„Puzzlodrom: Halubajski zvončar“ – sutra se u Viškovu slažu najveće puzzle s motivom Halubajskog zvončara

Autor: Marina Pauletić 01.02.2024

Foto: arhiva

Osim puzzle, nacrtat će se i mural s motivom Halubajskog zvončara!

Viškovo - Novoosnovana Javna ustanova u kulturi „Kuća halubajskega zvončara“ iako tek treba uskoro otvoriti svoja vrata za prve posjetitelje, započinje s programskim aktivnostima i to upravo za vrijeme ovogodišnjeg Pusta s prvom radionicom namijenjenom najmlađima.

Radionica „Puzzlodrom: Halubajski zvončar“ održat će se sutra, 2. veljače od 12 do 14 sati na Nogometnom igralištu NK Halubjan (pomoćni teren) u Viškovu.

Kreativna likovna radionica „Puzzlodrom: Halubajski zvončar“ provodi se u suradnji s Osnovnom školom Sv. Matej Viškovo, Udrugom Halubajski zvončari te Nogometnim klubom Halubjan, a odvija pod vodstvom umjetnika i mentora Aleksandra Saše Škorića, koji je svoje radionice i druge umjetničke programe provodio u široj regiji (Hrvatska, Slovenija, BiH). Njegove suradnje s umjetnicima te kreativne likovne radionice provedene s djecom u Japanu, Kanadi, Belgiji i Njemačkoj posebno su zapažene.

U višednevnoj radionici koja će kulminirati javnom akcijom slaganja najveće puzzle s motivom Halubajskog zvončara sudjeluje preko 180 djece, učenica i učenika od 1. do 4. razreda OŠ Sv. Matej Viškovo. Kroz petodnevnu likovnu radionicu, učenici i učenice su uz vodstvo mentora Aleksandra Škorića, zajedno s nastavnim osobljem škole, izradili 160 dijelova slagalice – monumentalne puzzle s motivom Halubajskega zvončara, pri čemu je svako dijete (polaznica ili polaznik radionice) samostalno izradilo jedan dio slagalice, odnosno jednu puzzlu.

Sva djeca koja su sudjelovala u radionici i kreirala dijelove puzzle sudjelovat će u velikoj javnoj akciji - zajedničkom slaganju i sklapanju slike dimenzija 10 x 15 m, što ju čini najvećom slagalicom s motivom Halubajskega zvončara ikad složenom u Hrvatskoj.

„U Viškovu također pripremamo i mural s motivom Halubajskih zvončara, a oslikat će ga jedan od najpoznatijih hrvatskih muralista“, najavljuju organizatori.

Od četvrtka 1. veljače do Pusta 13. veljače, koji ujedno predstavlja i zadnji dan tradicionalnoga trodnevnog obahajanja Halubajskih zvončara, muralist Tomislav Lončarić – Lonac, u Viškovu će raditi na oslikavanju prvog murala s motivom Halubajskega zvončara u Hrvatskoj.

Ovom umjetničkom intervencijom u javnom prostoru želi se trajno obilježiti snažna utkanost tradicije u tkivo Viškova. Ujedno je riječ o prvoj od brojnih umjetničkih intervencija planiranih kroz rad Javne ustanove u kulturi „Kuća halubajskega zvončara“.

Završetak radova predviđen je za 13. veljače, na Pust, kada je predviđeno simboličko „otkrivanje“ ovoga novog umjetničkog rada u Viškovo.

Više sa portala poduckun.net ...