[RAZGOVOR] Leila Luttenberger Marić: Kreativka u tehničkim vodama

Autor: Elena Vidović 19.03.2023

Dr. sc. Leila Luttenberger Marić na obrani doktorske disertacije na kojoj joj je mentor bio dr. sc. Marko Delimar, a povjerenstvo u sastavu izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder, prof. dr. sc. Nenad Debrecin i dr. sc. Stjepan Sučić ocijenili su je ocjenom magna cum laude

- Suprotno uvriježenom mišljenju da za tehničke znanosti treba imati i „tehnički um“, smatram da je kreativnost itekako bitna. U globalu, svi veliki izumi tijekom povijesti su zapravo vrlo kreativna rješenja koja su pronašla logičku podlogu, govori Leila.

Opatijka s „privremenom adresom“ u Zagrebu, dr. sc. Leila Luttenberger Marić na zagrebačkom je Fakultetu elektrotehnike i računarstva 25. studenog obranila doktorsku disertaciju na temu „Modeliranje agregiranih energetskih ušteda kućanstava uz korištenje minimalnoga skupa potrebnih podataka“ i stekla titulu doktorice znanosti iz područja tehničkih znanosti. Iza ovog pomalo kompliciranog naslova stoji zapravo vrlo zanimljiv model koji analizom podataka potrošnje manjeg broja kućanstava donosi zaključke primjenjive na veći broj njih, a k tome spaja mogućnosti uštede u kućanstvima s fleksibilnošću potrošnje velikih industrijskih postrojenja. S obzirom na trenutne cijene energenata i stanje na globalnom tržištu, tema nije mogla biti aktualnija, no ovo je nešto čime se Leila bavi već duže vrijeme.

– Sudjelujem na istraživačkim projektima već dugi niz godina i teme kojima se uglavnom bavim su energetske uštede i fleksibilnost potrošnje: uvidjela sam njihovu sinergiju, stoga mi ih je bilo zanimljivo spojiti. Koncentrirala sam se na kućanstva jer je njihov udio u krajnjoj potrošnji relativno velik, što znači da upravo ovdje postoji veliki potencijal za uštede. Međutim, problem je što nema dovoljno podataka ili podaci distributera, primjerice HEP ODS-a nisu široko dostupni – pojasnila je dr. sc. Luttenberger Marić.

Rođena je 1990. godine, a Opatijci je pamte kao svestranu djevojčicu koja se bavila baletom, likovnom umjetnošću, bila je članica SKAM-a i opatijskih mažoretkinja, a imala je i „uho za jezike“: talijanski je naučila još u talijanskoj vrtićkoj grupi u Opatiji, a tijekom školovanja uslijedili su engleski, francuski i njemački. Stoga, možda je pomalo iznenadila odabirom životnog poziva, koji ju je iz raznih kreativnih aktivnosti odveo u egzaktne, tehničke vode.

Dr.sc. Leila Luttenberger Marić: Smatram da kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme itekako pomaže u intelektualnom stvaralaštvu. Moj ispušni ventil su izleti u prirodu i putovanja.

– Oduvijek sam imala potrebu tražiti nekakva pragmatična rješenja i jako su me zanimali logički zaključci. Nakon osnovne škole Gelsi, pohađala sam prirodoslovno-matematički razred u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci i tu su me počele zanimati matematika, fizika i kemija. Suprotno uvriježenom mišljenju da za tehničke znanosti treba imati i „tehnički um“, smatram da je kreativnost itekako bitna. U globalu, svi veliki izumi tijekom povijesti su zapravo vrlo kreativna rješenja koja su pronašla logičku podlogu – govori Leila dodajući kako je zahvalna roditeljima što su je upisali u obrazovni program na talijanskom jeziku, jer je na taj način usavršila strani jezik. Bavljenjem brojnim aktivnostima stekla je neprocjenjiva iskustva, uključujući i putovanja i upoznavanje novih kultura, od destinacija u Europi, sve do New Yorka i Las Vegasa. To joj je, kaže, rano u životu omogućilo novu perspektivu na mogućnosti koje joj se pružaju.

Dok neki tehniku i tehničke znanosti doživljavaju kao tipično muški svijet, Leila kaže kako joj je izuzetno drago što se sve više mladih djevojaka odlučuje za STEM područja. Ranijih su se godina djevojke možda radije odlučivale za učiteljska zvanja u ovom segmentu, a danas se sve više djevojaka upisuje na tehničke fakultete kako bi se kasnije bavile konkretnim projektima u struci. U njenom istraživačkom timu, od ukupno sedam članova, čak su četiri žene.

– Sudjelujem na brojnim međunarodnim projektima, a bilo da je riječ o tvrtkama koje se bave istraživanjima, sveučilištima ili općenito istraživačkim projektima, čini mi se kako žene više sudjeluju u rješenjima – zaključila je Leila koja danas radi u KONČAR Digitalu u Zagrebu i koristi svaku priliku vikendom se vratiti u rodnu Opatiju za koju kaže da joj je uvijek u srcu i na prvom mjestu. Pogotovo je to slučaj za vrijeme ljetnih mjeseci, kad jedva čeka na more ili pak za vrijeme karnevala, gdje je možemo vidjeti u grupi 90-60-90. Radne obaveze su joj često intenzivne, pa kaže kako je bitno kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme. Najčešće su to izleti u prirodu, a jednom godišnje ona i suprug Lovorko izdvoje vremena za duže putovanje. Tako su posjetili Kubu, SAD i Japan, a ove godine nadaju se da će na red doći i Meksiko.

Savjesno koristiti energiju

Kada je riječ o mogućnostima uštede energije u kućanstvima, dr. sc. Luttenberger Marić kaže kako valja krenuti od savjesnog korištenja energije, odnosno ne je trošiti tamo gdje to nije potrebno. U zimskim mjesecima to se prvenstveno odnosi na grijanje, da se ne griju prostori u kojima se ne boravi, a prostorije u kojima se više boravi da se ne pregrijavaju.

– Od velikog značaja su energetske ovojnice na zgradama, kao i kvalitetni prozori koji sprječavaju gubitak topline, no treba voditi računa i o onim najsitnijim mjerama: gašenje svjetala u prostorijama koje se ne koriste, korištenje energetski učinkovitih uređaja i rasvjetnih tijela. Cijene takvih uređaja danas su pristupačne, pa je i takav vid uštede dostupniji nego ranijih godina – zaključila je dr. sc. Luttenberger Marić

Više sa portala poduckun.net ...