gradonačelnika i kolega prof. Šustića, Goran Palčevski.

Istaknuo je kako je prof.dr.sc. Alan Šustić bio liječnik, znanstvenik, mentor, no prije svega veliki čovjek koji je posjedovao one iskonske vrline – dobrotu, poštenje, plemenitost; čovjek pun znanja, uvijek spreman pomoći drugome te nesebično prenijeti svoje znanje.

„Čitav svoj profesionalni vijek, posvetio je medicini i njezinom napretku. Kao vrhunski profesionalac, godinama je gradio svoje medicinsko znanje i iskustvo kao specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, ali i obavljajući mnoge vodeće funkcije u riječkome KBC –u. S jednako toliko energije i posvećenosti bio je i dekan Medicinskog fakulteta, ali i Fakulteta zdravstvenih studija, koji je osnovan upravo na njegovu inicijativu. Nimalo manje posvećenosti nije bilo niti u njegovu mentorstvu, popraćenom velikom željom za stvaranjem mladih stručnjaka i znanstvenika, što mu je i polazilo za rukom.

Dao je, između ostalog, svoj obol i u Domovinskom ratu gdje je bio, kao liječnik dragovoljac i kasnije član anesteziološko-kirurških ekipa.

Nije uvijek lako gledati ispred svoga vremena, znati bolje i više i tvrdoglavo ustrajati na tom putu, ali Alan Šustić, to je itekako znao, htio i želio. Svojim djelovanjem, ostavio je neizbrisiv trag u svim segmentima znanstvenog, medicinskog i društvenog života našega grada, ali i cijele regije. Teško je pojmiti da ga više nema među nama i nositi se s njegovim preranim odlaskom. Sjećat ćemo ga se s poštovanjem i zahvalnošću, a njegov lik i djelo, živjet će među svima nama“, rekao je Palčevski.

Podsjetio je i da je prof.dr.sc. Šustić svojim predanim radom zaslužio i brojna strukovna priznanja i nagrade među kojima i godišnju Nagradu Grada Rijeke 2005. godine za »značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja«. Također, bio je i član tima koji je dobio godišnju Nagradu Grada Rijeke 2007. godine, za »prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci«.

Više sa portala poduckun.net ...