[RAZGOVOR] Nataša Tomić: Nastojim iz Doma stvoriti dom

Autor: Kristina Tubić 05.12.2023

Nataša Tomić, foto: Nikola Turina

Na mjesto ravnateljice Učeničkog doma Lovran došla je nakon 24 godine rada u Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, sa željom i vizijom da podigne standard te poboljša kvalitetu stanovanja u Domu.

Nataša Tomić (59) ravnateljica je Učeničkog doma Lovran u trećem mandatu. Ova Opatijka je na čelu lovranske ustanove već 11 godina, a u srpnju je na dužnost ravnateljice ponovno izabrana sa stopostotnim brojem glasova na mandat od pet godina. Po zanimanju je profesor pedagog, završila je i poslijediplomski studij Upravljanje kvalitetom na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te program Stilist uređenja interijera pri talijanskoj školi mode i dizajna Callegari. Na mjesto ravnateljice Učeničkog doma Lovran došla je nakon 24 godine rada u Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, sa željom i vizijom da podigne standard te poboljša kvalitetu stanovanja u Domu. A da u tome odlično uspijeva, svjedoči moderna i funkcionalna uređenost Doma te zadovoljstvo korisnika i zaposlenika, kao i podatak da je 2013. godine, kada je počela raditi u Domu, bilo 88 učenika, dok ih danas ima 172, a zaposleno je i 11 novih djelatnika. Ravnateljicu Tomić upitali smo što ju je potaknulo da dođe raditi u Učenički dom, što sve rade u ustanovi te u kojim projektima sudjeluju.

U listopadu obilježavamo Svjetski dan učitelja, a i Vi ste više od dvadeset godina radili u opatijskoj osnovnoj školi?

U Osnovnoj školi „R. K. Jeretov“ počela sam raditi kao voditeljica tečajne nastave Odijevanja, stanovanja i domaćinstva, a budući da sam završila studij pedagogije i malo sam znala o nastavi domaćinstva, dan prije bih učila za ono što bih predavala sljedeći dan… Bilo je vrlo izazovno, ali i zabavno te još i danas kada sretnem neke od bivših učenika, prepričavamo anegdote o pripremanju hrane. To je bio zanimljiv i vrlo koristan predmet, djeca su ga voljela i podržavam njegovo vraćanje u škole, a sjećam se da sam se trudila djecu učiti o zdravoj prehrani te o pripremi obroka koje su djeca mogla sama pripremiti kod kuće. Nakon par godina ukazala mi se prilika za rad na mjestu stručnog suradnika pedagoga kao voditelja produženog boravka i na tom sam radnom mjestu provela 22 godine. Za to sam vrijeme bila i voditeljica školskog kulturno-umjetničkog društva, izviđača, folklora te Eko škole desetak godina. Puno projekata smo proveli u sklopu Eko škole, to je područje tada još bilo u povojima, a vanjska eko-učionica u „maloj“ školi u Voloskom postoji još i danas. U suradnji s nastavnicima predmetne nastave razvili smo niz projekata, a dolaskom na mjesto ravnateljice u Učenički dom Lovran, nastavila sam u tom smjeru, pa je Dom već 2015. godine dobio status Eko doma te danas imamo brončani status.

Na mjesto ravnateljice Učeničkog doma Lovran dolazite iz osnovne škole, kako ste se odlučili na taj profesionalni zaokret?

Još dok sam radila u školi završila sam poslijediplomski studij Upravljanje kvalitetom na Fakultetu za menadžment u hotelijerstvu i turizmu te u talijanskoj školi Callegari program Stilista unutrašnjeg uređenja. Nakon 24 godine rada u osnovnoj školi zaželjela sam se promjene te se prijavila na natječaj za ravnatelja Učeničkog doma Lovran. Danas mogu reći da koliko sam tada ja trebala Domu, toliko je i on trebao meni. Svaki sat koji sam provela u Domu pričinjavao mi je ogromno zadovoljstvo. Na ovom su se radnom mjestu preklopila sva moja obrazovanja i znanja – pedagoško mi pomaže u radu s djecom, menadžersko mi omogućava uspješno upravljanje i vođenje, a uređenje interijera mi je pomoglo da uredimo Dom koji je danas neprepoznatljiv i svaki je kutak smisleno uređen te nešto poručuje, a što povezujemo zajedno s odgajateljima kroz rad s djecom.

Ističete da ste Eko-dom te da ste kroz eko-projekte napravili velike pomake u uređenju, ali i radu?

Eko kodeks osmisli su učenici na eko grupi, a ideju su pronašli u našem projektu „Stvorimo iz Doma dom“. Eko kodeks postavljen je na panou na ulazu u Dom, a glasi „Stvorimo iz Doma dom – za bolji dan uradi sam“ te smo prihvatili koncepciju rada i života s naglaskom na ekološkom osvješćivanju korisnika i svih radnika Doma. Kroz projekat „Stvorimo iz Doma dom“ odrađene su mnoge zajedničke aktivnosti učenika i djelatnika, koje su rezultirale zidovima obojanim u vedre boje, sobama opremljenim novim namještajem, oslikanim fasadama, uređenim dnevnim boravcima, opremanjem prostora ručno izrađenim namještajem od paleta, teretanom, domskim vrtom, opremanjem prostora za druženje plazmama, pikadom i brojnim društvenim igrama.
Kroz program Eko-škole uspostavili smo sustav uporabe kišnice za zalijevanje i navodnjavanje, te u praonici. Uređenje domskog vrta i okoliša dio je svakodnevnih aktivnosti kroz sadnju i brigu o ukrasnom i začinskom bilju. Od paleta smo napravili i klupe koje ukrašavaju vrt te služe za druženja i okupljanja. Domski vrt i okoliš krasi mala kamena fontana okružena sukulentima koju pokreće sunčeva energija.

Tko su korisnici Učeničkog doma te koje sve funkcije Dom ima, osim svoje osnovne?


Naši korisnici su učenici koji pohađaju opatijske srednje škole – Ugostiteljsku, Hotelijersko-turističku i Obrtničku školu te Gimnaziju. Tih je učenika oko 130, a ove godine imamo i četrdesetak učenika koji pohađaju riječke srednje škole, to je novina. Ukupno imamo 172 učenika, sedam odgojitelja i dva stručna suradnika.

Tijekom ljetnih mjeseci nudimo posredovanje pri zapošljavanju redovitih učenika srednjih škola, tzv. učenički servis. Učenički dom Lovran tijekom ljetnih školskih praznika posluje kao hostel „Lumber“, a zarađena sredstva ulažemo u podizanje standarda. Imamo i svoju učeničku zadrugu „Marun“ te izdajemo školski list „Marun“, a nedavno je izašao 27. broj lista.

Učenički dom Lovran ima visok standard, što to sve nudite učenicima, svojim korisnicima?

U našem radu financijski nas prati naš osnivač Primorsko-goranska županija i Upravni odjel za odgoj i obrazovanje na čelu s pročelnicom Editom Stilin, na čemu im zahvaljujemo. Trudimo se stalno podizati standard, što se vidi iz uređenosti Doma, ali i iz zadovoljstva naših korisnika i zaposlenika. Djelujemo u zgradi bivše kasarne koju smo adaptirali i prilagodili potrebama. Imamo dvokrevetne i trokrevetne sobe za učenike, u svakoj sobi je TV, 90 posto soba ima hladnjak, a sve sobe imaju novi namještaj. Imamo i frizerski i kulinarski praktikum te mini teretanu i knjižnicu. Moj plan i vizija su nastaviti u tom smjeru koji se pokazao dobrim te rezultirao vrlo visokim standardom.

Ponosni ste i na niz projekata koje provodite i u kojima sudjelujete?

Pokrenuli smo nekoliko eTwinning projekata. Dva su već završila, to su bili projekti „Iz moje super kante“ i „Upoznajmo se – kulturnom baštinom do tolerancije“ u sklopu kojeg smo, kroz suradnju s učeničkim domovima regije, kod učenika razvijali toleranciju i empatiju. Ove školske godine pokrenuli smo Erasmus+ projekt „Izbjegni zlostavljanje stvaranjem inovativnog i mirnog okruženja“ kroz kojeg će djelatnici Doma povećavati vlastite kompetencije s ciljem unaprjeđenja kvalitete rada s učenicima vezano uz temu prevencije nasilja. U sklopu projekta predviđena je edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika Doma na Pixie Academy u Turskoj. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a kao središnja aktivnost projekta ističe se pokretanje međunarodnog eTwinning projekta u sklopu kojeg će se na mjesečnoj bazi provoditi različite aktivnosti vezane uz ovu temu. Ovogodišnji Projektni dan također smo posvetili prevenciji nasilja, a naziv je bio „Stvorimo dom bez nasilja kroz ekološko djelovanje, sport i kreativnost“ s ciljem kroz kreativne, sportske, ekološke aktivnosti i druženje potaknuti učenike i djelatnike na kvalitetno provođenje vremena.

I na kraju našeg razgovora recite nam što radite kada ne radite u Domu te čime se volite baviti u slobodno vrijeme?

Mama sam kćeri Anje i nona četrnaestogodišnje Amelie. Volim provoditi vrijeme s unukom, ona je moja velika ljubav. Svestranih sam interesa ovisno o godišnjem dobu, vremenu ili potrebama.

Kristina Tubić / List Opatija

Više sa portala poduckun.net ...