Predavanje o funkcioniranju Grada za studente druge godine FMTU-a

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 29.11.2022

Pored osnovnih podataka o teritorijalnom ustroju Grada Opatije u Primorsko-goranskoj županiji, ustroja Gradske uprave te informacije koje je sve ustanove i trgovačka društva osnovao Grad Opatija, gradonačelnik je objasnio i funkcioniranje izbornog sustava na lokalnim izborima, podjelu izvršne i zakonodavne (predstavničke) vlasti.

Opatija - Gradonačelnik Fernando Kirigin održao je predavanje za studente druge godine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kroz koje ih je upoznao s funkcioniranjem i ovlastima lokalne samouprave u Hrvatskoj na primjeru Grada Opatije. Pored osnovnih podataka o teritorijalnom ustroju Grada Opatije u Primorsko-goranskoj županiji, ustroja Gradske uprave te informacije koje je sve ustanove i trgovačka društva osnovao Grad Opatija, gradonačelnik je objasnio i funkcioniranje izbornog sustava na lokalnim izborima, podjelu izvršne i zakonodavne (predstavničke) vlasti. Studenti su upoznati i s osnovama Proračuna, temeljnog akta kojim se procjenjuju prihodi i primici te utvrduju rashodi i izdaci lokalne samouprave u jednoj godini, kao i sa socijalnim mjerama koje Grad Opatija osigurava svojim gradanima: poticaji za novorođenu djecu, besplatni vrtić, pomoć umirovljenicima, poduzetnicima…

Studenti su aktivno sudjelovali u predavanju te su kazali kako informacije o opatijskim temama u pravilu dobivaju preko društvenih mreža i lokalnih portala, pohvalili su novi program disco večeri u Gervaisu, požalili se da im studentska prehrana nije dovoljno dobro organizirana, a zanimaju ih i opatijski razvojni projekti, osobito izgradnja stanova, bazena, Dom zdravlja.

– Suradnja Grada Opatije i vaše visokoškolske ustanove je iznimno dobra te je Fakultet stalan partner Gradu u mnogobrojnim razvojnim projektima. Želim vam mnogo sreće u školovanju i daljnjem profesionalnom radu, poručio je gradonačelnik studentima.

Više sa portala poduckun.net ...