Pust 2023. ulazi u veliko finale uz Festival pusne hrani, Zvončarske smotre i obahajanja @ Matulji

Autor: Nikola Cvjetović 07.02.2023

Brežanski zvončari parićani za smortu

U subotu, 11. veljače na rasporedu Mića zvončarska smotra va Bregeh koja će početi u 12 sati i okupit će 13 zvončarskih skupina našeg kraja uz Jurčićevu muziku i Dječji vrtić Matulji.

Matulji – U matuljskoj vijećnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavljen je ostatak događanja u najpusnoj općini. Program otvara ''Festival pusne hrani“ koji će se održati u restoranu Kinkela Bregi, 9. veljače u 19 sati, a svoje će pusne delicije, zvončarsku monturu, maske i običaje predstaviti Brežanski zvončari te gosti iz Ilirske Bistrice. Voditeljica programa bit će Iva Pavletić Crnić, a ulaz je slobodan. U subotu, 11. veljače na rasporedu Mića zvončarska smotra va Bregeh koja će početi u 12 sati i okupit će 13 zvončarskih skupina našeg kraja uz Jurčićevu muziku i Dječji vrtić Matulji.

Organizatori iz Brežanskeh zvončari pripremili su bogat i sadržajan program, tri pozornice, nekoliko punktova s muzikom, a pripremili su i brojne druge detalje kako bi se zvončarići ča bolje osjećali u Bregima. Istoga će dana u Domu Hangar biti održano izlaganje pusneh slašćic uz prigodan program posvećen materinjem jeziku. Dan kasnije, 12. veljače slijedi pohod Brgujskeh zvončari Mučićen uz jedinstveno preskakanje skalini na Staroj pošte.

- Va Dome Jušići 15. febrara održat će se Dječja reduta, 16. veljače Brežanski zvončari redu va pohod Frančićen i Mihotićen, a isti dan je i Pusni četrtak pul Prinicp. Uz svečanu sjednicu općinskog vijeća na kojoj će laureatima biti uručene nagrade, 18. febrara slijedi nan tradicionalna 26. Zvončarska smotra Općine Matulji na kojoj će zasvirati Mauro Staraj i La banda, Trio Asi te Jože Vešmašinov in prijateli, a dan potle na Pusnu nedeju obahajaju Mučićevi zvončari, najavljeno je na tiskovnoj.

Sudionici današnje tiskovne konferencije...

Na Pusni pondejak, 20. veljače Brežanski zvončari održat će svoj pohod po Bregima, a Rukavački zvončari po Kućeloven komune. Na sam Pust Rukavački zvončari održat će pohod po Rukavce, Zvonejski zvončari obahajat će po Zalukah i zvonejsken komune, Munski zvončari po Žejanah i Maleh i Veleh Munah, Žejanski zvončari svoj pohod održat će po Maleh i Veleh Munah i Žejanah.

Uz ova „glavna“ događanja 14. veljače bit će otvorena izložba u matuljskoj Galerijici naziva „Našeh 60 let“, Pusnog odbora Matulji, a 15. i 18. veljače održat će se radionice izrade pusneh rožic u organizaciji Udruge umirovljenika Matulji. Također, još uvijek možete uživati u gastro programu Matuljicious/Matuljišs Pust+ edition, koji osim odličnih menija u ponudi ima i glazbeni dio za koji je zadužen sopac Mano.

Više sa portala poduckun.net ...