Pred Gradskim vijećem prezentacija projekata opatijskog nogometnog stadiona i Doma zdravlja

Autor: Marina Pauletić 19.06.2024

Projekt rekonstrukcije zgrade opatijskog Doma zdravlja na lokaciji Nova cesta 97 predstavit će investitor, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije.

Opatija - Sutrašnju će 29. sjednicu opatijskoga Gradskoga vijeća obilježiti prezentacije važnih infrastrukturnih projekata. Projekt nogometnog stadiona i projekt rekonstrukcije i izgradnje opatijskog Doma zdravlja bit će predstavljeni gradskim vijećnicima.

– U suradnji s NK Opatija i Hrvatskim nogometnim savezom izrađen je projekt rekonstrukcije stadiona, dobivena je pravomoćna građevinska dozvola i sutra vijećnici odlučuju o davanju prava građenja gradskoj tvrtki Opatija 21, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

Projekt rekonstrukcije zgrade opatijskog Doma zdravlja na lokaciji Nova cesta 97 predstavit će investitor, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije. Rekonstruirani i djelom novoizgrađeni Dom zdravlja će stanovnicima Opatije osigurati kvalitetnije prostorne uvjete, kao i zdravstvenu zaštitu objedinjenu na jednom mjestu.

– Podsjećam, prošle smo godine s Primorsko-goranskom županijom i Domom zdravlja PGŽ potpisali sporazum o uređenju međusobnih odnosa i sufinanciranju rekonstrukcije i izgradnje postojeće zgrade na Novoj cesti. Investitor je Dom zdravlja PGŽ, dok će Grad Opatija izgradnjom parkirališta za korisnike i djelatnike Doma zdravlja u neposrednoj blizini financirati i dio troškova koji premašuju vrijednost investicije od 4,2 milijuna eura. Rekonstrukcijom i izgradnjom postojeće lokacije uštedit ćemo 5,3 milijuna eura u odnosu na prijašnju planiranu izgradnju novog objekta na lokaciji iznad groblja Volosko, a imat ćemo sve potrebne zdravstvene usluga na jednom mjestu, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

U novouređenoj i nadograđenoj zgradi Doma zdravlja smjestit će se sve trenutne djelatnosti – RTG ordinacija, ordinacija obiteljske medicine, pedijatrija, medicinsko-kemijski laboratorij, dentalna medicina i ginekologija, dok će u novoizgrađenom aneksu objekta djelovati dvije ordinacije opće medicine, oftalmologija, patronaža, medicina rada i multifunkcionalna dvorana za razna predavanja i edukacije. U zgradi će biti objedinjene i usluge Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Prije započinjanja radova, Gradsko vijeće treba Domu zdravlja PGŽ dati suglasnost na nenaplatno osnivanje prava građenja, što je točka dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskoga vijeća.

Vijećnici će sutra odlučiti i o ovogodišnjim gradskim laureatima kojima će zaslužene nagrade biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Opatije, 23. srpnja u Gervaisu. Ocjenjivački sud za dodjelu javnih priznanja Grada Opatije predložio je istaknutog sportskog djelatnika Arna Blečića za dobitnika nagrade za životno djelo, Vidu Brozović za godišnju nagradu za područje kulture te Udrugu Žmergo za godišnju nagradu za područje zaštite okoliša i održivi razvoj.

Pred Gradskim je vijećem i glasovanje o prihvaćanju najpovoljnijih ponuda prispjelih na ponovljeni natječaj za dozvole na pomorskom dobru. Nakon ponavljanja natječaja za 16 lokacija, za pojedine lokacije nije bilo zainteresiranih, a predloženi su ponuditelji za izdavanje dozvola na još 8 lokacija. No, tu cijela priča oko izdavanja dozvola ne završava. Grad Opatija ide u II. Izmjene i Dopune Plana upravljanja pomorskim dobrom zbog članka 71. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kojim je propisano da se dozvola na pomorskom dobru može dati na zahtjev na rok od 20 dana za obavljanje privremene ili prigodne djelatnosti jednom u godini. Riječ je o kulturnim i sportskim priredbama, ribarskim feštama, vjenčanjima, snimanju filmova i slično, za što minimalna naknada, slijedom Zakona, iznosi 1000 eura po danu te se prihod dijeli u omjeru 70:30 na grad i županiju, kao jedinice lokalne i regionalne samouprave.

– Na području Opatije, održavaju se brojne takve priredbe, osobito tijekom ljeta, ponajviše kulturne i sportske manifestacije u organizaciji raznih udruga. Resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je na naš upit odgovorilo da naplata naknade za dozvolu ne može biti u manjem iznosu, a problem je i sama procedura izdavanja dozvola koja podrazumijeva mnogo dokumentacije te izglasavanje dozvole na Gradskom vijeću, što je organizacijski i vremenski nemoguće pravovremeno odraditi. Stoga smo prisiljeni u ove izmjene krenuti radi pojednostavljenja procedure. Predloženo je da Gradsko vijeće ovlasti Gradonačelnika za izdavanje takvih dozvola, kako bi se omogućila pravodobna organizacija ljetnih manifestacija, a za što imamo i mišljenje resornog ministarstva, naglasio je gradonačelnik Kirigin.

Na sutrašnjoj 29. Sjednici Gradskoga vijeća je i Izvršenje Proračuna za 2023. godinu. Konsolidirani Proračun za 2023. ostvario je plus u iznosu od 8 milijuna 733 tisuće eura, što govori da je poslovanje Grada Opatije pozitivno i stabilno.

Više sa portala poduckun.net ...