Ovog vikenda 31. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba u Lovranu

Autor: Marina Pauletić 03.02.2023

Simpozij se tradicionalno organizira povodom Dana sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, a cilj je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti, ali i ranoj dijagnostici.

Lovran - U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Lige protiv raka PGŽ-a, Kluba laringektomiranih PGŽ-a i Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka, od 4. do 5. veljače u hotelu „Excelsior“ u Lovranu, održat će se 31. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba.

Simpozij se tradicionalno organizira povodom Dana sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, a cilj je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti, ali i ranoj dijagnostici, kao i znanstvenom osmišljavanju dodatnih opcija u liječenju. Time se poboljšava preživljavanje i značajnije utječe na kvalitetu života oboljelih.

Nakon svete mise i blagoslova grla u 9:30, skup će biti svečano otvoren u 11 sati nakon čega započinje stručni dio simpozija koji uključuje predavanja uglednih stručnjaka, a za vrijeme održavanja simpozija djelatnici županijskog HZJZ-a obavljat će mini sistematske preglede.

U Hrvatskoj je oko tisuću laringektomiranih osoba, postoji i 10 klubova, a Klub laringektomiranih PGŽ-a broji ukupno 39 članova koji se sastaju svaki drugi utorak u mjesecu u prostorijama Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka. Kako navodi pročelnica Zavoda doc. dr. Diana Maržić, u skrbi o tim pacijentima sudjeluju magistri logopedije, djelatnici Zavoda, koji su dio cjelokupne, pogotovo poslijeoperacijske brige o zdravlju pacijenata nakon totalne laringektomije, s ciljem uspostave uspješne govorne rehabilitacije te tako i resocijalizacije, pri čemu je jako važna svaka pomoć i podrška zajednice. Takvu poruku želi se poslati i s predstojećeg Simpozija u čijem će radu sudjelovati i sami pacijenti.

Pokrovitelji skupa su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Hrvatska liga za borbu protiv raka, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata.

Više sa portala poduckun.net ...