Projekt „Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle“ nastavlja se u austrijskom Grosspetersdorfu

Autor: Marina Pauletić 24.01.2023

wp-content/uploads/2020/07/udruga-kanat-kastav-2020.jpg

Cjelokupno četverodnevno događanje predstavlja jedinstvenu prigodu za proširivanje znanja i praktično usavršavanje vještina koje se tiču, kako pravilne vokalne tehnike, tako i pravilnog pristupa tradicijskom, osobito klapskom načinu pjevanja.

Kastav - Projekt „Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle“ koji se odvija u okviru programa ERASMUS+ unutar ključne aktivnosti KA2 – područje obrazovanja odraslih, nastavlja svoju uspješnu provedbu u sklopu koje će se od četvrtka, 26. do nedjelje, 29. siječnja u austrijskom Grosspetersdorfu (Konferencijska sala Hotela GIP) održati Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja (Learning, Teaching, Training Activities – LTTA).

Prvi dio događanja bit će posvećen Radionici klapskog pjevanja koja će se pod vodstvom etnomuzikologa s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, inače vrsnog poznavatelja klaspkog pjevanja, dr. sc. Joška Ćalete održati u četvrtak i petak (26. i 27. siječnja). Na Radionici će biti predstavljena najvažnija obilježja klapske pjesme i njene interpretacije te će biti popraćene praktičnim radom na klapskim napjevima koji će se uvježbavati s prisutnim predstavnicima, odnosno pjevačima klapa svih partnerskih organizacija ovog Projekta.

Drugi dio Aktivnosti LTTA će se održati u subotu i nedjelju (28. i 29. siječnja) pod vodstvom dr. Andreja Missona, redovnog profesora Akademije za glasbo u Ljubljani i istaknutog stručnjaka za vokalnu tehniku. Bit će to prigoda za usvajanje teoretskih osnovna potkrijepljenih također praktičnim vježbama i primjerima koje doprinose tehnički ispravnom načinu korištenja glasa i vokalnog aparata.

Cjelokupno četverodnevno događanje predstavlja jedinstvenu prigodu za proširivanje znanja i praktično usavršavanje vještina koje se tiču, kako pravilne vokalne tehnike, tako i pravilnog pristupa tradicijskom, osobito klapskom načinu pjevanja. Stoga je odaziv gore spomenutih vrhunskih stručnjaka i predavača iz Hrvatske i Slovenije iznimna čast i neprocjenjiv doprinos svim sudionicima Aktivnosti LTTA koje se će se, u okviru ERASMUS+ Projekta „Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle“ odvijati prema sljedećem rasporedu:
četvrtak, 26. siječnja, od 16:30 do 21 sat;
petak, 27. siječnja, od 10 do 12:30 sati i od 16:30 do 18:30 sati;
subota, 28. siječnja, od 9:30 do 11:30 sati i od 13 do 16 sati;
nedjelja, 29. siječnja, od 9:30 do 12:30 sati.

Aktivnosti LTTA održavaju se sa svrhom stjecanja znanja i vještina poradi stručne pripreme svih partnerskih organizacija Projekta koja im je neophodno potrebna za vođenje Radionica tradicijskog pjevanja, a čija provedba u njihovim zemljama kreće početkom proljeća ove godine.

U cjelokupnoj dvadesetomjesečnoj provedbi Projekta „Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle“ započetoj 15. veljače prošle, 2022. godine, pored Udruge Kanat – Kastav (Hrvatska), koja je ujedno i prijavitelj te koordinator, odnosno voditelj Projekta, sudjeluju i sljedeći Partneri: Kulturverein Schandorf – Kulturno društvo Čemba (Austrija), Undi Horvát Egyesület (Mađarska), Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj (Slovačka) i Društvo Klapa Mali grad Kamnik (Slovenija), dok je domaćin Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja (Learning, Teaching, Training Activities – LTTA) partnerska organizacija iz Austrije.

U nastavku donosimo biografije iznimnih stručnjaka koji će održati predavanja u okviru Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja (Learning, Teaching, Training Activities – LTTA) Projekta Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle koji se odvija u okviru programa ERASMUS+:

Dr. sc. Joško Ćaleta (Trogir, 1964.), etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent. Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada), a doktorirao je 2012. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu obranivši disertaciju Glazbovanje Dalmatinskog zaleđa: Interdisciplinarni antropološko-etnomuzikološki pristup glazbenoj praksi u kulturnom kontekstu” izrađenu pod mentorstvom nasl. izv. prof. dr. Grozdane Marošević. Od 1997. godine zaposlen je u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Godine 1979. započeo je pjevati u klapi Trogir, a poslije je i vodio klape Trogir, Radovan i Kairos. Tijekom boravka u Kanadi bio je dirigent vankuverskog zbora i klape Zvonimir s kojima je 1994. i 1996. osvojio nagrade (CBC Radio) za najbolji etnički zbor u Kanadi. Rad s klapama nastavlja i po povratku u Hrvatsku kao glazbeni suradnik i producent (klape Jelsa, Nostalgija, Sagena, Dišpet, Ćakulone, Petrada, Braciera, Vinčace, Armorin i druge).

Dr. Andrej Misson (Novo Mesto, 1960.), slovenski skladatelj, pedagog i zborovođa. Studij kompozicije i dirigiranja završio je na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1987., a pod mentorstvom Daneta Škerla na istoj je i magistrirao (1995.) i doktorirao (1997.). Misson je istraživač i stručnjak na području kontrapunktske kompozicijske tehnike. Najviše svoje radne energije usmjerava na teorijski i pedagoški rad, na rekonstrukcije klavira i čembala, a bio je i zborovođa Primorskog akademskog zbora Vinko Vodopivec.

Sve pojedinosti i novosti vezane uz odvijanje i provedbu Škole tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle u okviru programa ERASMUS+, za čitavo vrijeme njegova trajanja su dostupne na mrežnim stranicama Projekta.

Više sa portala poduckun.net ...