Poruke podrške, uvažavanja i jednakosti mladih u Opatiji glasnije od vršnjačkog nasilja

Autor: Tara Tomić 01.03.2024

Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu obilježili
su Dan ružičastih majica i na nekoliko stranih jezika progovorili o vršnjačkom nasilju

Opatija - 29. veljače, “Ljubav je jača od nasilja”, “Stop alla violenza”, “Be a buddy, not a bully” samo su neke od poruka mladih u Opatiji koje su na nekoliko stranih jezika odjeknule glasno iz Ike, ali i cijele Liburnije otkuda su pristigle fotografije u ružičastim majicama na poziv Žmergovog lokalnog info-centra za mlade povodom međunarodnog dana protiv vršnjačkog nasilja. Riječ je o akciji koju treću godinu zaredom Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA uključuje mlade, ali i sve one koji s njima rade ili se jednostavno tako osjećaju, da osvijeste i skrenu pažnju, kao i svoje stavove na problematiku nasilja u svim oblicima - fizičkog, psihičkog, emocionalnog, onog na internetu te sve neželjene oblike ponašanja koja iz nasilja proizlaze kao nepoželjna, naročito među mladima.

Objedinjavanjem fotografija svih sudionika akcije izrađena je virtualna galerija koju čini 65 opatijskih ambasadora borbe protiv vršnjačkog nasilja u 2024. godini, dok se u akciju uključilo gotovo 80 sudionika. Galerija je dostupna u obliku albuma fotografija objavljenom na Facebook grupi ŽLICE, Žmergovoj web stranici te webu za mlade Fermaj. U okviru akcije, u prostoru knjižnice Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održana je vrlo posjećena radionica izrade “zero waste” natpisa od kartona i drugog otpadnog materijala, nakon čega je uslijedilo fotkanje svakog od sudionika s izrađenim tematskim porukama, potom zajedničko fotografiranje sudionika, a naposljetku i dodjela nagrade najupečatljivijem natpisu. Osim Fakultetu za menadžment u turizmu kao domaćinu radionice i zajedničkog fotografiranja, posebna zahvala ide i Festivalu Opatija čiji djelatnici se odazivaju akciji svake godine od početka provedbe kao i opatijskim vatrogascima koji su se po prvi puta i to u velikom broju odazvali pozivu te svima koji su nam poslali svoje fotografije podrške.

Aktivnost obilježavanja dijelom je projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA koji se provodi uz financijsku podršku Grada Opatije.

Više sa portala poduckun.net ...