Ploggingom po šetnici 'Carmen Sylva' za čistu Opatiju

Autor: Nikola Cvjetović 08.09.2022

Oprema će biti osigurana za sve sudionike (štapovi za skupljanje otpada, vrećice, rukavice), a akcija ima i humanitarnu notu...

Opatija - Građanska inicijativa koja je pokrenuta od strane opatijskih ploggera poziva sve zaljubljenike u prirodu i održavanje čistog okoliša da se pridruže ploggingu ove subote, 10. rujna s početkom u 8.30 sati na izvoru Vrutki.

- Za one koji ne znaju što je plogging; plogging je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća, ali tijekom ove akcije se ne očekuje od vas da trčite već da uz ugodnu šetnju pokupite koji papirić ili bocu koja narušava naš okoliš. Za dodatne informacije koje se tiču plogginga na raspolaganju stoji jedna od prvih plogerica Radmila Rakas mob: +385977233088, email: radmilarakas@yahoo.ca. Oprema će biti osigurana za sve sudionike (štapovi za skupljanje otpada, vrećice, rukavice), a akcija ima i humanitarnu notu te svi koji to žele mogu dati dobrovoljni prilog za Socijalnu samoposlugu. U slučaju kiše aktivnost se odgađa za sljedeću subotu, poručili su organizatori.

Program:
8.30-9 (izvor Vrutki)- Registracija i okupljanje na izvoru Vrutki uz razgled istoimenog izvora
9-10 (šetnica „Carmen Sylva“)- Hodanje i ploggiranje kroz šumu i naselje Zora do Vele ravni
10-11 (Vela ravan) - Eko prezentacija o razgradnji otpada u prirodi vs. recikliranje
- Radionica za djecu „Land art“
- Demonstracija pružanja Prve Pomoći, primjene AVD aparata i mjerenje krvnog tlaka zainteresiranim sudionicima od strane GDCK Opatija (u prigodi obilježavanja Svjetskog dana Prve Pomoći koji se održava svake godine, druge subote u rujnu).

Podsjetimo, Opatijski ploggeri djeluju pri KŠR Gorovo od 2019. godine i ovom inicijativom žele potaknuti ostale građane da se pridruže u odražavanje čistoće našeg okoliša. Također ova inicijativa uvod je u Zelenu čistku koja će se održati 17.rujna 2022. u sklopu „World Cleanup Day 2022“ (za Hrvatsku nositelj je udruga „Žmergo“). Ovoj akciji pridružit će se članovi vrtlarske sekcije programa Klub 60+GDCKO, članovi Kluba 60+ GDCKO te volonteri i članovi opatijskog Crvenog križa.

Više sa portala poduckun.net ...