Predavanje doc. dr.sc. Benedikta Peraka u Lovranu: „Tehnologija umjetne inteligencije kao katalizator društvenih promjena“

Autor: Marina Pauletić 16.11.2023

Foto: ilustracija

Ovo predavanje pružit će uvid u to kako AI tehnologije transformiraju komunikacijske industrije, od medija do osobne interakcije.

Lovran - Munjevit razvoj umjetne inteligencije koji je obilježio zadnjih nekoliko godina pokazuje nam da ćemo njezin snažan društveni, politički i ekonomski utjecaj osjetiti puno prije nego što smo očekivali. Štoviše, taj je utjecaj već sada nevjerojatno jak i puno izraženiji nego što mnogi percipiraju. Kako bi potakli raspravu o ovim temama, organizatori projekta Coffeehouse Debates ovog petka, 17. studenog u Galeriju Kula u Lovranu dovode dr.sc. Benedikta Peraka, docenta sa Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U predavanju „Tehnologija umjetne inteligencije kao katalizator društvenih promjena“, koje će započeti u 19 sati i nakon kojeg će uslijediti duga i zanimljiva rasprava, Perak će objasniti na koje sve načine umjetna inteligencija redefinira način na koji komuniciramo i međusobno se povezujemo.

Ovo predavanje pružit će uvid u to kako AI tehnologije transformiraju komunikacijske industrije, od medija do osobne interakcije, te kako te promjene utječu na društvenu dinamiku. Govorit će se o utjecaju AI na oblikovanje javnog mišljenja i kreiranje personaliziranih komunikacijskih iskustava, kao i o etičkim i društvenim izazovima koji proizlaze iz ovih inovacija. Ovo je izvrsna prilika za sve zainteresirane da saznaju više o tome kako tehnologija umjetne inteligencije oblikuje budućnost komunikacija i društvenih odnosa.

Benedikt Perak, doktor filologije, korpusni lingvist i znanstvenik podataka, radi kao docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Predaje predmete iz područja lingvistike, digitalnih humanističkih znanosti i znanosti o podacima. Glavno područje Perakovog istraživačkog interesa je primjena i razvoj metoda digitalnih humanističkih znanosti, obrade prirodnog jezika i znanosti o podacima u području društvenih interakcija i platformi za razvoj digitalnih asistenata i napredne komunikacije temeljene na tehnologijama strojnog učenja i umjetne inteligencije. Vodi Centar za jezična istraživanja, Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti na Odsjeku za kulturalne studije te laboratorij unutar Sveučilišnog centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.

Organizatori iz opatijske Udruge „Kulturni front“ pozivaju sve zainteresirane da 17. studenog u 19 sati navrate do Galerije Kula u Lovranu, poslušaju zanimljivo predavanje, pridruže se diskusiji i nauče nešto novo.

Više sa portala poduckun.net ...