Prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić nova je dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci

Autor: Nikola Cvjetović 21.09.2022

Prof.dr. Rajka Jurdana Šepić

Prema riječima Jurdane Šepić ključna je, kvalitetna i tijesna komunikacija sa studentima, studentskim zborom, studentskim predstavnicima u vijeću, ali i otvorenost na neposrednu komunikaciju s upravom za razmatranje i rješavanje svih studentskih pitanja, problema i prijedloga.

Rijeka – Prof. dr.sc. Rajka Jurdana Šepić nova je dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci. U dosadašnjoj karijeri vezana je uz Sveučilište od 1990. godine, a uz svoj akademski i pedagoški rad obnašala je niz odgovornih funkcija. Od 2004. do 2008. obavljala je dužnost prodekanice za nastavu Filozofskog fakulteta, od 2014. do 2017. pročelnice Odjela za fiziku.

- Na kandidaturu su me motivirali lojalnost svojoj Alma Mater, iskustvo i moj društveni kapital unutar i van UniRi za koje smatram da mogu pomoći i doprinijeti napretku Fakulteta za fiziku u ovom izazovnom trenutku njegova razvoja, istaknula je Jurdana Šepić te dodala da su pred njom novi izazovi.

- Jedan od najvećih problema s kojim se susrećemo već niz godina je broj studenata na studiju fizike u Rijeci, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj. Fakultet trenutno upisuje kritično mali broj studenata preddiplomskog studija Fizika te je potrebno napraviti ozbiljnu analizu stanja i maksimizirati napore i suradnje koje mogu ublažiti taj trend. To znači povećati vidljivost Fakulteta u svim medijima i u suradnji sa školama i AZOO, kontinuirano razmatrati održivost postojećih studijskih programa, adaptirati ih i pokrenuti nove atraktivne studijske programe (npr. diplomski studij medicinske fizike) i pokrenuti programe cjeloživotnog obrazovanja. Upravo zbog krize broja studenata fizike koja je posljedica brojnih vanjskih okolnosti i koja se neće brzo ni lako riješiti držim da je iznimno važno zadržati izvođenje nastave fizike brojnim studentima ostalih sastavnica UniRi. Sa sastavnicama UniRi na kojima Fakultet za fiziku izvodi nastavu fizike treba njegovati konstruktivnu komunikaciju i suradnju. Posebno se to odnosi na Medicinski fakultet s kojim nas vežu ugovorne obaveze praktikumske nastave, nastave za studij medicine na engleskom jeziku i suradnja na doktorskom studiju Fizika, te Tehnički i Građevinski fakultet na kojima već niz godina sudjelujemo u nastavi fizike, napomenula je Jurdana Šepić.

- U skladu s reakreditacijskim preporukama potrebno je ponovno uvesti sustav student-mentor za prvu godinu preddiplomskog studija, nastaviti praćenje uvjeta za upis na studijske programe na kojima studenti imaju poteškoće s postizanjem ishoda učenja i nastaviti s uvođenjem stručne prakse u svim studijskim programima. Za studente poslijediplomskih i doktorskih studija osigurati podršku razvoju karijere i ostvarivanju kontakata s potencijalnim poslodavcima, u suradnji s Uredom za karijere UniRi. Isto tako, u predstojećem razdoblju potrebno je implementirati u naše studijske programe preporuke i smjernice predložene u projektu "Razvoj studija fizike uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira - FizKO", u kojemu je upravo naša ustanova imala vodeću ulogu, a i sama sam bila koordinatorica jednog od projektnih zadataka.
Program i promocija mladog doktorskog studija važni su za svaku visokoškolsku instituciju, vidljivost Fakulteta, razvijanje znanstvenog rada i za kadrovsku samostalnosti Fakulteta. Potrebni su kontinuirani napori za privlačenje doktorskih studenata, povećanje broja upisanih studenata, uključujući strane studente, podupiranje učinkovitog mentoriranja doktoranata, maksimalno uključujući suradničke ustanove Doktorskog studija.

Fakultet za fiziku u okviru UniRi ima reputaciju znanstvene perjanice ostvarivanjem izvrsnih znanstvenih rezultata u broju publikacija per capita što treba zadržati, nastaviti i razvijati međunarodnu suradnju i povezivanje s domaćim i stranim institucijama. Nadalje, u cilju jačanja znanstvene izvrsnosti i produktivnosti treba nastaviti i poticati suradnju s vrlo aktivnim Centrom za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Centrom za napredno računanje i modeliranje, te podržati osnivanje znanstveno-istraživačkih centara (primjerice Centra za astrofiziku). Poseban je izazov i nužnost povećati broj prijava znanstvenih projekata i općenito razinu projektnih aktivnosti, dodala je Jurdana Šepić.

Prema riječima Jurdane Šepić ključna je, kvalitetna i tijesna komunikacija sa studentima, studentskim zborom, studentskim predstavnicima u vijeću, ali i otvorenost na neposrednu komunikaciju s upravom za razmatranje i rješavanje svih studentskih pitanja, problema i prijedloga.

Više sa portala poduckun.net ...