Predavanje Marka Buljana – Hrvatska alpinistička ekspedicija „Patagonija 2024.“

Autor: Marina Pauletić 25.04.2024

Foto: Marko Buljan

Buljan će u ovom predavanju predstaviti alpinističku ekspediciju u Patagoniju.

Opatija - Planinarsko društvo „Opatija“ poziva sve zainteresirane građane na predavanje Marka Buljana Hrvatska alpinistička ekspedicija „Patagonija 2024“, koje će se održati u Kulturnom domu „Zora“ u petak 26. travnja s početkom u 18.00 sati.

Buljan će u ovom predavanju predstaviti alpinističku ekspediciju u Patagoniju gdje je, uz riječkog kolegu Elvina Sindičića, bio dio sedmeročlanog tima hrvatskih penjača. Ekspedicija je održana u periodu od 12. siječnja do 9. veljače 2024. godine povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Dvadeset treće je to u ciklusu javnih predavanja koje je Društvo pokrenulo s ciljem promicanja planinarstva kod građanstva te njihove edukacije. Bit i smisao ciklusa predavanja ostao je i u ovoj, novoj sezoni isti: na zanimljiv i informativan način prezentirati planinarske i srodne teme našim članovima, planinarskoj zajednici i široj javnosti koja se interesira za takve teme. Predavanje se održava uz potporu Grada Opatije.

O predavaču:

Marko Buljan u svijet planinarenja i penjanja ulazi 2011. godine, kad je završio ljetni alpinistički tečaj u Riječkom alpinističkom klubu. Od tada se aktivno i kontinuirano bavi alpinizmom, planinarenjem i sportskim penjanjem, a kasnije i turnim skijanjem. Kao član Riječkog alpinističkog kluba, sudjeluje u raznim aspektima rada kluba, u ulozi instruktora na školama, voditelja boulder dvorane i voditelja alpinističkog tečaja. Od 2016. također je i član Alpinističkog kluba Put gdje zadnjih par godina vodi alpinističke tečajeve, a 2021. godine postaje predsjednikom kluba. Sa preko 350 alpinističkih uspona, na svom penjačkom i planinarskom putu temeljito obilazi sve kutke Hrvatske i Alpa, a potraga za visinama i vertikalnim avanturama vodi ga diljem svijeta – Crna Gora, Grčka, Sardinija, Sicilija, Španjoska, Maroko, Tajland, Bolivijske Ande, Aconcagua, Patagonija... Osim u kvarnerskom zaleđu, doma se najviše osjeća u talijanskim Dolomitima gdje ostvaruje svoje najvrjednije alpinističke uspone.

Više sa portala poduckun.net ...